Szerintetek össze fog gyűlni az 1 000 000+ aláírás az Európai Bizottságnál, hogy a videójáték kiadók ne tudjanak lekapcsolni játékokat a jövőben?
https://www.youtube.com/watch?v=mkMe9MxxZiI
Lényegében arról van szó, hogy jelenleg a kiadók büntetlenül megtehetik, hogy leállítják a szerverfüggő játékokat.
Természetesen nem elvárható, hogy az örökkévalóságig fusson egy szerver de arra hozhatnak törvényt az illetékesek, hogy ilyen esetben a cégnek biztosítania kelljen alternatívát, ellenkező esetben gyakorlatilag X év múlva ki van véve a fogyasztó zsebéből, az amit megvásárolt.
De ez az egész nem arról szól, hogy a kiadó az idők végezetéig megtartsa a szervereket és támogassa a játékot. Szimplán arról, hogy a támogatás megszűnésével adjonki offline patchet (ha van értelme) és/vagy nyissa fel a játékot közösségi szerverekhez, amit a játékosok üzemeltetnek.
#13 Ezzel az a baj hogy nagy eséllyel vannak copyright-ok a játékban valamire/valamikre vagy valakikre(ha olyan játék). Legalábbis ha nagyobb/népszerübb játékot veszünk alapul. Mivel amig a játék fennmarad, addig a fejlesztőket terhelné ez, ezért is macerás 1 részről az "offline" verzióvá tétel.
2. Meg mivel eddig szerveren volt, így ahogy azt lelövik MINDEN adat elvész. Szóval HA meg is csinálnák hogy valahogy lehessen offline lenni vagy open source-á tennék, akkor is teljesen előről kéne kezd. Nyilván más ha úgy van kialakitva a játék mint a Van Helsing: Final Cut volt hogy online karaktert le lehetett tölteni mielőtt lelőtték a szervereket. De alapvetően tiszta mmorpg-be nem ez a fajta tervezés a módi.
Szóval sajnos ez az offline és/vagy közösségi szerveres megoldás is több sebből vérzik. Vagy a játékosok vállalják a jogdíjak fizetését és hogy beállnak "fejlesztőnek" és megcsinálják open source-á a játékot(közösségi szerverkhez alkalmassá teszik és fenntartják)?
Az ötlet magába jó lenne, én is adtam volna ha lenne Wildstar offline verzió mikor bezárt, de sajnos nem így mennek a dolgok és ezek a játékok nem is így vannak tervezve. Hacsak eredendően nincs a játékba SP/offilne mód IS akkor nehéz lenne megoldani hogy azzá tegyék, mivel nincs mibe beleépíteni és így teljesen 0-ról kéne csinálniúk 1 új verziót. Ami megint idő és pénz a fejlesztők részéről.
"Mivel amig a játék fennmarad, addig a fejlesztőket terhelné ez, ezért is macerás"
Nincs semmi ilyen gond. A játék terjesztését bafajazik, akinek meg már megvan, az játssza tovább. Így volt ez mindig is. Csak a Szeam fiókomon saccra egy tucat olyan autóverseny játék van, amit már nem árusítanak, mert lejárt az autó vagy zene licenc, de ugyanúgy letölthetem és játszhatom. A kiadót érintő kereskedelmi licenc és a fogyasztót érintő végfelhasználói licenc két külön dolog.
"Meg mivel eddig szerveren volt, így ahogy azt lelövik MINDEN adat elvész."
Az csak a kiadó döntése, hogy exportálhatóvá/importálhatóvá teszi-e a fiókadatokat. Sőt szerintem a GDPR alatt eleve letölthetőnek kellene lennie.
"HA meg is csinálnák hogy valahogy lehessen offline lenni vagy open source-á tennék, akkor is teljesen előről kéne kezd"
És ez azért rosszabb, mint megtagadni a hozzáférést a játékhoz, amiért kifizették 60-70-100 eurót, mert...?
Egyébként open sourcingról szó sincs. Csak egy patchről, ami engedi a játékot nem a kiadó által fenntartott szerverekhez csatlakozni. Ez nagyon sokáig így működött. Ezért lehet még mindig Quake 1-2-t és Unreal Tourrnament 1-et játszani például.
"Nyilván más ha úgy van kialakitva a játék mint a Van Helsing: Final Cut volt hogy online karaktert le lehetett tölteni mielőtt lelőtték a szervereket."
Az ilyen dolgok nem azoktak retroaktívak lenni. Ha a kezdeményezésből törvény születik, akkor onnantól fogva lesz érvényes és kötelező lesz úgy kialakítani a játékokat.
"De alapvetően tiszta mmorpg-be nem ez a fajta tervezés a módi."
A dolog nem előfizetős és free2play modellben működő játékokra vonatkozik, hanem vásárlásokra (mint a The Crew, ahonnan kiindult az egész). Egyébként technológiailag semmi gatja nincs, hogy egy MMORPG is működhessen így.
"Szóval sajnos ez az offline és/vagy közösségi szerveres megoldás is több sebből vérzik."
Sehány sebből nem vérzik, szimplán tájékozatlan vagy és nem tudod, miről szól ez az egész. Szimplán benyalod a gigakiadók propagandáját.
Mi van a szerződésben? Mit vásároltál meg?
Ga nekem van egy sífelvonóm. Lejárnak a bérletek, negszúntetem a szolgáltást, akkir nyitnom kellene egy szánkópályát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!