Mik azok a szerepjátékok? Egyáltalán hol lehet ilyet játszani/olvasni?
Egyre több helyen hallom, hogy szerepjátékozás közben ismerkedtem meg vele és vele. De én azt sem tudom, mi fán terem. Ezt olvasni kell vagy játszani?
Mások írják, és ez amolyan történet, vagy ez tényleg egy játék, mint ahogy a neve is mutatja?
valoszinuleg MMO (mmorpg) jatekokrol van szo elsosorban
mint pl. World of WarCraft (WoW) rol biztos te is hallottal mar
vagy a hirhedt Metin 2 rol
persze valoban vannak ezekbol tablasok is, konyvesek is...
Elég sok dolgot takarhat.
Pszichológiai értelemben szerepjáték alatt azt értjük, hogy mindenki felvesz egy másik személyiséget, és mint a színészek egy színdarabban, együtt eljátszanak egy történetet, szituációt.
A 70-es években alakult ki a szerepjátéknak az a válfaja, amit a legtöbben szerepjáték néven ismerünk. Egy kis csapat leül együtt (pl. egy asztal köré), és egyikük (hívják őt mesélőnek, kalandmesternek, stb) előad egy történetet, amit a többi játékosok a szabálykönyvekben levő szabályok és egyéb kellékek (dobókockák, kártyák, ólomfigurák...) segítségével átélhetnek és többé-kevésbé irányíthatnak is. A játékot általában nem lehet "megnyerni", a lényeg, hogy átéljünk egy izgalmas történetet, és jól szórakozzunk. A legnépszerűbb műfaj a fantasy (sárkányok, varázslók, tündék, stb), de rengeteg másik is létezik, a sci-fitől a horrorig.
Magyarországon nagyon elterjedt az ún. fórumos szerepjáték is, ami gyakorlatilag egy történet közös megírását jelenti, felváltva írogatva meg egy-egy bekezdést vagy akár egész fejezetet is. Én ezt nem tekintem szerepjátéknak, mert pont a legjobb rész, a valós időben színészkedés marad ki belőle.
Ott vannak még a számítógépes MMORPG-k (pl. a World of Warcraft) is, amiben egy közös világban lehet együtt kalandozni több száz másik játékossal együtt.
És sajnos ott van az a "szerepjáték" is, amit a női magazinok közönsége annak tekint: mikor a párok az ellaposodó nemi életüket akarják feldobni olyanokkal, hogy "most én leszek a kalózkapitány, te meg a rabnő". Előfordult már, hogy valaki megtudta, hogy én és a barátnőm csapatban szerepjátékozunk, és ő ebből arra következtetett, hogy valamiféle csoportos orgiákra járunk. :(
Nem a szexuális szerepjátékra gondolok :D
Viszont hasznos volt a válaszotok, köszi!
Milyen fórumos szerepjáték oldalak vannak? Hol lehet ilyet keresni?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!