Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Miért vezér a királynő, futó...

Miért vezér a királynő, futó a püspök?

Figyelt kérdés
Azt tudom németül Laufer, onnan eredhet. A vezér honnan jött? Alapból a németeknél miért futó a "püspök"?

2023. febr. 28. 16:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
67%

Németül "Läufer", ami futót jelent, és nem püspököt.

Angolul a futót "bishop"-nak hívják tehát püspök.

Oroszul a futó "Slon" ami elefántot jelent.

Más nyelveken más nevet kapnak a sakkfigurák.

Itt van egy link: [link]

Hogy miért hívják az angolban a futót püspöknek? Mert akkor ez a vicc nem működne.

What’s the difference between a rook and a bishop?

A rook moves in straight lines and a bishop has sex with young boys

2023. márc. 12. 10:02
 12/16 anonim ***** válasza:
de a "futó" a harcban mit jelent? az így jól hangzik hogy futó de a mindennapi életben mi az a futó? Mert püspök az adja magát, az elefánt is, de van olyan hogy "futó"?
2023. márc. 13. 09:59
 13/16 anonim ***** válasza:

A királynő azért vezér és nem királynő, mert a standard sakkot játszmalapra kell írni. Általában a figurák kezdőbetűit írjuk a játszmalapra. Pl 4 első lépés:

1.d4 d5 2. Hf3 Hf3 3.c4 c6 4.Hc3 e6 ez pl a szláv védelem alapállása.

Ezt jelenti: első lépésben világos d4-re tolta a gyalogját (a vezér előtti gyaloggal lépett kettőt) sötét is ugyan ezt tette. Masodik lépésben világos a huszárjával f3-ra lépett. (A király oldalon lévő huszárral)

Sötét is a király oldalon lévő huszárral lépett f6-re.

3. lépésben világos a c gyaloggal lépett 2-t, sötét a c gyaloggal 1-et. 4. lépésben világos a vezér oldali huszárral lépett c3-ra, sötét e6-ra (azaz egyet) tolt a gyalogon.

Tehát minden lépést fel kell írni. Általában a figurák kezdőbetűit írjuk.

K - Király

V - vezér, és itt van az a K már egyszer volt, ezért nem lehet a vezér királynő a magyar sakkban.

H - huszár

F - futó

B - bástya

A gyalogot külön nem jelöljük. Tehát ha világos mondjuk első lépésben a király előtti gyaloggal lép kettőt, akkor a játszmalapra nem gye4 fog szerepelni, hanem simán e4.

Lehetne magyarban is a királynő a vezér. Mert más nyelveken is van olyan, hogy 2 figura kezdőbetűje megegyezik. Olyankor a 2. betű lesz a rövidítés. A "király" és a "királynő" -ben az első 6 betű megegyezik így nem lenne praktikus a királynőt "n"-el jelölni.

Ugyan ez angolban:

K - king

Q - queen (királynő / vezér)

N - Knight (lovag, vagyis huszár. Itt is látható, hogy az első betű megegyezik, de a második már nem. Arról nem is beszélve, hogy az angol a "k"-t az n előtt nem ejti ki, így fonetikusan még jó is a rövidítés)

R - rock (szikla / bástya)

B - bishop (püspök / futó)

A gyalog egyébként pawn ami meg zálogot jelent 😅

Hogy ezek ellenére magyarul miért nem püspök a futó, azt nem tudom. Egyszerűen jobban hangzik a futó.

Nem, magyarul is a vezér nőnemű. Eleve angolul tényleg királynő (queen). Más nyelveken pedig lady. (L-el rövidítik)

Más nyelveken a bástya az pl. torony.

Pár érdekesség még a játszmajegyzésről:

Ütés: pl exd5 (e4-en lévő gyalog ütötte a d5-ön álló figurát. Nem kell megadni, hogy milyet, tehát a d5 mezőn állhatott gyalog, bástya, vezér, stb)

Ha nem gyaloggal ütsz akkor jelölni kell. Pl Hxd5 (huszár ütött d5-re)

Hogy milyen mezőről indul a lépés, azt nem kell jelölni. Kivéve akkor (de akkor kötelező) ha az adott mezőre maradjunk a d5 mező példájánál, ugyan abból a tisztből 2 is üthet. A huszároknál és bástyáknál (illetve még vezérnél is előfordulhat, ha több van)

A gyalog bemehet a 8. (Sötéttel az első) sorba, akkor átváltozhat akármilyen tisztté. Általáb vezéré szokott. Akkor a jelölés:

e8=V

Ritkán ütéssel kerül a 8. sorra a gyalog, pl exd8=V

A sakkadás jele a sakkban: +

A mattadás jele a sakkban: ++ vagy #.

Ha a gyalog ütéssel került d8-ra és (kivételesen ne vezérré, hanem huszárrá változzon) és úgy adott mattot, akkor azt így kell beírni a játszmalapra:

exd8=H#

2023. márc. 26. 15:44
 14/16 anonim ***** válasza:

5 válaszolóval értek egyet.

Elmondom a valóságot.

A Queen A hadvezér.

King A királynő.

Knight a lovag

Pawn a katona

Bishop a küldönc, de akár szatóc, aki a sebesülteket látja el, vagy híreket visz, de kém is lehet.

Rook ő lehetne a tankos, légvédelmi, vaskupola.

Ezeknek van méltósága, mint az olyan gagyi neveknek nincs: püspök,paraszt,huszár...

2023. máj. 1. 00:57
 15/16 anonim ***** válasza:

hülyeséget írtok.

Én leírtam a lényeget.

Egy olyan sakkozónak, aki versenyekre jár (klasszikus, rapid és villámversenyre is) annak már csak lehet hinni...

A sakk egy sportág és mint sportág nem egyszerű és főleg nem olcsó.

Én legalább már 100 jegyszett, klasszikus időbeosztású, fide partit játszottam már, nekem el lehet hinni, hogy miért vezér a királynő és miért nőnemű...

13-as voltam.

2023. máj. 1. 12:24
 16/16 anonim ***** válasza:
Én nem futót, hanem futárt ismertem.
2023. júl. 5. 04:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!