Videójátékokat hivatalosan kik fordtják magyar nyelvre?
Sokszor csak rajongói fordítás készül, valaki leül és fordítgatja magának, majd megosztja. Nem mindig jön össze a minőségi szint, sem az igényesség hozzá. Ezek nem is hivatalos fordítások, ha az lenne, a játék megjelenésekor benne lenne, a közösség pedig lehet nem is veti ki magából a kóklereket, mert örül hogy legalább annyi van magyarul.
De ez persze nem csak magyar sajátosság, múltkor egy orosz sorozatot néztem angol felirattal (elvileg hivatalos netflix rip), és ugyanannak a karakternek háromféleképpen írták a nevét, mintha többen fordították volna a részeket, és mindenkinek lett volna egy elképzelése, csak nem egyeztettek utána.
Nekem az elmúlt hetekből feltűnt komoly baki a "school of fish" (halraj) = "hal iskola". És hogy biztos legyen a hülyeség, a Google Translate-ben is "hal iskola" a fordítása.
A hivatalos, játék megjelenésekor fordítást tartalmazó játékok fordítását általában fordító irodáknak adják ki, akik megkapják a nyers szöveget és azt fordítják le, illetve folyamatosan kommunikálnak a fejlesztőkkel, mivel egy-egy dolgot néha többféleképpen értelmezhetsz. A Witcher 3 tipikus példa erre, ahova magyar szólás/közmondások tömkelege van berakva, felülírva az eredeti angol szöveget. A fordításnak, mivel rendes szakember végzi, van egy díja.
A félrefordítás abból is következhet, hogy maga az eredeti angol felirat sem helyesen van leírva, én szinte minden játéknál bekapcsolom a feliratot és tényleg idegesítő hogy mondd valamit (pl cutscrene közben) és teljesen más a felirat, mint amit szóban mond, és ez a hiba már az alap angolnál van bent, innentől kezdve ez átmegy minden fordításba is.
Itt jegyzem meg halkan, a Witcher 3 még egész jó lett feliratok terén, van, ami egyszerűen borzalmas, próbáld csak meg a witcher 1-et, vagy épp a Dragon Age magyarításokat, inkább kösz nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!