Ha egy autó márkát bele teszek egy videojátékba amit készítek azért jogdíjat kell fizetni?
Természetesen igen, hiszen a márkanév védjegy alatt áll, így mindennemű felhasználás profitszerzési céllal díjköteles, a díj mértékét/értékét az adott márka képviseletével kell megbeszélned és szerződést kötni róla.
Maga a szerződés függ a márkától, nyilván mást egy BMW-t, Ferrari-t, vagy épp egy Dacia-t belerakni a játékba. Az is fontos, hogy a gépjárműgyártóknak is fontos-e a játék vagy sem, maguk támogatják vagy sem stb. (pl Mercedes Benz World Racing).
Egyszerűbb ha adsz neki egy fantázia nevet és egy fantázia logót. A logó is fontos, pl nem rakhatsz rá Volkswagen jelet egy kocsira majd hívhatod Wicked Viktor-nak, az is sérti a védjegyet.
Nézd meg a GTA-t, sokan vannak, akik a vanilla (nem modolt) világot szeretik, mennyire ment a játék kárára? Vannak akik kifejezetten ilyen modokat készítenek a játékhoz.
Anno a Live for Speed az egyik legkeresettebb szim volt sok sok éve, senkit nem érdekelt, hogy az autónak annyi a neve, hogy XR GT vagy FZ50.
BeamNG.drive is egy nagyon populár játék manapság, sok fantázia moddal.
Ha jó a játék, korszerűen néz ki, akkor nem kell foglalkozni ezekkel. Fognak vele játszani.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Én csak hobbi szinten csinálnom mert szeretem az autókat és az egész témát, ami erről szól és ezért szoktam munka után és hétvégente csinálni ezt a játékot mert szeretem.
Szóval nem annyira az anyagiak mozgatnak effelé, de remélem ha megjelenik tetszeni fog az embereknek és pozitív visszajelzést kapok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!