Mi a véleményetek Taurielről?
Nem. A női harcos meg nem amerikai baromság. Hallottál pl. az amazonokról? :D stb.
Azért kellett, mert nem lenne benne női szereplő. A könyvben csak pasik vannak. Már így is raktak bele olyanokat, akik eredetileg nem is voltak benne.
Ráadásul, hogy Evangeline Lilly lesz Tauriel, plána nem probléma. Egy nagyon tehetséges színésznő, akit ráadásul a Lost óta nagyon sokat szeretnek is.
Nincs bajom se a női harcosokkal, sem Evangeline Lilly-vel.
Az a bajom, hogy ezt keverik a könyvel, és nekem is, mint minden Tolkien rajongónak a könyv szent. Meg a Gyűrűk Urában is átvette Arwen Glorfindel szerepét az elején.. Ez nem annyira lényeges, bár ott nem lehet mondani, hogy kevés nő van.
Engem mindig zavart egy kicsit, amikor a Gyűrűk Urában a női karakterek nyilvánvaló hiányát azzal akarták kitölteni, hogy indokolatlan hősködési lehetőségeket biztosítottak nekik - utálom például, hogy Arwen menti meg Frodót Glorfindel helyett. Értem és érzem, hogy több hölgyemény kellene, de nem kéne maszkulinizálni a hősnőt... ez igenis az amerikaiak baromsága.
Ha Trónok Harcát nézed, ott például Catelyn Stark egy hihetetlen erős karakter és senki nem meri szerintem megkérdőjelezni, hogy büszke, akaratos és méltóságteljes, de nem attól az, hogy kardot ránt a kilenc gyűrűlidérc ellen. Én lány vagyok és egész egyszerűen durva kontárságnak tartom, amikor egy női karakter erősséget fizikai síkon próbálják nyilvánvalóvá tenni.
Tauriellel nem is emiatt van bajom, hanem mert tök fölösleges a karaktere. De ha már be akartak toldani egy hölgyeményt, akkor el kell ismerni, hogy a legjobb helyre tették és érdekes az a szál Legolasszal is. Viszont a Kili-féle törprománc... Elég, ha annyit mondok, hogy amikor a börtönben a rács két oldaláról ömlengtek a csillagokról, kb a harmadik mondat után szó szerint az egész moziterem dőlt a röhögéstől. Valaki meg is szólalt elég hangosan, hogy "hmm, de érdekes..." Rendben, hogy harcos, mert a tündéknél viszonylagos egyenjogúság van és nekem tetszik, hogy ezt bemutatják, nem a fölösleges hősködés megy, mint Arwennél. Csak azt nem értem, miért kell például ott lennie egy "senkinek" Thranduil KIRÁLY és fiának köreiben, például az ork kihallgatásánál. Túl sokat foglalkoznak ezzel a nővel és a film sem ad rá különösebb magyarázatot, hogy miért.
Őszintén megmondom, nem tudom eldönteni, hogy mit gondoljak róla. A színésznőt szeretem, a karakter érdekes, és még ha ezért a fanatikusok meg is köveznek, Tolkien világa régen túlnőtt már eredeti keretein és a rajongók birodalma lett, ezért szerintem ők, azaz mi is hozzátehetünk. Csak továbbra sem értem, hogy a filmben mit és miért csinál az a karakter, vagyis hogy ezek minket miért érdekelnek, és nyilvánvalóan semmi oka a jelenlétének, illetve egyedül az, hogy irreálisan kevés a történetben a nő.
Kettészedem a válaszom.
1. Az 5-ös válaszolóval nagyjából egyetértek. Egy női karakter nem csak fegyverrel a kezében lehet erős, nem azon múlik. Ugyanakkor nem lesz ettől még férfias. Nem kell a harcosokat egyből a férfiakkal, férfiassággal összekapcsolni. Egy nő ugyanúgy lehet kiváló kardforgató, íjász stb., miközben megőrzi a nőiességét.(Mondjuk itt megjegyezném csak úgy mellékesen, hogy falra mászom az épphogy valamit eltakaró ruháktól, amivel sokszor őket ábrázolják.)
Fordított helyzetben is ez van. Egy férfi karakternek sem kell kard a kezébe, hogy erős legyen. Erre jó példa a már említett Trónok harcából mondjuk Tyrion.
2. Maga Tauriel karaktere nem rossz, de meglettem volna nélküle is. Csak azért nem kell kitalálni egy új szereplőt, mert a könyvben nincs egy női karakter sem, és emiatt át kelljen írni részeket. És ez az ami a legjobban zavar vele kapcsolatban. Én már a Legolasszal való kapcsolatánál is fogtam a fejem, de a Kilis részeknél teljesen kész voltam már. Az meg csak rátett még egy lapáttal, hogy ugye Kili megsérül, ezért többen is Tóvárosban maradnak, majd megjelenik, és megmenti A gyűrűk urában már látott módon. (A Glorfindel-Arwen dolog engem is bosszantott.)
Egyébként engem Legolas zavart. Nem az, hogy benne volt, mert szeretem, és végül is megvolt a helye, de messze túl sokat volt benne szerintem. Ez az egész Tauriel és Legolas elindul orkokat üldözni, aztán Legolas Bolg után ered szál már túlzás.
Könyvek megfilmesítésénél valóban nem lehet és nem is kell teljes egészében ugyanazt vászonra vinni, ezért el kell venni, hozzá kell adni, át kell írni dolgokat, de nagyon nem mindegy, hogy ez hogy valósul meg. Külföldi oldalon olvastam, hogy főleg a Smaug pusztaságát egy fanfiction-höz hasonlították.
Szerintem azzal az ég világon semmi gond hogy beleraktak egy női szereplőt a történetben. Elfér, nyilván vannak nők az erdőtündéknél. Szerintem a megírt karakter kifogásolható, nem elég nemes ahhoz hogy tündének lehessen nevezni, ők nem ilyenek.
A színésznővel sincsen problémám, ha baj van vele, az az írók hibája.
Kedves utolsó!
Én személy szerint nem értek egyet azzal, hogy Tauriel ne lenne elég nemes és emiatt ne sikerült volna őt igazán "tündésíteni" :) A filmben is megjegyzi, hogy ő nem származik semmiféle előkelő dinasztiából. Bár a tündék felmenőiktől függetlenül mindannyian nobilisak és lenyűgözőek, bakacsinerdei társaik állandó harcban állnak az óriáspókokkal és ők nyilvánvalóan nem olyan gazdagok, mint a többiek, nincs annyi forrásuk a védelem megszervezésére. Erdőtündék - nem tartoznak társadalmuk elitjéhez. Egyértelmű, hogy állandó és növekvő fenyegetettségben élnek, erre példa Thranduil maga, aki nem azért veti börtönbe Thorinéket (a könyv szerint legalábbis), mert szemétláda. Ő a király, aki a népét védelmezi, akiket kimerített a harc és nem kapnak segítséget, erre önkényesen besétál a birodalmába egy halom törp, akik egész egyszerűen megtagadják, hogy válaszoljanak a kérdéseire! A könyvben szót sem ejtenek róla, hogy Ereborba tartanának.
A lényeg, amit ki akarok hozni ebből, hogy egyértelműen megkeményítette őket a sok küzdelem, állandó harcban élnek és nincs náluk egy tündegyűrű sem, mint amivel pl.: Galadriel védelmezte Lórient. Szóval ők ténylegesen, származásuknál fogva alacsonyabbrendűek, mint Elrond népe és durvább körülmények közt is élnek, de szerintem ez semmit nem von le az értékükből. Nem lesznek ettől kevésbé tündék:))
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!