Forgatnak filmeket manapság még 35mm-es celluloid filmre?
Heló!
Forgatnak, mivel az egész világon ez az "alap", a 35mm köré épült az elmúlt évtizedekben a filmvilág. Viszont!
Lassan vége.
Digitálsi formában rögzíteni afilemt sokkal praktikusabb, kötlséghatékonyabb és egyszerűen jobb.
A mozikban pedig a régi vetítőket sorra lecserélik, a filmesek már fejlettebb eszközöket használnak, a digitális rendszerek átvették az "uralmat".
Szóval úgy néz ki, hogy lassan már csak a kíssletező kedvű rendezők, a régi technika iránt elkötelezettek eszköze lesz a 35mm-es film.
Hollywood már most szinte teljesen mellőzte a 35mm-est, főként a nagyobb produkciókban.
Ez azt jelenti, hogy az elmúlt úgy 15 éven belül a 35mm film a 100%-ról körülbelül 15%-ra esett vissza használat terén.
Itt egy cikk róla: [link]
Nézem a cikket és ha ez így van akkor ez elég elszomorító. A Kodak oldalán járkálok és én még járattam az Incamera lapot amiben konkrétan filmes produkciókról írnak többek között erről:
Számtalan filmforgatáson jártam és werkfilmeztem többek között a Moszkva tér című filmek werkjét is amiben Garas Dezső fia Garas Dani volt az operatőr (akkor még frissen végzős) ugyan ez 2001-ben volt. Film itt :
Bocsi kapkodok me má tök ideg vagyok film itt:
A digitalizálódás jó. Ezt lehet látni abból, hogy ez maitt sokkal többen próbálhatják ki magukat a hetedik művészetben. A filmeket könnyebb vágni, tárolni, az utómunkálatok jobbak...
Szóval technikai szempontból a digitalizálódás a filmművészet előnyére vált és kell hogy váljon.
A részemről én azt várom, hogy akövetkező 20 évben teljes digitalizálódás legyen, ugyanakkor a 35mm-es film oylna legyne, mint mondjuk a super 8-as filmek most, megmaradjon kellemes plusznak.
Gondoljunk csak bele, hogy a hangot feleslegesnek tartották egy filmben, aztán mégis mi lett. Kubrick ragaszkodott a 4:8 arányhoz, a szélesvászon ellen, mégis az utóbbi lett most a sztenderd.
Ilyesmi történik most is.
(jó sok mindenbe belekaptam, remélem érthető, mit akartam)
A digitális anyag tisztább, könnyebb kezelni, vágni, tárolni.
A hagyományos film viszont sokkal szebb, ahogy írtad, jobb atmoszférát teremt, ami manapság nagyon sok filmből hiányzik. Nem véletlen, hogy annyira szűrőzik a filmeket, egyszerűen túl tiszta a végeredmény. De én például ezért tartom hülyeségnek a HFR-t is - nekem nem kell az, hogy annyira valóságos legyen a film. Filmet akarok nézni, nem vidámparkba menni, arról nem beszélve, hogy ahol ennyire meg kell tolni technikailag valamit, ott általában a film önmagában sántikál.
Érdemes belenézni pl. az I am not a serial killer (Nem vagyok sorozatgyilkos) c. filmbe. Ha nem lenne benne okostelefon, teljesen olyan lenne, mintha a 80-as években készült volna, ami annak is köszönhető, hogy 16 mm-es filmre forgatták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!