Gyűrűk ura és harry potter közötti hasonlóság vélemény?
sok helyen olvastam már hogy a harry potter az egy gyárák ura koppintás. sokáig nemis értettem, de amikor kijött az utolsó rész rájöttem hogy jé tényleg.
szal az utolsó két rész tök olyan volt mintha a gyűrűk urát néztem volna szerintetek?
Ma már nem lehet olyat írni v. nagyon nehèz ami nem hasonlítanak előző művekhez, így bàrmire rá lehet fogni hogy koppintás. És tényleg mindegyik az is mivel az emberi fantázia emlékekböl épít így akaratlamul is belekerülnek elemek más művekböl.
Különben a az említett műveknél nem feltűnő a hasonlság.
Szereplőbeli koppintások:
Dumbledore-Gandalf-a nagy Bőlcs
Hagrid-Gimli-a jópofa, de jellegtelen
Sipor-Gollam/Smeagol- az öreg, régi életéhez visszavágyó áruló
Óriások-Faentek-primitívnek tűnő okos lények
Gyűrű-Sebhely-akarattal bíró nem élőlény
Lucius-Szauron-a Gonosz hű szolgája
Horcruxok-Gyűrűk-az élettelen lelkek
Samu-Ron- a vicces kísérő, aki ha kell, feldűhödik
Harry-Frodo Baggins-a fiú, akinek mások csinálták a bajt, mások helyett kell megtenniük nagy utakat
Pippin, Trufa-Fred,George-a bolond mellékszereplők
Arthur-Legolas- a jófej felnőtt
Bilbo-Harry szulei-az elején és végén szereplő öregek
"most megfogott valami. azt írtad nem tolkien volt az első aki erről a témáról írt. ki volt az első? nagyon érdekelne mert talán elolvasnám. én ugytuttam tolkien találta ki mindezt 1930 körül. a hobbit című könyvel"
Az egész a skandináv mitológián alapszik. (Kivéve a gyűrűs sztorit meg a hobbitokat.) A Középfölde (Midgard) a skandináv mitológiában aza hely, ahol az emberek élnek. (Van még üdgard, asgard - ott élnek a törpök, akik eléggé oylanok, mint a gy.u.-ban: kovácsolással foglalkoznak, stb. - és az alfok helye, annak nem tudom a nevét most: vannak fény álfok és sötét álfok. Ezek lettek ugyebár az elfek /tündék/. A gyűrű sztori a S betűs nevű hapek sztorijából jön. :) van egy hapek, aki megöl egy vidrát, de kiderül, hogy az egy varázslónak vagy kinek a fia, így Lokinak, Odinnak és Thornak szerezniük kell egy csomó pénzt, hogy jóvátegyék a fiú halálát az apának. Egy törptől lopnak egy varázsgyűrűt, az elátkozza a gyűrűt, hogy akihez kerül, az rosszul járjon. Loki odaadja az apának. Azt megölik a fiai, mert így hat rájuk a gyűrű. Majd ők nagyon sokat kalandoznak, ott van az a fent amlített S betűs ember, akinek lesz egy szerelme, talán valami Sigurdnak hívják, vagy hogyan. na és aztán nála van a gyűrű, aztán hosszú-hosszú szotrin át vándorol a gyűrű mindig máshoz, és egész családok dőlnek össze miatta. A germánok átvették a sztorit a skandinávoktól: ott a Sigurdból Siegfried lett, a szerelméből pedig Kunugunda, ha jól emlékszem. Ezt hívják a németek Nibelung-éneknek, de ez már nem tartalmazza a törpös előzményeket. Hogy itt végül mi lesz a gyűrűvel, azt nem tudom.
Szóval a Gyűrűk ura se túl eredeti.
*Kunigunda
*a narnia nem GY. U. UTÁN volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!