Melyik mese volt ez? Még nagyon régen, kiskoromban ('80-as évek vége, '90-es évek eleje) karácsony környékén adták le mindig. Orosz lehetett (szovjet).
Arról szólt, hogy volt két lánytestvér, akik a nagymamájukkal éltek. Az egyik szorgalmas, a másik lusta. Aztán a Télapó megleckéztette a lustát. Az volt a zárómondat, hogy "Mindenkinek érdeme szerint".
Nemrég eszembe jutott, hogy ez aranyos mese volt, de már a címére nem emlékszem sajnos, így nem találom meg. :(
A "megleckéztetés" abból állt, hogy mindketten valahogy a Télapó házába kerültek, és dolgozniuk kellett, de a lusta csak henyélt egész nap, és a végén kaptak mindketten egy-egy ajándékot. A lusta lány nyaklánca, mint kiderült, jégből volt, és hamar elolvadt. Aztán tanult a hibájából, elkezdett ő is dolgozni, és kapott egy igazi nyakláncot.
Valami ilyesmi volt a mese. :D
Igen, erre gondolok. :) Örülök, hogy más is ismeri! :))
Valamiért rám tört a nosztalgia, és eszembe jutott ez is. Érdekes lenne megnézni így felnőtt fejjel. :)
Én is akkor voltam kicsi!:-))
De sajnos a címre, vagy más közelebbire én sem emlékszem.
Hát, nem baj, hátha van valaki, aki emlékszik. :)
Volt még egy másik kedvenc mesém is, ami szintén eszembe jutott. A suszter manói. :) Nagyon szerettem. Annak tudom a címét, csak sajnos sehol nem lehet neten megnézni.
Ebből látszik, hogy öreg vagyok, már nyomuk sincs ezeknek, amiket régen annyira szerettem. :(
Hali. Nekem ez ugrott be:
http://www.youtube.com/watch?v=Ie-O1lS-qww&feature=youtube_g..
Bocsi ha nem ez lenne
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!