Ezek közül a horror filmek közül melyik a legijesztőbb szerintetek?
A szem
Átok
Átok 2
Kör
Halálos kitérő
Árnykép
Ördögűző
Ördögűzés Emily Rose üdvéért
Ragyogás
Persze, ha ti ijesztőbbet tudtok, akkor az is jöhet.
De nem emberszeletelős filmekre és 200%-os tartalmú vérfürdőkre gondoltam.
Ne csak az ijesztési faktort nézzétek a filmben, ( persze azt elsősorban), hanem kicsit a sztorit is.
Egyértelműen az Ördögűző, már persze ha az eredetiről beszélünk Max Von Sydow-val.
A Ragyogás inkább pszichothriller, de nem nevezném horrornak. Viszont az is egy remekmű, de persze ott is csak a Kubrick-féle változat.
Ezek közül ugyan nem láttam mindent, de én is azt mondom, hogy Az ördögűző a legrémisztőbb. Hogy miért, igazából nehéz volna nagyon röviden megindokolni, ez a film nagyon összetett, és nagyon mély félelmeket céloz meg, amelyek egyáltalán nem is szükségszerűen fantasztikusak (gondoljunk csak a filmben a szülő-gyerek kapcsolatokra, az egymás elveszítésének rémére, vagy a halál közelségére...). És mindezeket példás feszültségépítésben adagolja, és minden sokkoló vagy akár undorító elemét indokoltan alkalmazza, egyet sem öncélúan (legalábbis az eredeti változat; a rendezőiben a beillesztett spider-walk-sequence pont az öncélúsága miatt nem illik bele a filmbe). No nem ragozom tovább: szerintem is Az ördögűző a valaha készült egyik legfélelmetesebb film, mert komoly dolgokra épít, és azt párját ritkító színvonalon teszi.
A Ragyogástól filmen legalábbis személy szerint egyáltalán nem féltem, az egész film - Kubrickhoz híven - túlságosan művi. Ezzel persze nem leszólom a filmet, mint mozgókép, bámulatra méltó, talán remekműként elkönyvelhető tétel - mint horror, túlságosan is rideg, távolságtartó, kimért.
További, számomra kifejezetten ijesztő és/vagy kellemesen borzongató filmek közé tartoztak (nemcsak horrorok):
Sam Peckinpah: Szalmakutyák
John Carpenter: A köd
Nicolas Roeg: Ne nézz vissza
Sidney Lumet: A támadás
Brian De Palma: Carrie
Philip Noyce: Halálos nyugalom
A 22.18-as listámat még kiegészíteném:
Roman Polanski: Iszonyat
Adrian Lyne: Jákob lajtorjája
Robert Wise: A ház hideg szíve
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!