Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Ha egy autó márkát bele...

Ha egy autó márkát bele teszek egy videojátékba amit készítek azért jogdíjat kell fizetni?

Figyelt kérdés
Mondjuk a BMW-t vagy a Peugeot. Verseny autós játékra gondoltam.

2023. dec. 17. 15:08
 1/10 anonim ***** válasza:
74%
Úgy tudom igen, ezek ilyen license dolgok. Sokszor ezért szokták átnevezni valami hülye fantázianévre, de látszik kinézetre hogy melyik autóról is lenne szó. Fegyverek esetén hasonlót tapasztaltam.
2023. dec. 17. 15:17
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen igen, hiszen a márkanév védjegy alatt áll, így mindennemű felhasználás profitszerzési céllal díjköteles, a díj mértékét/értékét az adott márka képviseletével kell megbeszélned és szerződést kötni róla.

Maga a szerződés függ a márkától, nyilván mást egy BMW-t, Ferrari-t, vagy épp egy Dacia-t belerakni a játékba. Az is fontos, hogy a gépjárműgyártóknak is fontos-e a játék vagy sem, maguk támogatják vagy sem stb. (pl Mercedes Benz World Racing).

Egyszerűbb ha adsz neki egy fantázia nevet és egy fantázia logót. A logó is fontos, pl nem rakhatsz rá Volkswagen jelet egy kocsira majd hívhatod Wicked Viktor-nak, az is sérti a védjegyet.

2023. dec. 17. 15:57
 3/10 A kérdező kommentje:
És ha a logó és a név fantázia, teljesen más, de az autó hasonló akkor is jogdíjas?
2023. dec. 17. 16:28
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit térjen el.
2023. dec. 17. 16:38
 5/10 A kérdező kommentje:
Ez nem megy a játék élmény kárára ha fantázia autók vannak benne? Hogy látjátok?
2023. dec. 17. 16:57
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Engem sose zavart. Általában tudtam hol melyik autó lenne az, amiről szó van. Főleg ha a license-ből megnyert pénzt más, hasznosabb dolgokra, feature-ökre fordították az adott játékon belül. Meg aztán ott van az indie vonal. Ők főleg nem fognak licenselgetni, de az indie van olyan egyedi és kreatív, hogy tőlük végképp nem várnám el, mert többnyire nagyon jó amit adnak cserébe.
2023. dec. 17. 17:09
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Hacsak nem valami extrém Gran Turismo szintű dolgot akarsz (amit indie fejlesztőként azért elég nagy falat lenne), akkor nem, szerintem kis csoportoknál, 1-5 fős csapatnál teljesen elfogadott a fantázia autónév és logó.
2023. dec. 17. 17:12
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Nézd meg a GTA-t, sokan vannak, akik a vanilla (nem modolt) világot szeretik, mennyire ment a játék kárára? Vannak akik kifejezetten ilyen modokat készítenek a játékhoz.

Anno a Live for Speed az egyik legkeresettebb szim volt sok sok éve, senkit nem érdekelt, hogy az autónak annyi a neve, hogy XR GT vagy FZ50.

BeamNG.drive is egy nagyon populár játék manapság, sok fantázia moddal.

Ha jó a játék, korszerűen néz ki, akkor nem kell foglalkozni ezekkel. Fognak vele játszani.

2023. dec. 17. 17:38
 9/10 NTBS ***** válasza:
100%
Kell fizetni!
2023. dec. 17. 20:05
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Én csak hobbi szinten csinálnom mert szeretem az autókat és az egész témát, ami erről szól és ezért szoktam munka után és hétvégente csinálni ezt a játékot mert szeretem.

Szóval nem annyira az anyagiak mozgatnak effelé, de remélem ha megjelenik tetszeni fog az embereknek és pozitív visszajelzést kapok. :)

2023. dec. 18. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!