Milyen játékok vannak amiknek az a lényege hogy ki kell találni magát a játékszabályt? Bulit szerveznék és egyszer játszottam már ilyet és nagyon jó volt, csak nem ismerek egyet sem. kb 12 főre
10 évvel ezelőtt játszottam ezt a játékot a középsulis barátaimmal, megpróbálok visszaemlékezni, mi volt a lényeg. Egy kicsit könnyebben játszottuk, mint az eredeti.
Maffia a játék neve, csak annyi kell hozzá, hogy nagyjából körben üljetek a szobában, tehát mindenki lásson mindenkit.
Van egy játékvezető, ő csak a narrátor lesz.
Miközben körben ültök, becsukjátok a szemetek, a játékvezető pedig körbemegy és óvatosan megérinti 3 random ember fejét vagy vállát. Halkan kell csinálnia, hogy ne hallja senki a susogó hangot vagy a padlorecsegést.
Mikor a játékvezető 1x vagy 2x körbement, azt mondja:
A maffiózók nézzenek fel.
Ekkor akiket megérintett, kinyitják a szemüket, óvatosan, halkan felnéznek, és megkeresik egymást a tekintettükkel.
Mikor mind a három megtalálta egymást, lecsukják a szemüket.
A narrátor újabb kört \koroket megy, ekkor 1 fő felügyelőt választ ki.
Felszólítja, hogy a felügyelő nézzen fel. Neki nem kell senkit megkeresni, mert egyedül lesz. De a felnézésből nyugtázza a narrátor, hogy észrevette az érintést.
A 3 maffiózón és az 1 felügyelőn, a játékvezetőn kívül a többi ember a polgárok.
A játékvezető azt mondja a kiválasztások után: Reggel van!
Ekkor mindenki elkezd vadul tippelni, hogy maga mellett susogást hallott, valaki csámcsogott, valakinek mellette megroppant a nyaka stb.
A lényeg, hogy a polgárok találják meg a maffiózókat a testbeszédből olvasva.
Ha valakinek gyanús pl a szomszéd,akkor "feljelentem xy-t!" felkiáltással megvadolja a szomszédot.
Ekkor lehet érvelni ellene, miért gyanús.
A többiek is megerősíthetik, vagy éppen cáfolhatják.
A terhelt pedig megvedheti magát, miért nem lehet ő maffia.
Ezután a narrátor szavazást indít, kezfeltartással el lehet ítélni a vádlottat, többség győz módszerrel.
Ha úgy van, XY meghal, vagyis kiesik a játékból. Ő nyitott szemmel benne lehet tovább, de nem szólhat bele, csak néző ugyebár.
Ha nem sikerül elítélni, akkor maradhat a játékban.
A narrátor ekkor: "éjszaka van!"
Mindenki lecsukja a szemét.
Narrátor: a maffia dolgozik.
Ekkor a 3 maffiózó kinyitja a szemét és halkan, vagy mutogatva rámutatnak egy áldozatra és megbeszélik egymás között, ki essen ki.
Ha 3\2 egy személyre mutat, az a személy meghal.
Ezt be is mondja a játékvezető: "az éjszaka folyamán "XY" meghalt".
Ekkor a maffia lecsukja a szemét, mint a polgárok.
Narrátor: "a felügyelő keljen fel!"
A felügyelő kinyitja a szemét és halkan rámutat egy számára gyanús személyre. Ha maffiózóra mutat, a játékvezető bólogat neki. Ha a felügyelő polgárra mutat, akkor megrázza a fejét.
"A felügyelő bevonult"
A felügyelő is becsukja a szemét.
Narrátor ezután: " reggel van"
Ismét jönnek a tippek, ki mit hallott éjszaka, ki a gyanús, ki túl csendes, ki beszél túl sokat stb.
Gyanús hogy pont XY halt meg miután előtte megvádolta AB-t, stb.
Nagyon jó kis nyomozás meg érvelés, vita lesz :)
A felügyelő óvatosan tehet utalást arra, hogy xyz maffia, de csak óvatosan, mert hamar kiderül hogy rendőr, ezért aznap meg is olheti a maffia. Vagy éppenséggel valaki feljelenti a felügyelőt, és félő hogy elítélik, akkor bevallhatja, hogy "én vagyok a felügyelő, és tudom 4 éjszaka után, hogy A, B, C ártatlan.
Ebből ki lehet következni, hogy mondjuk D, E vagy F lehet a maffia. Vagy lehet hogy és H?
A maffia tud olyan stratégiát is csinálni, hogy senkit nem szavaz ki éjjel. Ha már egy ideje játszotok és lenyomtok jó pár ilyen alkalmat, akkor lehet cifrazni a stratégiát, krimibe illő dolgokkal:D
A játékvezető ekkor így szól: "ma éjszaka nem halt meg senki!
Megkérem a felügyelőt, nézzen fel...."
Ha az összes maffiózót ügyesen elítélik a polgárok, akkor a polgárok nyertek.
Ha viszont 3 maffiózó bent marad és 2 polgár, vagy 1 polgár és a felügyelő, akkor nyert a maffia.
Ha 2 maffia maradt bent és a 2 polgárbol kiesik az egyik, akkor szinten a maffia nyert.
Nagyon jó játék, mi minden hétvégén ezt játszottuk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!