Milyen "okos", agyalós filmeket ismertek? Amikben a fő karakterek zsenik, és ez a viselkedésükön is érződik, vagy amiben emellett sokat taktikáznak?
A manipuláció nem csak érzelmi alapú, hanem meggyőzéssel is játszik. Amire te gondolsz, az a manipulációnak csak az egyik fajtája. Amikor a tanár megkérdezni, hogy "Na! Ki tudja a megoldást?" , manipulál. Nem őszintén kér, hogy aki tudja, mondja el, hanem verseny helyzetet kelt. Amivel nincs baj, mert serkenti az agyat. A meggyőzés nagy része is arról szól, hogy a másik gondolat menete engem hidegen hagy, vegye át az általam felépített gondolatmenetet, még akkor is, ha nem ért hozzá, én elhitetem vele, hogy ért hozzá.
A manipulatív viselkedés sokkal több annál, mint a másik érzelmeivel való játszadozás. A manipulatív győzni akar, de nem kényszere a másik eltiprása, mint az agressziónál, pusztán nem érdekli a másik csak magát akarja mindenki fölé helyezi. Sokszor feltételes módban beszél, hogy fel tudjon építeni egy gondolatmenetet. Érdekesebb, tágabb világ ez, mint az érzelmekkel való játszadozás.
Sherlock sorozat.
Egy csodálatos elme.
Joker karakter a bátemenből.
Samuel L Jackson a Ponyvaregényből
Hustle filmek
Szemfényvesztők
#11:
Nekem a "Na, ki tudja?" is inkább érzelmi alapú manipuláció, elvégre nem egy észszerűen felépített csapdát állít fel, hanem a diákok büszkeségére, megfelelési kényszerére, a társaik előtti lebőgésre vonatkozó félelmére játszik, ezt használja ki.
OFF
Amikor a tanár megkérdezi, hogy 9+10 az mennyi, akkor akaratlanul is megvan a fejedben a válasz, pedig nem erre gondoltál. Ha azt mondom, ne gondolj a rózsaszín elefántra, vajon meg tudod csinálni. Ezekben van érzelem? Mégis manipulálnak: megváltoztatják gondolkodásmódodat.
Ha érdekel ez a téma, a kommunikáció, érdemes utána olvasni, nagyon jó dolgokat lehet tanulni.
ON
a hannibál tv sorozat.
ott elég jól oda vissza játszmázik egymással a két főszereplő.
a másik a kaliforgia.
ebben hank moody nőfelszedései,sok csajozós suliban tananyagok,meg hosszú elemzéseket írnak róla,hogy miért is működik ez amit csinál.
mert amit bemutat a sorozatban a karakter,az kb a női agy működésének a megfejtése,egészen addig amíg ágyba nem viszi.
olyan jól manipulál a karakter,hogy pár mondat után kb a nők szedik fel őt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!