Miért vágnak ki jeleneteket a szinkronos filmekben/sorozatokban?
Többször is észrevettem már, hogy a magyar szinkronos sorozatokból hiányoznak jelenetek, amik az angolban megvannak. Úgy csinálják, hogy legyen értelme a cseleménynek, de a felesleges dolgokat kivágják. Ezt miért kell? Példának tudom mondani a Maffiózók-at.
De nem csak kivágásokkal, hanem intro felgyorsítással is találkoztam már.
Arra gondolsz, hogy a magyar kereskedelmi tévék sokszor megvágják a sorozatokat, filmeket?
Ennek elsősorban az az oka, hogy csökkenteni kell a műsoridőt, magyarul így rövidebb lesz a film, ergo többet lehet reklámozni. Eléggé etikátlan és aljas húzás, de az átlagnézőnek nem tűnik fel a hiány, hiszen nem is tudja, hogy vágott anyagot lát, így nem is hiányzik neki a kimaradt rész.
Sok jelenet meg egyszerűen nem megy át a médiahatóság szűrőjén, pontosabban a csatornák eleve nem is kockáztatják meg, hogy a nyakukba sózzanak egy többmilliós bírságot, vagy elsötétítést (valamilyen idióta néző biztosan reklamálna, ilyen ország vagyunk), ezért ahelyett, hogy az adott filmet, sorozatot elraknák a későesti műsorsávba (ami marketingszempontból nem túl szerencsés, mert főműsoridőn kívül van, tehát este 11 után), és ott leadnák vágatlan verzióban, a keményebb jeleneteket inkább egyszerűen kivágják, így megelőznek egy nem kívánt konfliktust.
Hasonló oka van az átszinkronizálásnak is: főműsoridőben, 12-es korhatár mellett lehet b@zmegolni, és erőszakos, túl erotikus műsorokat sugározni.
Végső soron a nézőkkel van kiszúrva, de épp ezért nem kell tévét nézni, inkább letölteni, ill. inkább megvenni a filmeket és élvezni az eredetiség semmi mással össze nem keverhető varázsát ^^
Javítok: Hasonló oka van az átszinkronizálásnak is: főműsoridőben, 12-es korhatár mellett NEM lehet b@zmegolni, és erőszakos, túl erotikus műsorokat sugározni, mert azonnali bírság és büntetés jár érte.
Bocsi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!