Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » A sakkban, amikor elkezdik a...

Kir01 kérdése:

A sakkban, amikor elkezdik a játékot miért igazitják az összes bábut a játékos?

Figyelt kérdés
Szoktam nézni,versenyeket ahol híres sakkozok játszanak és azt veszem észre, amikor elkezdik a játékot mindegyik figurát meg érintik/megigazítják ennek mi értelme?

jan. 18. 22:20
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem a játékszabály része, akkor amire elsőre gondolni lehet: babona vagy egyéni rituálé a játékra hangolódáshoz.
jan. 18. 22:44
 2/5 anonim válasza:
100%
Feszultek meccs elott. Aztan megse kopkodhetnek, vagy markolaszhatjak a farkukat mint a focistak hasonlo helyzetben, mert ugye az hogy nezne mar ki.
jan. 18. 22:46
 3/5 anonim ***** válasza:
Az ilyen fajta rendezés az tipikusan az intelligens, kulturált feszültséglevezetés része lehet. De ahogy 1-es is mondja, lehet megszokás, sőt rituálé része is.
jan. 18. 23:45
 4/5 Thunderfairy ***** válasza:
Én úgy vettem észre hogy olyankor kicsit el vannak csuszva a mezőn a bábuk. Megigazitják hogy szépen és esztétikusan álljanak a bábuk a táblán.
jan. 19. 13:44
 5/5 sa Dale Cooper válasza:

A legegyszerűbb válasz az esztétikai önkielégítés. De nyilván ennél sokkal összetettebb a megoldás, hisz közel sem kell erős OCD szindrómával rendelkeznie valakinek, hogy vonzódjon a széphez, rendezetthez, esztétikushoz, szimmetriához.

A sakkozók általában a társadalom erősebb feléhez tartoznak intellektus vonatkozásában, így elméjük erősebb művészi, rendezettségi vonzalommal bír.

Aztán persze lehet kényszeres viselkedés is, ahogy az előzőekben írták is.

Méginkább ezek erősen vegyített verziója állhat legközelebb a valósághoz.

9 évig versenyszerűen sakkoztam, szintén mindig igazgattam a figurákat kezdés előtt, de sosem gondolkodtam el, miért. Mert úgy volt számomra természetes, talán nálam a szépség, a szimmetria dominált.

Amikor koncentráltam, a kényszeres mozgásom a hegyes figurák asztal és ujjbegy közötti tengely irányú pörgetésében nyilvánult meg.

jan. 20. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!