Miért van az h a pc-sek vagyonokat képesek a gépükre költeni miközben egy konzol olcsóbb és sokkal több minden kijön rá?
Ja és még a konzolosok vannak lenézve. Jó nem minden pc-s részéről, de ha képesek vagytok 200-300 ezreket elkölteni egy gépre amit 4 év múlva le is cserélhettek, akkor mér nem vesztek inkább egy konzolt ?
Negyed annyiba kerül és simán hozzá juthattok az exclusive címekhez.
Jó lehet mondani h hát most a nextgen ilyen 130 E lesz de még az is olcsóbb hossztávon mint egy pc.
Mert veszek egy nextgen konzolt az 130-140 E de 8 évig nem lesz vele bajom.
Ti meg jóval több pénzt elköltötök a gépeitekre, és tele van panaszolva az internet h mért nincs pc-re God of War meg Gears of War, Halo, Uncharted, KillZone...
Továbbá ha az irányítás a gond 2-3 hónap gyakorlással simán megszokható.
Szóval lehet velem van v mi de ezt nem értem mért jó nektek a pc ha arra kevesebb a játék és sokkal drágább ?
Én sokáig kimaradtam a játékok világából, úgy fél éve vagyok ismét benne a közepében, ha mondhatjuk így.
Továbbra sem értem ezt a konzol vs PC "háborút", egyszerűen teljesen felesleges és hülyeség.
Ezt azért kiemelném:
"Ti meg jóval több pénzt elköltötök a gépeitekre, és tele van panaszolva az internet h mért nincs pc-re God of War meg Gears of War, Halo, Uncharted, KillZone..."
Én is olvasok ilyen kommenteket, de ezek tipikusan azok a fiatalok (nem kell nagyon visszamenni, egy 17-18 éves is lehet simán ilyen ostoba, plusz ugye ott vannak még a taknyosok), akik lósz*rt nem tudnak még, vagy maximum olyan felnőttek, akik abszolút idióták. Egy normális felnőtt ember nem nyafog, hanem félretesz egy konzolra mondjuk, vagy nem érdekli az egész és elvan a PC-s játékokkal.
Pl tera onlinet lehet konzolon játszani? Vagy egyéb mmorpgt? Nem tudom, csak kérdezem.
Mellesleg én nem nézem le a konzolosokat.. Mindenki azzal játszik, ami neki bejön. Amúgy én 3-4 évente költök a gépre, akkor se sokat de így is elfut minden, amit akarok. És az okostelefont ne hasonlítsuk már egy pc-hez a mikronnyi kijelzőjével.
Akkor haladjunk sorban.
"Jó nem minden pc-s részéről, de ha képesek vagytok 200-300 ezreket elkölteni egy gépre amit 4 év múlva le is cserélhettek, akkor mér nem vesztek inkább egy konzolt?"
- Egyfelől 300 ezer forintot egész eddigi pályafutásom alatt összesen nem költöttem még el a gépemre. Ezenkívül: az én gépemhez talán vagy 7 éve hozzá sem nyúltam, és minden játék zökkenésmentesen elfut rajta ma is, nálam fel sem merült soha egyetlen játékomnál sem, hogy a legmagasabb beállítások alá vegyem, az az első, mikor belépek, hogy mindent beállítok a maximumra.
Csak a mostani, legújabb, tavalyi vagy idei játékcímek némely gépzabálója esetén kellett csak először hosszú idő óta kompromisszumot kötnöm a grafikai értékek és a szaggatásmentes játékélmény között, de ilyenből is kettő volt eddig.
És csak majd egy-egy, jövőre megjelenő 2015-ös játék esetében látom, hogy kevés lesz hozzá a gépem, így először gondolkodtam el azon, hogy erősítenem kellene, de mivel egyelőre még ritkák az ilyenek is, nem biztos, hogy meg is teszem.
Azaz ez csak egy közhelyes állítás a PC-vel szemben, hogy "kétévente ráköltesz egy vagyont, hogy mindig menjen rendesen". Ez csak olyanok esetében fordulhat elő, akik sóherságból mindig éppen csak egy picit javítanak rajta, ami után persze, hogyha így kicentizik, akkor a következő évben is kell majd hozzányúlni. A rest kétszer fárad - ugyebár. Egy évre elkölteni egy videokártyára a pénzt, majd megint elkölteni egy újabbra, tényleg butaság. De ez minden téren elmondható. Aki spórolni akar, és gyenge porszívót vesz, kétévente vehet egy újat, és azt veszi észre, hogy sokkal jobban járt volna anyagilag, ha egyszer vesz egy drágábban tíz évre bebiztosítva. Minden műszaki és fogyasztási cikkre igaz ez. Cipőnél sem a mának vásárolunk, mert minden évben venni egy kínai cípőt lehet, hogy olcsóbbnak tűnik, de végül jobban kerekednek a nullák, mint egyszer egy igazi cipőt venni hosszú évekre. Aki spórolni akar, az költ a legtöbbet. Ugyanez igaz a számítógép összerakására is. Nem filléreskedni meg kiméregetni kell, hogy "éppenhogycsak", mert akkor a következő évben megint venni kell "éppenhogycsak" eleget, az előzőt egy év használata után kidobva, és ez így tényleg pénzpazarlás.
És ez nem azt jelenti, hogy én hűde valami gazdag körülmények között lennék. Egyszerűen csak gondolkodom, és tényleg nem szabad úgy költeni, hogy abból előre látható legyen, hogy megint költés lesz belőle, mert rövidtávon hiába tűnik úgy, hogy megfogjuk a pénzt, hamar rájövünk, hogy nem. Ugyanez igaz a gép összeállítására is.
Az én mostani gépem akkoriban mindenből a kor színvonalának legmagasabbját jelentő technikájából lett összerakva, de azóta csak egy vírustámadás miatt elszállt meghajtót cseréltem benne, és ha már cseréltem, jobbat tettem bele. Ennyi történt ezalatt az idő alatt, nem több.
A ráköltött pénz pedig sokkal jobb arányban van az értékével, mint egy konzol esetében. Egy konzollal mit tudsz csinálni? Játszani. Erre való. Ennyit tud, nem többet.
Egy PC-n internetezhetsz, fórumokon beszélgethetsz, írhatsz például ide GYK-ra, nézegetheted akár éppen a pcguru cikkeit, kommentelheted azokat, zenét hallgathatsz közben youtube-on (és szerkeszthetsz rá saját videóanyagokat), filmeket nézhetsz online, közösségi oldalakat használhatsz, videóchatelhetsz, és a többi, és a többi. Arról nem is beszélve, hogy sokaknak a munkájához is elengedhetetlen.
És ami még fontosabb: a játékélményben, amit adni tud, ott is magasan veri a konzolokat.
1) Egy konzol a PC-hez képest csúnya látványt ad. Hét-nyolc évvel korábbi állapotokat idéz az, amit konzolon láthatsz a PC-hez képest. És ez nem is fog változni. Azok a csekély értékű előnyök, amiket a konzolok nyújtanak, megkövetelik ezt a ronda, elmaszatolt grafikát. Sokszor meglepődök több játékteszt esetében, hogy kiemelik ennél is, annál is, milyen csúnyácska a látványa, ami szerintem pedig egyáltalán nem az, majd tovább haladva a szövegben látom, hogy konzolon tesztelték (még a pcgurunál is). Gyakorlatilag minden, az utóbbi évben általam olvasott játéknál ugyanezt tapasztalom, ami számomra érthetetlen. Ha valaki konzolt használ, annak állítása szerint ez nem számít. Ha pedig számít, akkor ne konzolon teszteljen le minden játékot, ami eredendően ilyen.
Egy kifakadó siralom ezzel kapcsolatban:
"Ritkán fordul elő, hogy a közcímmel mindent elmondok arról, hogy mire is számíthattok a játéktól. A PlayStation 4-es verzió szebb, mint a jelenlegi generációs, de a közepesen sokkoló felismerés az volt, hogy nem olyan szép, mint a PC-s. De vajon miért? A következő generáció lényege az lett volna, hogy megüsse – vagy ne adj' Isten túlszárnyalja – a jelenlegi high-end PC-k grafikáját, hogy a konzolosok is kapjanak valamit abból, ami PC-n már hosszú évek óta akkora evidencia, hogy már megemlíteni is kínos."
Kiemelném az utolsó néhány szót innen.
2) Ezen kívül a konzol kényelmetlen és suta a kezelésében is egy számítógéppel összevetve. Kontrollerrel gyötörni magunkat shooter játékoknál például egyszerűen hülyeség. Sehogy nem pótolhatja az egér érzékenységét és kifinomultságát, nem véletlenül raknak ezt kiküszöbölendő a konzolokba aim-assistot, ami nélkül csak céltábla lennél minden pályán. Viszont azzal pedig minek is van értelme játszani? Akkor nem te célzol, hanem a gép.
Nem vagyok épp CoD-os, de lévén, hogy ez a legnépszerűbb cím minden platformon, vegyük akkor ezt példának: hogyan lehet egyáltalán egy pörgős meccset lejátszani kényelmetlen, korlátoltan mozgó kontrollerrel...?
Íme ez a cikk szemléltetésnek:
"Az igazat megvallva a fejtágítók után sem lettem sokkal ügyesebb a kontrollerrel, így nagyon csúnyán megalázott a többi újságíró, amíg megpróbáltam a többiek fejére rávarázsolni a célkeresztet. Néhány óra gyakorlás után azonban egészen hozzászoktam (azért az egeret és a billentyűzetet nem fogja soha felülmúlni egyetlen kézreálló kontroller sem)"
[Kérdem én: de akkor mégis mi az isten verésért tesztelnek mindent, de mindent konzolon, és nem hagyják már a fenébe legalább ezek a nívósabb szaklapok...?:D]
Vannak olyan kategóriák is, amiket pedig egyenesen lehetetlen, vagy kínszenvedés konzolon használni. Az RTS-ek esetében például semmi nem pótolhatja a több tucatnyi billentyűzet+egér adta széles lehetőségeket az irányításra, nem véletlen, hogy sok esetben a multplatform RTS-eket funkcióikban "lebutítják", hogy ne legyen olyan szembetűnő a PC-s és a konzolos változat közötti különbség. Ami miatt a PC-sek is szívnak.
A Tiberium Wars esetében azt írták például a róla szóló tesztben, mint pozitívum, hogy:
"Miután lassan a Vista Live-nak köszönhetően egyre több olyan játék lesz, ahol összemérhetik a PC-sek és a Boxosok egymás ellen a tudásukat, mindenképpen meg kell, hogy említsem; az RTS nem az a típusú játék, ahol bármiféle esélyünk is lenne ellenük. [...] De visszakanyarodva a témára annak ellenére, hogy az RTS a PC-seknek lett kitalálva, végre eljött az idő, amikor már konzolon is majdnem olyan jól, gyorsan és egyszerűen tudunk játszani egy ilyen stuffal, mint ők."
Majdnem.... Azt pozitívumnak(!) sorolták fel a játék tesztelése utáni pontokba szedéskor, hogy _majdnem_ olyan jó, _mintha csak_ PC-s lenne. De akkor miért ellensége önmagának bárki is? 8 évig használhatod a konzolodat? Remek. Csak PC-n azt a nyolc évet sokkal kellemesebben töltöd el, szemben a konzollal, ahol reményed sincs arra, hogy ez jobb legyen. Ilyen, így kell "élvezned" a játékot.
Így máris nem olyan logikus a rá való pénzköltés, ha egyszerűen nem nyújt tartalmas szórakozást.
Apám mondja azt: egyedül az a pénz kidobott a gyógyszerre, ha nem hat. Vagyis amennyiben egy drágább gyógyszert veszek meg, nem sajnálom rá a nagyobb összeget, ha meg is gyógyulok, szemben egy olcsóbbal, amire a párszáz forint is kukába dobott pénz, ha kehes maradok tőle.
-------
Haladjunk tovább a kérdésben:
"tele van panaszolva az internet h mért nincs pc-re God of War meg Gears of War, Halo, Uncharted, KillZone... mért jó nektek a pc ha arra kevesebb a játék és sokkal drágább?"
- Ez erős túlzás. Nem jelenik meg sokkal több és jobb játék konzolokra. Amiket felsoroltál, azok éppenséggel konzol-exkluzív címek. De én is tudok sorolni ellenpéldát, 2015-ben fog megjelenni a Total War: Attila, és a Might & Magic Heroes VII. is, mindkettőt csak PC-re adják ki majd.
Egyébként az beszédes, hogy néhány exkluzív címmel próbálnak ösztönözni a PC-kről át a konzolok felé a játékkiadók, mert nekik üzletpolitikailag - legalábbis eszerint cselekszenek - az az előnyösebb a "torrentezős" PC-sekkel szemben, ha a viszonylag másolásmentes konzolokat veszik. De erről van szó, nem többről. Elég beszédes, ha valamit tulajdonképpen "zsarolással" kell a fogyasztókra erőltetni...
Magam részéről egyedül a The Last of Us-t, és a Halo: Reach-et sajnálom, ami ennek köszönhetően nem került a kezeimbe. Vannak más címek is, amik esetleg tetszenének, de azok esetében nélkül is megvagyok.
-------
"Ja és még a konzolosok vannak lenézve."
- Én sokkal inkább azt látom, hogy a konzolosoknak van egy, ha nem is kimondva, de alacsonyabb rendűségi érzetük. A Halo: Reach esetében olvastam a kommentek között, mikor többen is felvetették, hogy adják ki PC-re is, miszerint:
"A pcsek bele is gondolhatnának hogy egy középszintű pc-t háromszor annyiba kerül összerakni mint megvenni egy xbox-ot ( vagy ps3-mat, bár az xbox még annál is olcsóbb) Jah és én megértem azokat is akik a pc hívei, de azoknak meg elég annyi játék amennyi jön pcre. Mert ha nem lenne elég, nem lennének a pc hívei. Azok akik meg állandóan irogatják hogy jöjjön valami pcre azok vegyenek a fent említett okokból konzolt."
És? Drágább a PC, és _ezzel_ hárítja el az összes hozzászólást, amelyik ilyet kért? Miben kapcsolódik a kettő egyáltalán egymáshoz? Attól még kiadhatják mindkét platformra is.
Olyan íze van ennek a megfogalmazásnak, mintha kissé panaszkodva mondaná, hogy a PC az milyen drága, és ebbe gondoljunk mi már bele együttérzően vele. De ez nem érv azellen, hogy multiplatform lehessen, attól még konzolon is létezne, mindenkinek.
Itt inkább az bújuk meg a kommentelőben szerintem, hogy szégyenkezik, kellemetlen érzése van, amiért neki csak konzolja van, és féltve ragaszkodik annak a néhány játéknak az exkluzivitásához, hogy legalább ennyiben különlegesnek érezhesse magát a számára elérhetetlen PC-vel szemben, kicsit ellensúlyozva a kisebbrendűség-érzetét. Másképp nem nyer értelmet ez az "ellenérv". Szerintem ebben az elejtett félmondatban van az, ami miatt olyan ingerülten reagálta le, bár ezt nem általánosan vetítem ki.
-------
Megfordítva a tételmondatot: Szóval lehet velem van valami, de ezt nem értem, miért jó nektek a konzol, ha az a játékon kívül semmit, az ég egy adta világon semmit nem ad, de még azt is látványosan rosszabb és kényelmetlenebb minőségben, mint egy középkategóriás PC, ami többféle rendeltetésű, és _csak_ a játékot tekintve is köröket ver a konzolra.
Ahhoz képest a konzolra elköltött százezres összeg igencsak kukába dobott pénz, akkor már inkább megéri egy picivel többet rászánni, és minden téren többet is, egyben pedig jobbat is kapsz. Nincs logikus érv a konzol mellett. Az ára alacsonyabb ugyan, de értékéhez képest jóval magasabb, hiszen igazságosan a tévé árát is beleszámíthatjuk, illetve szükséged van tablettre vagy okostelefonra is még, feltéve ha nem akarsz elzárva lenni a külvilágtól, és ezekkel együtt már jóval nem olyan kedvezőbb az árfekvés. És akkor a végén ott vagy, hogy van egy sz.rabb játékélményt adó konzolod. De pénzben elköltöttél ugyanannyit, többet is. Most akkor?
Amik az előnyei voltak régen, hogy nem kell telepíteni a játékot: na és? Én fél óra alatt leszedek bármit Steam-ről, és ki sem mozdultam a szobámból, szemben azokkal, akik elmennek a boltba, és sorbaállnak. Időben mégis én vagyok előrébb, nem?
Emellett a CD-k élettartama nem örökkévaló. Épp ezzel buktam el nemrég egy játékomat. Amit interneten egyszer beregisztráltál, az évek múlva is ugyanolyan állapotban lehet, nem törik el, nem karcosodik meg, nem opálosodik be, oxidálódik el.
A másik, amit régebben a javára írtak, hogy nincs szaggatás. Nos, ma már ez sem igaz, ugyanis a lagg nem ismeretlen jelenség a konzolok esetében sem többé.
Nincs előnye a PC-vel szemben.
Én nem lenézem a konzolosokat, és nem is "háborúzok" ellenük, én egyszerűen csak hülyeségnek tartom ezt választani, amikor mindenben csak negatívumot lehet elmondani róla.
A konzolt legális rablásnak tartom a készítőik részéről. Csak egyvalamit tud, de még azt is gyengén. Erre pedig sok, és legfőképpen indokolatlan a százezres összeg.
Pro Patria:
Én gyerekkorom óta PC-s voltam, tavaly váltottam konzolra és vettem PS4-et. A váltásnak az volt az oka, hogy már megelégeltem, hogy semmibe veszik a PC-t. A játékok nagy részét kiadják rá, de katasztrófa minőségben. Hiába néznek ki egy fokkal szebben, mint PC-n, ahhoz az egy fokkal szebb grafikáért igenis ki kell fizetni legalább 200k-t. Vegyük példának a most megjelent CoD Advanced Warfare-t vagy az AC Unity-t. A CoD Ghostsot is felhoztad, hogy szebb PC-n, de szerintem ki sem próbáltad és nem is ismered a gépigényét, különben nem hoztad volna fel ezt a javára. Még a legerősebb gépeken is akadt, annyira optimalizálatlan lett, és 6 GB RAM alatt el sem indult, bár ezt már javították. Az új CoD-ra ez ugyanúgy igaz, egyáltalán nincs kiemelkedő grafikája, mégis egy atomerőmű kell neki, ha maxon akarod futtatni.
A gépfejlesztést majd most kell komolyan űzni, ha valaki komolyan gondolja a magas szintű grafikát, mert az újgeneráció első éve mindig csak stagnált, utána indul be a grafikai fejlődés, ami rohamosan növelni fogja a gépigényeket, ráadásul erre még az optimalizálatlanság is rátesz.
A konzol tényleg csak játékra való, ennek tudatában is veszik meg az emberek. A PC viszont nem játékra való, csak egy mellékes tevékenység rajta. Ez olyan, mint egy fényképezőgép és egy kamerás telefon összehasonlítása. Anyagilag lehet, hogy jobban megéri a kamerás telefon, mert a fényképezés mellett még másra is jó, de a kamerája mégsem olyan jó, mit egy ugyanennyibe kerülő fényképezőgép esetében. Egy átlagfelhasználó igényeit, mint a netet, filmnézést, zenehallgatást, esetleg szövegszerkesztést bőven kielégíti egy 50 ezres laptop.
Csak az elején kényelmetlen a kontroller az egérhez képest, megszokás után már kényelmesebb is lesz. Mondom ezt úgy, hogy PC-n nőttem fel és az átszokás sem ment egyszerre, fél év azért kellett hozzá, hogy megtanuljak kontrollerrel célozni, és már aim assistre sincs szükség, kikapcsolható. Multiplayerben legalább mindenki egyenrangú, mindenki ugyanazt a kontrollert használja és nincs az, hogy egyik 30 ezres gamer egérrel játszik, a másik meg az 500 Ft-os tescos egérrel. Az fps különbségek szintén előnyt-hátrányt okoznak, akiknek több fps-e van, az előnyösebb helyzetben van. A csalásokról meg ne is beszéljünk, amitől az egész PC-s multiplayer élvezhetetlen, konzolon meg nincs.
Valóban az RTS az a műfaj, ami konzolon megvalósíthatatlan. Nézzük csak meg, hogy manapság mennyi RTS van a piacon! Gyakorlatilag csak a Total Warok. Kb ennyire éri meg fenntartani egy kizárólag PC-s műfajt, mert ennyire van rá igény. A Blizzard is már megcélozta a konzolokat, szóval az MMO-k is jönnek konzolra.
Konzolra is lehet digitálisan venni játékot, szóval nem csak lemezeket kell rakosgatni.
A játékpiac egyre inkább a konzolokat teszi ki, sőt már a mobilplatform is lassan több pénzt hoz, mint a PC.Lehet azzal jönni, hogy a Steam eladások mennyire jók, de ez a brutális leárazásoknak köszönhető, amitől hiába nő meg az eladott darabszám, ha a profit sokkal kevesebb. És ezzel az agyatlan akciózásokkal a Steam még inkább azt éri el, hogy megjelenéskor ne vegyék meg teljes áron a játékokat, hanem várjanak vele 1-2 hónapot, aztán megkapják 75%-kal olcsóbban.
Kedves 13:27-es válaszoló:
"A játékok nagy részét kiadják rá, de katasztrófa minőségben."
- Az, ha bugosan és félkészen adnak ki egy játékot, leginkább nem a fejlesztőknek, és nem is a PC platformnak róható fel, hanem a kiadóknak, amelyek sürgetik az időpontokat. Ezért van az is, hogy a Total War: Rome II is bugosan és bétaállapotban került ki, majd hónapokon belül kiadtak hozzá egy tucat javítópatchet, ami miatt helyreállt. Ez azt mutatja, hogy ha a kiadó rászánt volna még fél évet, semmi baj nem lett volna velük. A fejlesztők végezték a munkájukat, csak a kiadó belepiszkált.
"Hiába néznek ki egy fokkal szebben, mint PC-n, ahhoz az egy fokkal szebb grafikáért igenis ki kell fizetni legalább 200k-t. Vegyük példának a most megjelent CoD Advanced Warfare-t vagy az AC Unity-t. A CoD Ghostsot is felhoztad, hogy szebb PC-n, de szerintem ki sem próbáltad és nem is ismered a gépigényét"
- Valóban, a Ghosts-ot nem próbáltam, az idézett sorok nem az én szavaim, hanem más, szakíró tollából kölcsönöztem prezentálásul, aki a sorozatnak egyébként erőteljes rajongója, tehát látatlanba is adhatok a szavára - de rendben, akkor vegyük a saját példámat. Ezzel szemben egy sor, 2010-2014 közötti játékcímet mondhatok neked, amik patent módon elfutnak a gépemen, pedig, mint mondtam, semmit nem fejlesztettem rajta hosszú évek óta. És nem, nem a budget kategóriáról van szó.
"A konzol tényleg csak játékra való, ennek tudatában is veszik meg az emberek. A PC viszont nem játékra való, csak egy mellékes tevékenység rajta. Ez olyan, mint egy fényképezőgép és egy kamerás telefon összehasonlítása. Anyagilag lehet, hogy jobban megéri a kamerás telefon, mert a fényképezés mellett még másra is jó, de a kamerája mégsem olyan jó, mit egy ugyanennyibe kerülő fényképezőgép esetében."
- A hasonlat hibás. Ugyanis a helyzet itt olyan, mintha lenne egy okostelefonod beleépítve valódi fényképezőgéppel (PC), és lenne egy külön, mobilból kiszedett kamerád önmagában azzal szembeállítva.
Lévén, hogy mind képminőségében, mind kezelhetőségében inkább így állná meg a helyét a PC - konzol esetében a példád.
Valóban, logikusnak tűnne, hogy mivel a PC "sokminden másra is jó", ezért a játékban "nem annyira fejlett", míg a "külön erre kitalált" konzol az, ahogyan a fényképezőgép, erősebb, de ami igaz a fényképezőgép és a kamerás mobilok esetében, az itt már nem állja meg a helyét.
A PC kezelhetősége, képminősége klasszisokkal jobb a konzolénál, legalább akkora az eltérés, mint a fényképezőgép és a kamerás mobilok esetében.
De ha lenne egy fényképezőgéped, amit tudsz internetezésre, időmérésre, telefonálásra használni, miért kellene a mindezektől megfosztott, és rosszabb minőségű kis kamera?
Annyival nem olcsóbb, mint amennyivel rosszabb, és mint amennyivel kevesebbet ad.
Tehát, ha megvehetem az okostelefont ÉS a fényképezőgépet, akkor minek vennék _külön_ önmagában egy rosszabb képminőségű és lebutítottabb kezelhetőségű mobiloskamerát, majdnem annyiért?
"Multiplayerben legalább mindenki egyenrangú, mindenki ugyanazt a kontrollert használja és nincs az, hogy egyik 30 ezres gamer egérrel játszik, a másik meg az 500 Ft-os tescos egérrel."
- Az egér az egér. Nekem sem lett vagy 4 éve lecserélve (akkor is csak azért, mert tönkrement, és mindent kikopásig használok), mégsem érzem hátrányát.
Persze, bele lehet ölni százezreket minden hightech kütyükre, de ugyanez elmondható a versenyhorgászatról is. Aki pedig nem vesz ilyeneket, annak valószínűleg nem is annyira fontos ez az életében.
"Az fps különbségek szintén előnyt-hátrányt okoznak, akiknek több fps-e van, az előnyösebb helyzetben van. A csalásokról meg ne is beszéljünk, amitől az egész PC-s multiplayer élvezhetetlen, konzolon meg nincs."
- Most még. Pár éve a laggolás is ismeretlen fogalom volt konzolon, és a kalózkodás is. Ma már mindkettő létezik ezen a platformon is.
Az okostelefonok esetében vírusok nem voltak kezdetben. Ma már írnak külön ezekre is vírusokat, nincsenek bebiztosítva. Előbb-utóbb lesz olyan informatikai zseni, aki túl sok szabadidővel rendelkezik, és megtalálja a módját.
"Valóban az RTS az a műfaj, ami konzolon megvalósíthatatlan. Nézzük csak meg, hogy manapság mennyi RTS van a piacon! Gyakorlatilag csak a Total Warok. Kb ennyire éri meg fenntartani egy kizárólag PC-s műfajt, mert ennyire van rá igény."
- Na, ezt cáfolnám. Egyszerű lenne belinkelni egy kilistázott oldalt, ami az elmúlt 2-3 évben megjelent RTS-eket sorolná fel neked, de helyette mondok egy párat csak szemléltetésnek. Hogy mindjárt a nehézsúlyban kezdjek, ott a AAA kategóriás Company of Heroes 2, vagy annak a kiegészítője. Egy másik kedvencem, a World in Conflict: Soviet Assault, bár az kicsit régebbi. De a StarCraft II-hez is sorra adják ki a kiegészítőket. És mondhatnám ugyanígy a Warhammer 40.000 kiegészítőit (amik - az előbb említettével együtt - el sem készülnének, ha nem lenne az alapjáték sikeres és profitot termelő), ugyanígy a Total War: Rome II kiegészítő folytatása is jövőre jelenik meg, a már említett Attila alcímmel, esetleg ott a R.U.S.E, az Anno 2070, vagy az egyik kedvenc univerzumom 2010-es lezárórésze, a Command & Conquer 4: Tiberian Twilight.
"A játékpiac egyre inkább a konzolokat teszi ki, sőt már a mobilplatform is lassan több pénzt hoz, mint a PC."
- A konzolosok mindig temetni akarják a PC-t.:) Nem tudom, mi ez a már-már gyűlöletbe hajló ellenszenv, hogy egyfolytában kvázi a halálát kívánjátok a PC-nek. Mintha szégyenkezésetek lenne miatta, és azt akarnátok, hogy eltűnjön, vele együtt a kisebbrendűség érezete is részetekről, hogy utólag önigazolást találjatok a választásotokra.
A valóság az, hogy amíg az USA-ban ugyan szinte minden háztartást a konzol ural, addig Európában (így pedig nálunk, Magyarországon) ma sem szorongatja meg semmi a PC-ket, de még megközelítőleg sem. Mivel mindkettő piac, úgy az Egyesült Államok, mint Európa egyaránt százmilliós nagyságrendű kínálatot ad, hiszen közel azonos lélekszámú a lakossága, és nincs nagyon jel a másik felé való áthajlásba egyik részről sem, a legtöbb játékot multiplatformra adják ki.
"Az egyes piacok méretének meghatározása sosem lehet teljesen egyértelmű, mert míg például a konzoleladásokat könnyű összesíteni, addig a kész PC-ket és a számítógépes hardverelemeket nem feltétlenül használják játékra, és mivel a kalózkodás is igen elterjedt, ezért csak megbecsülni lehet a PC-s tábor nagyságát. Ezzel többen meg is próbálkoznak, ennek köszönhetően változatos számokat találni az interneten: az egészen optimista elemzések több mint 300 millió PC-s játékost emlegetnek világszerte, míg a pesszimistábbak 100 milliónál is kevesebbet. Az igazság valahol a kettő között lehet, 150-200 millió számítógépes játékos biztosan van, ha nem számoljuk azokat az alkalmi játékosokat, akik aknakeresővel vagy pasziánsszal múlatják az időt az ebédszünet alatt. Ha mindezt összevetjük a konzolpiaccal, nagyjából egyenlő eredményeket kapunk: szeptember végi adatok alapján eddig a Wii-ből 75,9, az Xbox 360-ból 44,6, míg a PlayStation 3-ból 41,6 millió darabot adtak el világszerte."
A két piac közönsége tehát nagyjából kiegyenlített arányban van egymáshoz képest. Persze, ez nem egyenesen arányos eloszlást jelent, mert amíg Amerikában a konzol van túlsúlyban (szinte egyeduralkodóként), addig a hasonló populációjú Európában pont fordítva.
"Lehet azzal jönni, hogy a Steam eladások mennyire jók, de ez a brutális leárazásoknak köszönhető, amitől hiába nő meg az eladott darabszám, ha a profit sokkal kevesebb."
- Elég erősen megkérdőjelezem, hogy fenntartanák-e a Steam-et, ha veszteséges lenne... Erre már csak az is rácáfol, hogy az EA megpróbál a konkurensévé válni az Origin-nel, ami nem lenne célja, ha a Steam nem lenne irigyelt helyzetben.
Amúgy egy cikk, ami arról ír, hogy PC-ből kétszer több fogyott, mint a PS-ből, Xbox-ból és Wii-ből konzolokból együttvéve. Igen, együttvéve. Kár temetni tehát a PC-t... Már évekkel ezelőtt is "a kihalás szélén állt" folyton így emlegetve némelyek részéről, ahogyan most is ez hangzik el, de mégsem. Jelenlegi technológiai keretek között még nincs semmi, ami pótolhatná. A tablettek és okostelefonok is "csak úgy nagyjából" tudják azt, mint egy PC, de koránt sem annyit, és azt sem olyan kézreállóan, hogy átvehetnék a helyét - inkább csak pótolják, amikor az ember épp nincs gépközelben.
Most látom, hogy a cikk belinkelését elfelejtettem, mert nem találtam meg elsőre, és előbb a szöveget formáztam meg, mielőtt nekiálltam volna megkeresni.
De most sincs meg.
Viszont amit majdnem kihagytam, pedig nagyon erős cím, ott a Men of War: Allied Squad 2 is. De a Blitzkrieg 3, vagy az Order of War, aminek megjelent 2010-ben a Challange kiegészítője is, vagyis sikeres volt, és lehetne folytatni, mint a Stronghold Crusader II, és ezek csak azok, amiket én ismerek névszerint, vagy játszottam velük. De itt egy komplettebb lista:
Bár ezt is jelének akartad beállítani a PC feltételezett "haldoklásának", ez is mondvacsinált csupán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!