Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Forgatnak filmeket manapság...

Nicola73 kérdése:

Forgatnak filmeket manapság még 35mm-es celluloid filmre?

Figyelt kérdés
Most járt nálam egy gyártásvezető és azt állítja, hogy azok a produkciók, amikben ő dolgozik csak digitálisan (4K, 8K, Red) forgatnak. Régen mi még tanultuk a filmloader szakmát a HSC-ben, akkor még élt Illés György operatőr, akinek neve volt a szakmában és olyan filmekben operált mint a Húsz óra (1965), amit Fárbi Zoltán rendezett. Kiestem a szakmából és örülnék ha jönne egy megnyugtató filmszakértői válasz. Köszönöm :-)

2016. nov. 9. 10:22
 1/7 anonim ***** válasza:

Heló!

Forgatnak, mivel az egész világon ez az "alap", a 35mm köré épült az elmúlt évtizedekben a filmvilág. Viszont!

Lassan vége.

Digitálsi formában rögzíteni afilemt sokkal praktikusabb, kötlséghatékonyabb és egyszerűen jobb.

A mozikban pedig a régi vetítőket sorra lecserélik, a filmesek már fejlettebb eszközöket használnak, a digitális rendszerek átvették az "uralmat".

Szóval úgy néz ki, hogy lassan már csak a kíssletező kedvű rendezők, a régi technika iránt elkötelezettek eszköze lesz a 35mm-es film.

Hollywood már most szinte teljesen mellőzte a 35mm-est, főként a nagyobb produkciókban.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt úgy 15 éven belül a 35mm film a 100%-ról körülbelül 15%-ra esett vissza használat terén.

Itt egy cikk róla: [link]

2016. nov. 9. 10:34
 2/7 A kérdező kommentje:

Nézem a cikket és ha ez így van akkor ez elég elszomorító. A Kodak oldalán járkálok és én még járattam az Incamera lapot amiben konkrétan filmes produkciókról írnak többek között erről:

[link]

Számtalan filmforgatáson jártam és werkfilmeztem többek között a Moszkva tér című filmek werkjét is amiben Garas Dezső fia Garas Dani volt az operatőr (akkor még frissen végzős) ugyan ez 2001-ben volt. Film itt :

[link]

2016. nov. 9. 10:46
 3/7 A kérdező kommentje:

Bocsi kapkodok me má tök ideg vagyok film itt:

https://www.youtube.com/watch?v=NNMUXuDmtO4

2016. nov. 9. 10:47
 4/7 anonim ***** válasza:

A digitalizálódás jó. Ezt lehet látni abból, hogy ez maitt sokkal többen próbálhatják ki magukat a hetedik művészetben. A filmeket könnyebb vágni, tárolni, az utómunkálatok jobbak...

Szóval technikai szempontból a digitalizálódás a filmművészet előnyére vált és kell hogy váljon.

A részemről én azt várom, hogy akövetkező 20 évben teljes digitalizálódás legyen, ugyanakkor a 35mm-es film oylna legyne, mint mondjuk a super 8-as filmek most, megmaradjon kellemes plusznak.

Gondoljunk csak bele, hogy a hangot feleslegesnek tartották egy filmben, aztán mégis mi lett. Kubrick ragaszkodott a 4:8 arányhoz, a szélesvászon ellen, mégis az utóbbi lett most a sztenderd.

Ilyesmi történik most is.

(jó sok mindenbe belekaptam, remélem érthető, mit akartam)

2016. nov. 9. 12:29
 5/7 anonim ***** válasza:
4:3-as arány, elírtam, bocsánat.
2016. nov. 9. 12:30
 6/7 A kérdező kommentje:
Jókat írtál igen. Nekem kedvenc rendezőim : Antonioni, Polanski, Tornatore. A tévében rengeteg film mi megy még 35mm-ről átírt. Nyilván pl. egy HBO HD arra törtekszik hogy minnél több digitális film menjen. A Rai Movie amit nézek viszont rengeteg 35mm-est nyom. Az hogy maga a film mint hordozó anyag a háttérbe szorult és mint írod a digitalizálás az archívok könnyebb visszakeresését és vetítését eredményezi attól szerintem - és ahogy a te iratodból is kivettem - nem azt jelenti, hogy az ezüsthalóid alapú filmnek ne lenne 2016-ban létjogosultsága. Sok cikkben olvasható, hogy a 70mm-es film úgy kb. 9,6 Megapixelnek felel meg. Ez a maximum amit ki tudnak hozni ebből a kémiai alapon működő hordozóanyagból. De ne felejtsük el a film kontra digitális egyben kémia kontra fizika is egyben. A film sokkal lágyabb és életlenebb a digitálishoz képest viszont van szemcsézettsége és ezek a szemcsék véletlenszerű mozgása adja az úgynevezett atmoszféra érzetet gondolok én itt arra hogy pl egy ablakon beszűrődő fény a szobába vagy egy árnyas sétányon a faleveleken átszűrődő fény. Szerintem ha a film még nem is hozza azt a bontást mint a digitális akkor is közelebb áll az emberi szemhez nem is mondva hogy a szemünk is biológia és az agy a képet biológiai úton képzi le és ez is több mint valószínű. Bocsi ha kicsit hosszú voltam.
2016. nov. 9. 12:56
 7/7 anonim ***** válasza:

A digitális anyag tisztább, könnyebb kezelni, vágni, tárolni.

A hagyományos film viszont sokkal szebb, ahogy írtad, jobb atmoszférát teremt, ami manapság nagyon sok filmből hiányzik. Nem véletlen, hogy annyira szűrőzik a filmeket, egyszerűen túl tiszta a végeredmény. De én például ezért tartom hülyeségnek a HFR-t is - nekem nem kell az, hogy annyira valóságos legyen a film. Filmet akarok nézni, nem vidámparkba menni, arról nem beszélve, hogy ahol ennyire meg kell tolni technikailag valamit, ott általában a film önmagában sántikál.

Érdemes belenézni pl. az I am not a serial killer (Nem vagyok sorozatgyilkos) c. filmbe. Ha nem lenne benne okostelefon, teljesen olyan lenne, mintha a 80-as években készült volna, ami annak is köszönhető, hogy 16 mm-es filmre forgatták.

2016. nov. 9. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!