Ha szeretnék szervezni egy filmklubot, kell valami engedélyt kérni a filmek vetítéséhez?
Hát, elvileg ha nem egy baráti társaság otthoni összejöveteléről van szó, hanem mondjuk egy rendszeresen meghirdetett, nyílt programról, akkor minden egyes film esetben a forgalmazó írásos engedélye kell. Persze mondjuk ha egy ilyen kis falusi dologról van szó, akkor még azt rá lehet húzni, hogy ott mindenki ismer mindenkit, meg mindenki barátja mindenkinek.
Amúgy meg ilyen falusi körülmények között én nem aggódnék ilyenen, ha nem akarsz belőle üzletet csinálni, akkor te még csak kis hal sem vagy egy kiadó szemében, arról nem is beszélve, hogy az ilyen dolgokkal az átlag magyar nem törődik (gondolj csak bele, hány illegális szoftver van a gépeden? :)) Szomorú dolognak tartom én is ezt a fajta hozzáállást, de ha egyszer napjainkban ilyen durván korlátozzák a szabad kultúrát, akkor erre a lázadás az én reakcióm (persze, csak lazán :)).
Jogilag a dolog úgy szól, hogy amennyiben a filmet NYILVÁNOS keretek között mutatod be, akkor vonatkoznak rá más szabályok, mint a sima otthoni mozizásnál. Ami a filmek elején látható copyright-szövegben olvasható, az a mérvadó.
A nyilvánosság nem attól függ, hány ember látja a filmet, hiszen egy nagyobb családról is lehet szó, vagy baráti társaságról, stb.
Mint minden dolog, ez is úgy működik, hogy csak akkor van belőle gond, ha kiderül, de ott is bizonyítani kell tudni a jogsértést, amennyiben valóban arról van szó.
Ne "falumozinak" hirdesd meg a vetítést, hanem baráti összejövetelként, és persze ne kérj pénzt a film megnézéséért. Vagyis semmi olyat ne csinálj, ami tilos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!