Nem lehet lefordítani azt a szót, hogy gambit?
De ha komoly választ kellene adnom a kérdésre, akkor:
Vezércsel, staunton csel, evans csel, skót csel. Nagyjából ez a 4 csel az (biztos van még 1-2 amiről nem tudok, de attól biztos nem több!) ami magas szinten (értsd: GM szinten) korrekt illetve GM szint felett is, azaz a számítógépes értékeléssel is korrekt cseljáték. Minden más cseljáték a sakkban meg van döntve, legalábbis a számítógéppel.
IM-GM szint felett más cselt a vezércselen kívül nem játszanak emberek.
Úgy kb fide 2000-es szintig, vagy esetleg még CM szintig játsszák a vezércselen kívül a skót cselt, az evans cselt ês tán még a királycselt.
Én másról nem tudok.
Magas szinten nem ok nélkül nem játszanak mást.
Úgy 1800-as szintig meg természetesen tökmindegy milyen megnyitást / cseljátékot játszol, ha jobb vagy mint az ellenfél akkor nyersz.
Igazából nem is a szint a lényeg, hanem a játékosok tudása. De azért már egy bizonyos szint felett az erősebb játékos sem fog inkorrekt cselt játszani a gyengébbel szemben. Pl Magnus Carlsen nem fog egy 2700-as szuperGM palimadár ellen grob megnyitást játszani, mert biztos hogy kikapna. De még egy 2400-as játékosnak sem játszaná meg.
Szóval erről ennyit.
Egyébként nem a cseleknél maradva, hanem úgy általában a megnyitásoknál maradva, akkor tulajdonképpen nem is a cseljátékok a legtaktikusabb megnyitások (na jó, talán a dupla muzio cselt leszámítva, de azt ma már senki nem játssza).
A mai modern kori sakkban a szláv védelem: Botvinnik változat a legtaktikusabb megnyitás, számítógépes értékeléssel is korrekt és nagymesterek is játsszák.
Ez tipikusan az a megnyitás, ahol a 2700-as szuper nagymester megveri a 2500-as nagymestert 10-ből 7X akármilyen színnel is legyen.
Jómagam egyébként pozíciós játékos vagyok, így a vezércselt játszom és a staunton cselt. (Utóbbit ugye kizárólag csak a holland védelemre lehet játszani)
Üdv: egy sakkozó
U.i: szerintem kicsit túl magyaráztam.
És tényleg nemehetett volna lefordítani a gambit szót?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!