Lassan itt a 2015 és még sehol nem látni repülő autókat, szervcserét, önszárító ruhát és önbefűző cipőt, de hogyan várhatjuk így a "vendégeket"? : )
Teljesen igazad van utolsó:D
És a válaszom: de.
Én örülnék, ha még mindig lovaskocsival utaznának az emberek és gyertyafény mellett lúdtollal írnánkxD
De komolyan. Lehet, hogy a modern kor embere rengeteg időt spórol az olyan dolgokkal, mint pl. repülő, autó, lift, stb., mégis sokkal jobban siet, mint a 19. század embere.
Mert miből áll az életünk? Elkések a suliból/munkahelyről, nem jön a hülye vonat, jajj már megint elaludtam stb.
És ami a legrosszabb, hogy ebből kifolyólag az embereknek alig van idejük egymásra:S és ez rossz.
18/L
Erről nem a technika tehet, hanem az emberek csinálják maguknak :)
Én sosem sietek, aztán mégis odaérek mindenhová időben :)
12 évnyi iskolába járás alatt egyetlen egyszer késtem el, akkor is 10 percet :) (Bazinagy dugó volt, mert apám vitt be, mert felső vezeték szakadás volt, és nem jött a metró, ezért gyalog mentem)
A mai ember középkori körülmények között is stresszes, és ideges lenne.
Nézz meg egy mediterrán embert. Ők elvannak, békésen, nyugodtak. Pedig ott is ott a technika, aztán a legtöbbje mégis elvan :)
A tárgyak sosem rosszak, és a felfedezések sosem rontanak el semmit. Az ember teszi tönkre :) Emeld ki magad a világból, aztán nem kell foglalkozni vele :) Időben elindulsz, időben lefekszel, és máris kevesebb a probléma.
Vajon mit szólt az az ősember, aki látta egy társát egy kődarabot használni, hogy feltörjön egy diót? A korábbi állapothoz képest a kő is technikai előrelépés, vagyis fejlődés. Az nem természetellenes? Jobb, ha kitörik a fogad, hogy feltörd a diót?
A technika önmagában nem rossz dolog, mert sok dolgot egyszerűbbé és könnyebbé tesz. A kérdés csak az, hogyan használjuk. A kővel fel lehet törni a diót, de agyon is lehet vágni valakit. Minden csak az emberen múlik.
Hogy beülök az űrhajómba, és három nap múlva hat fényévre lennék, egy másik bolygón?
Ahol egy hadosztálynyi más bolygóról származóval lehet ismerkedni? :D Mint a szél :)
Ha meg az ember szegény, igazából teljesen mindegy, hogy milyen környezetben az...
"miért? ti komolyan szeretnétek olyasmi környezetben élni, mint mondjuk ami a Star Wars-ban vagy az Ötödik elemben fel van vázolva? Én hánynék..."
De mi ezzel a baj? Egy olyan technikai színvonalú környezetben az a természetes. Mi volt 100 évvel ezelőtt, 1911-ben? Lovakocsik, kezdetleges autók, széntüzeléses gőzgépek, távíró, stb. Vajon mit szólnának az akkori emberek a mai kor technikai vívmányaihoz, amik számunkra természetesek? Űrsikló, mobiltelefon, internet, 3D-s mozi, ipari robotok, arcplasztika, stb.
egy 1911-es embereknek ezek lennének az elképesztő dolgok, ők ezektől "hánynának", nekünk viszont ez a természetes, sőt, a hiányuk már alapvetően befolyásolhatja az életünket (pl. ha nincs mobilod, interneted, autód, stb).
A középkori technikákhoz képest te is elektromosságot használsz. Van esetleg autód, vagy busszal mész dolgozni. Számítógépen nézel filmet, és fényképezel a telefonoddal. Egy csomó olyan eszközt használsz, amik láttán pár száz éve még simán máglyára vetettek volna boszorkányság vádjával...
A technikai fejlődés az emberi élet része, nem kell félni tőle, csak ésszel kell használni. Részemről semmi kifogásom egy technikailag erősen fejlett környezettől, szóval akár az Ötödik elem, vagy a Star Wars kütyüi ellen sincs kifogásom, hiszen azok csak innentől nézvést tűnnek furcsának.
Ez mind szép és jó így elméletben.
Én amúgy nem vagyok a technika ellen, sőt, kifejezetten érdekel. A bajom az, hogy az emberekre nagyon rossz hatással van. Minél jobban fejlődik a technika, annál... betegebb az emberiség, ha lehet így fogalmaznom.
Régen, amíg az embereknek több fizikai munkát kellett végezniük, több aktív mozgást végeztek, fizikailag is sokkal egészségesebbek voltak.
A nyugati emberek nagy része nagyon ellustult, mindenhova autóval megy, alig mozog, majd bemegy egy Supermarketbe, megvesz egy csomó kaját, hazamegy, leül a TV vagy a számítógép elé, és tömi magába a kaját.
Tisztelet a kivételnek - mert van hál'Istennek -, de nagyon sokan élnek így. Régen erre nem lett volna lehetőségük.
Ráadásul ahogy terjed a globalizáció - aminek szintén alapfeltétele a korszerű, modern technika -, az emberek látóköre egyre beszűkültebb, a hagyományok teljesen el fognak tűnni, ahogyan az emberek személyisége is.
Tudom, most sokan támadni fognak, de én akkor is így látom.
Az osztályomnak például az 50%-a olyan, hogy csak a divat érdekli, divatos zenét hallgat, divatos helyekre jár, divatos helyekre megy, és divatosan öltözködik, aki pedig nem ilyen, hanem "kilóg" a sorból, azt meg lenézik, kibeszélik megalázzák.
Jó, tudom, hogy eltértem a tárgytól, de a kettő összefügg.
És akkor még nem is beszéltem az olyanokról, mint például a klónozás, hogy az ember Istent akar játszani. Nem lesz jó vége. Ja, és ezzel párhuzamosan a földet egyre jobban tönkretesszük. Rossz, rossz és rossz. Szerintem.
19:35-ös voltam.
Neked teljesen igazad van, utolsó, ez azonban nem a technika, hanem az emberek hibája. Ahogy a korábbi példámban írtam, a kővel a diót is fel lehet, de ugyanúgy agyon lehet vele csapni egy másik embert. Nevelés, kulturáltság és értelem kérdése, hogyan használjuk a technikai vívmányokat.
És persze, a technika alapvetően azért van, hogy kényelmesebbé tegyük a saját életünket, és megkönnyítsük a munkavégzést. Azonban nem a technika uralkodik az emberen, hanem fordítva; pl. bármikor ki tudod kapcsolni a mobilodat, vagy lekapcsolhatod a számítógépedet.
És igen, elég jól látod a társadalmi jelenségeket is, de sztem ilyen hatások mindig is voltak, csak másképp. Ilyen az ember; ha valaki nem olyan, mint a masszanépség, azt kibeszélik, kiközösítik, elítélik, stb.
A technikai fejlődéssel együtt jár a társadalmi fejlődés, változás is, ami éppúgy lehet pozitív irányú, mint negatív, lsd. pl. a kereskedelmi tévék térhódítását és a negatív kulturális hatásait, a globalizációt, az amerikai típusú "demokráciát", amiben választhatsz a coca-cola és a pepsi között, stb.
De alapvetően minden az embereken múlik, azon, hogy miként fogadják a különféle hatásokat, és hogyan idomulnak azokhoz. De ami rossz, az nem feltétlenül azért van, mert fejlett a technikánk. Az emberek tévé és hibridautók nélkül is agyoncsapják egymást... mert ilyen a természetük, és pár ezer évnyi "civilizáció" ezen nem sokat tud változtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!