Filmrajongók! Ti örülnétek, ha itthon is megjelennének olyan Blu-ray kiadványok, mint amilyeneket pl. a Criterion, az Eureka vagy az Arrow ad ki?
Én örülnék, ha itthon is kapnának igényesen csomagolt, extrákkal alaposan megpakolt Blu-ray és 4K kiadványokat olyan klasszikus filmek, mint a Kifulladásig, az M, A hét szamuráj vagy a Szédülés.
Ugyanakkor kult mozikat is szívesen látnék ilyen formában, mint pl. A texasi láncfűrészes mészárlás, a Radírfej vagy a Rózsaszín flamingók.
#1 Sok esetben nem csak egy filmért adsz ki ennyit, hanem az extrákért is.
Vannak olyan kiadványok, amelyek több verzióban is tartalmazzák az adott filmet, akár több formátumban (DVD/Blu-ray; Blu-ray/4K). Néha a rendező rövidfilmjei is a lemezre kerülnek. Manapság az sem ritka, hogy egyes kiadók komplett dokukat forgatnak a filmről.
Egyes kiadványokhoz füzeteket és könyveket is mellékelnek, amelyek az adott filmről tartalmaznak írásokat.
Még hosszan lehetne sorolni, hogy mennyivel több egy igényes Blu-ray kiadvány, mint maga a film.
Persze nem olcsó hobbi, egyes limitált kiadások és nagyobb kollekciók, átszámítva több tízezer forintba is kerülhetnek.
Azt hiszem igen.
Bár alapvetően ellene vagyok, mert felesleges ökolábnyom egy digitális termék fizikai megvalósítása, ugyanakkor meg jól mutatna, mint gyűjtemény.
Számomra a fizikai kiadványok az abszolút kedvenceim gyűjteményébe valók, gyűjteménybe pedig a legjobb, szép dobozos, extrákkal megpakolt változatot részesítem előnyben a sima, fapados, BD/DVD tokos kiadásokkal szemben. Ilyen célra/szándékkal szerintem nem drága a prémium minőség és extra tartalom.
És emiatt nem örülnél, hogy mások számára elérhetők lennének ilyen kiadások?
Ökológiai lábnyoma mindennek van. A streaming szolgáltatásokhoz is több tucat adatközpont zabálja a megawattórákat a hét hét napján, a nap huszonnégy órájában, hogy a filmek minden előfizető számára bármikor elérhetők legyenek. Ehhez képest egy fizikai kiadás karbon lábnyoma gyakorlatilag megszűnik onnantól, hogy eljut a fogyasztóhoz, odáig, hogy a fogyasztó megválik tőle.
Nem. A DVD igaz hogy régebbi hordozó, és kisebb felbontású rajta a film, de azon is megvan minden extra tartalom, és csak kb. harmadába kerül egy Blu Ray-filmnek! Ami DVD-n egy ezres, ugyanaz BR-en legalább 3000, ami meg DVD-n 3000, az BR-en kb. 9-10 ezer Ft átlagosan! Ugyanazok az extra tartalmak, de nagyobb felbontású film - csak a látványosan jobb képminőség miatt fölösleges ennyi pénzt kiadni érte!
Ha nagy felbontásban akarsz filmet nézni, fizess elő valamelyik straming-re (kb. 2000 Ft/hó) vagy töltsd le!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!