Szeretitek a szovjet/orosz filmeket?
Andrej Tarkovszkij filmjeit nagyon szeretem:
Solaris
Sztalker
Andrej Rubljov
Iván Gyermekkora
PATYOMKIN PÁNCÉLOS MINDÖRÖKKÉ ÁMEN.p
Amúgy persze, szovjet filmek csak jók lehetnek lényegében nem is csalódhatsz, ha szovjet filmet nézel.
Eisenstein meg Tarkovszkij aztán Kalatozov meg Klimov, Parajanov, Leonid Gayday, Kutshijev többet nem ismerek de mind atombombasztikóóóóóóóóó. Bár 18 évesen általában nem így vannak ez a fiúkák, de én szeretem mind.
Ne feledkezzünk meg Elem Klimov: Jöjj és lásd! (Igyi i szmotri!, 1985) cimű filmjéről.
Méltatlanul mellőzött olyan háborús remekmű, amely méltán említhető a kategóriájában az egyik legjobbnak.
Annak idején maga Steven Spielberg is behatóan tanulmányozta a filmet a Schindler listája forgatása előtt.
Én is nagyon szeretem az orosz filmeket. Kedvencem egy háborús film, amit sajnos még nem szinkronizáltak le magyarra, de értettem oroszul is, a címe: В июне 41-го. Nagyjából arról szól a film, hogy a németek 1941. június 22-én megtámadták a Szovjetuniót és tábort alakítottak ki. Több szovjet katona próbálta megállítani őket, de a végén már csak 1 maradt. Ez a katona beleszeretett egy közeli faluban élő németül jól beszélő idős férfi lányába, de a férfi ellenezte a kapcsolatukat. Aztán a katona visszament harcolni, többször fogságban esett, de végül kiszabadult és titokban találkozott a lánnyal egy malomban. A németek elkezdték keresni ezt a szovjet katonát és a lány falujában találtak nyomot arra, hogy ott járt a férfi. Mivel a katona nem maradhatott a faluban a lány rávette idős apját, hogy segítsen neki kiszöktetni onnét a szerelmét. Sikerült is nekik, ám rájöttek erre a németek és a utolérték a sz idős férfit, majd dulakodás tört ki, ahol az idős úr meghalt. A katonát egy pajtaszerűségbe zárták, majd rágyújtották az épületet, de innét is sikerült neki kimenekülnie. A lányt eközben a német táborba vitték, ahol a folyó fölé kötözték. A szovjet katona odament a táborba, felrobbantotta azt és a lánnyal együtt a folyóba zuhant. A folyóból kimentette a lányt és a parton meghalt.
Elég szomorú az alaptörténet, de szerintem izgalmas volt. Akit érdekel, annak itt egy kis ajánló (oroszul): [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!