A Merlin kalandjainak c. sorozatnak van valami valóság alapja? Ha igen mi?
Minden Arthur mondakörös történet Mallory művéből indul ki szinte, ennek van számos változata, bár Mallory is csak a hallottakra hagyatkozott, illetve költött hozzá.
Azóta számos verziója létezik. Valahol Merlin nem is létezik, máshol Arthur nevelője, vagy nem is állnak közeli kapcsolatba. Előfordul olyan is, hogy Merlin van a középpontban és Arthur csak rossz mellékszereplő. Ilyesfajta barátságot köztük a sorozaton kívül nem láttam.
A mondakörök feldolgozásaiban általában nagyobb hangsúlyt fektetnek Ginevra és Lancelot szerelmére, a legtöbb filmnek ez a témája.
Egyébként valóságalapja nem sok van, bár a szájhagyomány valahogyan elindította, tehát ki tudja :)
értem:( most egy kicsit csalódott vagyok ,valamiért azt hittem,hogy a valóságot írták át kicsit és így lett ez a sorozat..de nem:(
pedig jó lett volna törire:D
Rengeteg féle Artúros legenda létezik, de a Merlinben nekem az ütött szemet rögtön az első epizódban, hogy Artúr az udvarban nevelkedik teljes tudatában annak, hogy ő bizony herceg. Minden monda szerint Ectoriusnál nevelkedett távol az udvari élettől. Morgána pedig egy Avaloni papnő volt, Mordred pedig Artur és Morgána törvénytelen fia. Mordredre két monda van: Morgána meg akarta kaparintani a trónt, de kellett hozzá egy jogos örökös királyi vérből, ezért felöltötte Ginevra alakját és ágyba ment a saját féltestvérével. A másik, hogy a Beltane ünnepen a Nagy Házasság nevében egyesült Artúr és Morgaine isten és istennő megtestesítésében.
Ginevra egyébkét egy arany hajú fehér bőrű északi hercegnő volt.
ég sorolhatnám az érveket. Egyébként nagyon imádom a sorozatot!! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!