Miért vezér a királynő, futó a püspök?
Németül "Läufer", ami futót jelent, és nem püspököt.
Angolul a futót "bishop"-nak hívják tehát püspök.
Oroszul a futó "Slon" ami elefántot jelent.
Más nyelveken más nevet kapnak a sakkfigurák.
Itt van egy link: [link]
Hogy miért hívják az angolban a futót püspöknek? Mert akkor ez a vicc nem működne.
What’s the difference between a rook and a bishop?
A rook moves in straight lines and a bishop has sex with young boys
A királynő azért vezér és nem királynő, mert a standard sakkot játszmalapra kell írni. Általában a figurák kezdőbetűit írjuk a játszmalapra. Pl 4 első lépés:
1.d4 d5 2. Hf3 Hf3 3.c4 c6 4.Hc3 e6 ez pl a szláv védelem alapállása.
Ezt jelenti: első lépésben világos d4-re tolta a gyalogját (a vezér előtti gyaloggal lépett kettőt) sötét is ugyan ezt tette. Masodik lépésben világos a huszárjával f3-ra lépett. (A király oldalon lévő huszárral)
Sötét is a király oldalon lévő huszárral lépett f6-re.
3. lépésben világos a c gyaloggal lépett 2-t, sötét a c gyaloggal 1-et. 4. lépésben világos a vezér oldali huszárral lépett c3-ra, sötét e6-ra (azaz egyet) tolt a gyalogon.
Tehát minden lépést fel kell írni. Általában a figurák kezdőbetűit írjuk.
K - Király
V - vezér, és itt van az a K már egyszer volt, ezért nem lehet a vezér királynő a magyar sakkban.
H - huszár
F - futó
B - bástya
A gyalogot külön nem jelöljük. Tehát ha világos mondjuk első lépésben a király előtti gyaloggal lép kettőt, akkor a játszmalapra nem gye4 fog szerepelni, hanem simán e4.
Lehetne magyarban is a királynő a vezér. Mert más nyelveken is van olyan, hogy 2 figura kezdőbetűje megegyezik. Olyankor a 2. betű lesz a rövidítés. A "király" és a "királynő" -ben az első 6 betű megegyezik így nem lenne praktikus a királynőt "n"-el jelölni.
Ugyan ez angolban:
K - king
Q - queen (királynő / vezér)
N - Knight (lovag, vagyis huszár. Itt is látható, hogy az első betű megegyezik, de a második már nem. Arról nem is beszélve, hogy az angol a "k"-t az n előtt nem ejti ki, így fonetikusan még jó is a rövidítés)
R - rock (szikla / bástya)
B - bishop (püspök / futó)
A gyalog egyébként pawn ami meg zálogot jelent 😅
Hogy ezek ellenére magyarul miért nem püspök a futó, azt nem tudom. Egyszerűen jobban hangzik a futó.
Nem, magyarul is a vezér nőnemű. Eleve angolul tényleg királynő (queen). Más nyelveken pedig lady. (L-el rövidítik)
Más nyelveken a bástya az pl. torony.
Pár érdekesség még a játszmajegyzésről:
Ütés: pl exd5 (e4-en lévő gyalog ütötte a d5-ön álló figurát. Nem kell megadni, hogy milyet, tehát a d5 mezőn állhatott gyalog, bástya, vezér, stb)
Ha nem gyaloggal ütsz akkor jelölni kell. Pl Hxd5 (huszár ütött d5-re)
Hogy milyen mezőről indul a lépés, azt nem kell jelölni. Kivéve akkor (de akkor kötelező) ha az adott mezőre maradjunk a d5 mező példájánál, ugyan abból a tisztből 2 is üthet. A huszároknál és bástyáknál (illetve még vezérnél is előfordulhat, ha több van)
A gyalog bemehet a 8. (Sötéttel az első) sorba, akkor átváltozhat akármilyen tisztté. Általáb vezéré szokott. Akkor a jelölés:
e8=V
Ritkán ütéssel kerül a 8. sorra a gyalog, pl exd8=V
A sakkadás jele a sakkban: +
A mattadás jele a sakkban: ++ vagy #.
Ha a gyalog ütéssel került d8-ra és (kivételesen ne vezérré, hanem huszárrá változzon) és úgy adott mattot, akkor azt így kell beírni a játszmalapra:
exd8=H#
5 válaszolóval értek egyet.
Elmondom a valóságot.
A Queen A hadvezér.
King A királynő.
Knight a lovag
Pawn a katona
Bishop a küldönc, de akár szatóc, aki a sebesülteket látja el, vagy híreket visz, de kém is lehet.
Rook ő lehetne a tankos, légvédelmi, vaskupola.
Ezeknek van méltósága, mint az olyan gagyi neveknek nincs: püspök,paraszt,huszár...
hülyeséget írtok.
Én leírtam a lényeget.
Egy olyan sakkozónak, aki versenyekre jár (klasszikus, rapid és villámversenyre is) annak már csak lehet hinni...
A sakk egy sportág és mint sportág nem egyszerű és főleg nem olcsó.
Én legalább már 100 jegyszett, klasszikus időbeosztású, fide partit játszottam már, nekem el lehet hinni, hogy miért vezér a királynő és miért nőnemű...
13-as voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!