Jaime Lannistert miért utálják annyira?
Hiszen ő ölte meg az őrült királyt,igaz,hogy megszegte az esküjét,de végülis jól tette,hogy megölte,nem?
Az más kérdés,hogy utána miket követett el.
Azért is utálják, mert megölte. De nem védte meg Rhaenyst és Aegont sem. Amikor Rhaegar elvonult a Folyovidékre, akkor Jaimet kérte meg, hogy vigyázzon a gyerekeire. De Jaime nem gondolta, hogy Tywin bántaná Aegonékat, ezért a trónteremben ülte végig a lemészárlásukat. Szóval igazából akkor sem teljesítette a kötelességét.
Az pedig, hogy elárulta azokat, akiknek a védelmére felesküdött, Westeroson elég nagy bűn.
A többi karakter azért, mert nem tudják, hogy azért ölte meg Aeryst, mert az felkarta gyújtani az egész várost és megöletni Tywint Jaimevel, ezért sokan a királyölő piperkőcöt látják benne.
A nézők/olvasók pedig azért, mert a húgát dugja, kilökte Brant a toronyból stb. és egy piperkőc (volt).
mert lazán kiba-szott egy kisfiút az ablakon miközben mosolygott.
aztán amikor levágták a kezét,akkor jaj sajnáljuk,mert mégiscsak esendő és igazából milyen rendes is.
szerintem meg nem.
ő egy arrogáns pszichopata,aki remek harcos,de a keze nélkül csak a neve marad.
a harcos mivoltának örökre vége ezért meg kellett alkudnia és jócskán vissza kellett vennie arcból.
a másik igen nagy bűne,hogy a fiát is elhanyagolta és abból is egy elkényeztetett pszichopata lett.
szóval nála az hogy lassan pozitív szereplő lesz egy kényszer megoldás,mert ha nem veszíti el a kezét és nem megy le emiatt nullába,akkor soha nem változott volna meg.
#3, régen olvastam ennyi bullshitet egyszerre. Bár ha csak felületesen vagy tájékozott a témában, érthető, csak akkor ezt a nagy mellényt nem értem.
"mert lazán kiba-szott egy kisfiút az ablakon miközben mosolygott."
Igen, ez valóban nagy gciség volt a részéről, ugyanakkor megteremtette az egész sztori alapkonfliktusát, másrészt lehet, hogy enélkül Branban sosem ébred fel a zöldlátó - nyilván ez a karakter számára nem mentség, de "mi" kétségtelenül jól jártunk vele. Arról nem is beszélve, hogy ez az aljadék cselekedet nélkülözhetetlen ahhoz a karakterfejlődéshez, amin később keresztül megy.
"aztán amikor levágták a kezét,akkor jaj sajnáljuk,mert mégiscsak esendő és igazából milyen rendes is.
szerintem meg nem."
Szerintem sem a könyvekben, sem a sorozatban nincs arra utaló sor, hogy az indokoltnál jobban sajnálni kellene Jaime-t a keze levágása miatt (mert na, mégis csak zsoldos kutyák gondoltak egyet és hupsz, nincs keze, ez azért minden jóérzésű emberben felébreszti az empátiát). Nem látunk zokogó Jaime Lannistert, ahogy mondjuk Theon módra kínoznák, vagy lelkileg terrorizálnák. Briennel meg nem annak hatására lesz kedves, hogy elveszti a kezét, utána is köcsög még vele egy ideig.
"ő egy arrogáns pszichopata,aki remek harcos,de a keze nélkül csak a neve marad. "
Ezek szerint fogalmad sincs, hogy mit jelent a pszichopata szó.
"a harcos mivoltának örökre vége ezért meg kellett alkudnia és jócskán vissza kellett vennie arcból"
Kétségtelen, és ez baromi jól meg is van írva. Ugyanakkor Jaime egészen mostanáig titkolja, hogy bal kézzel egyáltalán nem tud vívni, csak Ilyn Payne tud róla, hogy mennyire béna (most hagyjuk Bronnt meg a sorozatot, teljesen le van butítva, még ha a karakterfejlődés ugyanaz is). Szóval simán megtehetné, hogy ugyanúgy emberkedik, mint előtte, mert a neve és híre miatt úgysem fog vele senki újat húzni. De éppen ellenkezőleg, úgy kezd el funkcionálni, mint egy jóindulattal rendelkező Tywin Lannister, és ami még fontosabb, nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan alakul ez ki nála, teljesen átélhetővé válik az egész.
"a másik igen nagy bűne,hogy a fiát is elhanyagolta és abból is egy elkényeztetett pszichopata lett."
Ezzel sem nagyon lehet mit kezdeni, a könyvekben le van írva, de szerintem a sorozatban is van rá magyarázat, hogy ez miért alakult így. A lényeg: Cersei végig félt attól, hogy lebuknak - lévén első fattyúról van szó - ezért, még csak azt sem engedte meg Jaime-nek soha, hogy a karjába vegye Joffrey-t, nehogy szemet szúrjon bárkinek is a hasonlóság. Ebből adódóan nem is tudott közöttük kialakulni semmiféle kötődés, és Jaime be is ismeri, hogy egyáltalán nem úgy tekintett rá, mint a fiára, mert azon kívül, hogy megdugta az anyját, nem volt vele semmi kapcsolata. Szóval ha Joffrey nevelését fel akarjuk róni valakinek, akkor az lehet Cersei (aki elkényeztette) és lehet Robert (aki nem törődött vele), de semmiképp sem Jaime.
"szóval nála az hogy lassan pozitív szereplő lesz egy kényszer megoldás,mert ha nem veszíti el a kezét és nem megy le emiatt nullába,akkor soha nem változott volna meg."
Nem lehet, hogy fordítva van, és a kardforgató kezének elvesztése volt egy kényszermegoldás az író részéről, hogy elősegítse vele a karakterfejlődést?
https://www.youtube.com/watch?v=h8Ts-dQSPzM
Ajánlom ezt a videót a Jaime-hatereknek, elég részletesen kielemzi a karaktert obejktíven, és említést tesz kb minden Jaime-t ért megjegyzésről, kritikáról, vádról. Közepes angoltudással fogyasztható.
És persze neked is ajánlom, kérdező, és ezúton is bocsi, hogy így telespammeltem a kérdésedet :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!