Egyetértesz Dargay Attilával?
A rajzfilm rendezője és rajzolója, Dargay Attila egy alkalommal kimondta, mi is a magyar rajzfilmek titka. „A Gyalogkakukk akkor is talpra áll, ha dinamittal szétrobbantják. Én jobban szeretem az élő rajzfigurákat. Vuknak fáj, ha belerúgnak a lábába, tudjuk róla, hogy meghal, ha lelövik. A halhatatlanoktól csak a durvaságot tanulják a gyerekek.” Lásd még a mozikban ma tomboló szuperhősös filmeket… Dargay egyébként sokat időzött a budapesti állatkertben, ahol a hitelesség kedvéért az újszülött kis rókákat tanulmányoztam.
Az volt a titka, hogy akkor adtak rá pénzt bőven, nem a piacról éltek.
A szuperhősös dologban van igazság.
Értelmetlen az összehasonlítása, mert a Looney Tunes rajzfilmek komédiának készült, röpke rövidfilmek voltak, amiket játékfilmek előtt vetítettek a mozikban, mialatt a nézők leültek a helyükre. Nem az volt a szándék, hogy élethűek legyenek, hanem csak hogy gyorsan elszórakoztassanak. Ha életszerűbb, érzelmesebb és drámaibb animációs filmekhez akarta volna hasonlítani a Vukot, arra ott volt rengeteg Disney film, például a nagyjából Vukkal egy időben megjelent A róka és a kutya. Vagy a pár évvel korábbi brit gyártású Watership Down, ami brutálisan erőszakos módon mutatta be a nyulak világát. Mindkettő érző, sérülékeny állatokról szólt, pont mint a Vuk.
Ráadásul a Gyalogkakukk rajzfilmek alkotója, Chuck Jones kimondottan paródiának szánta a rövidfilmjeit, mert neki is elege volt az akkoriban népszerű kergetőzős slapstick rajzfilmekből, mint amilyen például a Tom és Jerry volt. A Gyalogkakukkos és Prérifarkasos rajzfilmeknek pont az volt a lényegük, hogy a végletekig leegyszerűsítsék és kifigurázzák a fizikai humorra épülő rajzfilmeket. Nem az a lényeg, hogy melyik rajzfilm magyar és melyik külföldi, hanem hogy a készítőik mit akartak kifejezni és kit akartak megszólítani.
Plusz Magyarországon is készültek hasonló elvont humorrajzfilmek, például a Gusztáv, amin Dargay is dolgozott. Gusztávot is kilapítják vagy szétszaggatják néha, aztán újra visszajön, mert ős is egy vígjátékszereplő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!