Mióta van az hogy a cinemacitynél nem nagyon játszanak már eredeti nyelven filmeket?
Sajnos nagyon alacsony a nézettsége ezeknek, ezért egyre kevesebb van.
Az Etele Plázában van a Monday's Originals nevű kedvezmény, ami keretében hétfőnként az eredeti nyelvű filmekre 1790 Ft a jegy. Ezzel is próbálják népszerűsíteni ezeket a vetítéseket.
"a mai fiatalok kivétel nélkül beszélnek angolul"
Ez így nem igaz. Az iskolában tanítják, nem úgy mint régen, ez tény, de az nem azt jelenti, hogy beszélik is a fiatalok. Huszonéves vagyok, nem volt még olyan régen a középiskola, egyetem. De egyáltalán nem beszéli mindenki az angolt. Persze, alap bemutatkozásra a többség képes, de kevesen tudnak tényleg angolul (pedig a környezetemben alapvetően diplomások vesznek körül). Volt osztálytársam, aki az érettségit és a nyelvvizsgát kisebb csoda folytán valahogy összehozta, de nem tudna pl. Londonban útbaigazítást kérni. Aztán volt egyetemi csoporttársam is, akinek a diplomája nyelvvizsga miatt ragadt bent.
Csak pont ez az a generáció, akinek a streaming világában nem biztos, hogy van 2300 Ft-ja (+popcorn, üdítő) egy darab filmre. Legalábbis a korombelieken és magamon sokszor ezt tapasztalom. Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem járunk moziba, de max. évi 1-2 alkalommal, ha valamit épp nagyon ott akarunk megnézni, barátokkal (akik nem biztos, hogy tudnak úgy angolul, mint én), szokásos mozi-hangulattal. De ha eredeti nyelven érdekel egy film, inkább várok fél évet, és úgy nézem meg. Jobban megéri ezért a pénzért egy hónap streamingre előfizetni és otthon pattogtatni a kukoricát, mint venni egy drága mozijegyet.
Ezen felül a covid alapból betett a moziknak, az eredeti nyelvű vetítések pedig előtte sem voltak olyan népszerűek, szóval biztos ez is közrejátszik.
Hát amúgy biztos kiszámolták, hogy jobban megéri csak a szinkronost vetíteni, de azért sajnálom, hogy legalább presztízsből nem játszák mondjuk 1 hétig eredeti nyelven, valami kisebb terembe az új filmeket. Maradnak így az alternatív mozik, ott azért még pörgetnek fesztivál keretek közt jó filmeket. Csak sajnos ott meg sokszor probléma, hogy nagyon kényelmetlenek, meg kitörik az ember nyaka.
Köszi az Etelés tippet, nem is tudtam hogy ott nem cinemacity üzemel, figyelni fogom.
Hiába beszélnek (talán) sokan nyelveket, ha nagyon sokan nem merik használni a nyelvtudásukat és nem mernek filmeket nézni idegen nyelven, mert vagy csak félnek tőle, vagy tényleg nem is értik meg, amit mondanak.
A moziknak fizetni kell a kópiákért, amikről játsszák a filmet. Ha egy szinkronos kópia mellett feliratosat is akarnak vetíteni, akkor azért külön fizetniük kell. Ezeket a költségeket meg be is kell tudniuk hozni. Ha 5-en (se) ültök egy teremben egy feliratos vetítésen, akkor abból nem nagyon fog összejönni a költsége a plussz kópiának.
Már a forgalmazónak is külön jogdíjat kell fizetnie a film készítőinek azután, hogy hány darab és hány féle kópiát akar használni. A feliratnak külön előállítási költsége is van, ami plussz teher ahhoz képest, ha egyébként nem is érzik szükségét a feliratos változatnak, mert úgyis kevesen nézik úgy.
Itt egy cikk erről:
Egy korábbi hasonló cikkben említették, hogy amelyik filmhez csak szinkron készül, felirat nem, ott ingyen odaadják az eredeti nyelvű kópiát, hogy úgy is lehessen vetíteni. Az eredeti nyelvű vetítések viszont még kisebb közönséget vonzanak, ezért még annyira sem térülnek meg a mozinak és a forgalmazónak.
Én egy pár nyelvel elég jól boldogulok, jobban szeretek eredeti nyelven nézni filmeket, a felirat pedig kimondottan zavar ebben. De én is egyre ritkábban járok moziba, csak ha úgy érzem, hogy a nagy vászon hozzáad az élményhez (főleg látványfilmek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!