Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Ultraman-nak mi a története?

Ultraman-nak mi a története?

Figyelt kérdés
Nem csak a karakter érdekel, hanem a franchise is. Alapvetően nem tudok sokat Ultraman-ról, mert először az anime sorozatban találkoztam vele és az Ultraman rising-ban. Ez nekem egy kicsit kevés. Ha valaki leírja nekem mit érdemes tudni a karakterről azt megköszönöm.

jún. 21. 08:30
 1/1 anonim ***** válasza:

Ultraman eredetileg egy földönkívüli létforma az Ultra fajból, ami a jóért és a békéért küzd, de a Földre érkezésekor véletlenül Hayata Shin járőr halálát okozta. Vezeklésül az Ultra átadja az életerejét, feléleszti Shin-t egyesül vele, így együtt át tudnak változni Ultramanné, aki a Földet különféle szörnyektől és idegenektől védelmezi. Általában van egy időkorlát is, egyszerre csak pár percig lehet Ultraman alakjában, utána vissza kell változnia.

Aztán innen bontakozott ki a franchise, ami jelenleg olyan nagy és szerteágazó, hogy rekordernek számít, ez a világ legtöbb folytatását megélt sorozata. Van még több tucat különféle Ultra szuperhős az eredeti Ultraman-en kívül, férfiak és nők, hősiesek és brutálisan erőszakosak is, bemutatják a tágabb Ultra univerzumot, egyéb idegen fajokat és kibontakozik egy egész mitológia is. Az Ultraman teremtette meg az élőszereplős japán szuperhősműfajokat, elsősorban a kjódai hős műfajt, ami az óriássá nőni képes hősökről szól.

Én csak felületesen ismerem a franchise-t. Olvastam Ultraman alkotója, Tsuburaya Eiji angolul kiadott életrajzi könyvét, amiben nagy vonalakban leírták, hogy hogyan alakult ki a sorozat a hatvanas évek közepén, amikor a japán tudományos-fantasztikus filmipar az aranykorát élte. De ennél mélyebben még nem merültem el benne. Tsuburaya volt a Godzilla egyik alkotója is, de Japánban az Ultraman nagyságrendekkel népszerűbb a Godzillánál. Felfoghatatlanul nagy horderejű franchise, ezért is készült olyan sok változata.

Azt is érdemes tudni, hogy Tsuburaya katolikus keresztény volt, ami Japánban hatvan éve viszonylag ritkaságnak számított. Emiatt az Ultraman-ben sok vallásos motívum van, ez pedig kihatott az olyan későbbi japán megafranchise-okra, mint a Neon Genesis Evangalion.

jún. 30. 21:17

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!