Valaki eltudná magyarázni Rust Cohle eszmefuttatását? (True Detective)
Ami Rust gondolkodásmódjának az alapja, vagyis a felfogása: ő realista, szkeptikus gondolkodásmódú, nagyon pesszimista és bár ezt nyíltan nem mondja ki, de szerintem egyértelmű, hogy ateista. Ehhez társul még a depressziója, amin nem is csodálkozom, ez egyenes következménye annak, ahogyan a kislánya meghalt.
"az ember öntudatra ébredése az evolúció egyik legnagyobb hibája volt. Túlságosan is öntudatosak lettünk. A természet olyat teremtett, amit elkülönített magától."
Itt arra gondol, hogy azáltal, hogy az ember, mint faj öntudatra ébredt, ráadásul meglehetős intelligenciára is szert tett, elszakadt a többi állatfajtól. Minden egyes egyén úgy gondolja, hogy az ő életének valamilyen különleges értelme van, holott mi is csak egy faj vagyunk abból a - jelenleg ismert és tudományosan leírt- kb. 1,5 millió fajból, aki jelenleg a Földön él. A technológia és orvostudományi felfedezéseknek köszönhetően nem vonatkoznak már ránk a természetes szelekció gátló hatásai, (ugye, gyógyszerekkel és védőoltásokkal a legtöbb , egyébként halálos betegséget kiküszöböljük) emiatt az emberiség korlátlan mértékben túlszaporodott.
"A természet törvényei szerint nincs is létjogosultságunk":
A hogy fentebb írtam, nincs semmilyen más faj, amelyiknél a túlszaporodást ne akadályozná meg előbb- utóbb valamilyen gátló hatás, pl. az élelemforrások kiürülése, járványos betegségek, stb. csak az embereknél. Ez viszont természetellenes, ami nyilvánvaló tény is, ha körülnézünk a világban (vizek elszennyezése, elsivatagosodás, éhezés, óriási nyomornegyedek a nagyvárosok peremén, stb.)
"Annak az illúziója alatt sínylődünk, hogy van saját identitásunk....úgy vagyunk programozva, hogy azt higgyük, mindenki lehet valaki, pedig valójában mindenki egy senki."
Magyarán: genetikailag belénk van kódolva, hogy törekedjünk valakik lenni, pedig igazából az egésznek a lényege a faj fenntartása. Ez a 2 legerősebb ösztön, a létfenntartás után. Nem véletlenül képesek szinte mindent megtenni a nők, ha nem sikerül teherbe esni könnyen. A belénk programozott fajfenntartás ösztöne hajt bennünket.
"Szerintem a becsülendő dolog az lenne, ...ha nem szaporodnánk.....és kéz a kézben haladnánk a kihalás felé"
Ebben is van ráció, ugye egyértelmű, hogy a túlszaporodott emberiség inkább kárára van a Földnek, ha a többi élőlény szempontjából nézzük. Na persze, ez egy kicsit drasztikusan hangzik, de e gy határozott népesedés- visszafogási terv szerintem sem ártana, amíg nem késő. De az is lehet, hogy már késő.
Én így látom ezt, és az az igazság, hogy nagyjából egyet is értek vele. Hasonló a felfogásom, ezért is lett ez a sorozat az egyik legnagyobb kedvencem.
A sörösdobozos részt még nem találtam meg, majd este folytatom. Remélem érthető volt.
Köszönöm!
Nekem is az egyik kedvenc sorozatom.
Szerintem is sok mindenben igaza van Rustnak.
Azt hiszem az 5. részben volt a sörös dobozos jelenet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!