Mit szólsz hozzá, hogy az Amazon letörölteti a Rings of Power (számukra) kedvezőtlen értékeléseit az IMDB-ről?
"Igen, a feketék valószínűleg azért szokatlanok, mert nincs logika abban, ahogyan integrálják őket a világba."
Igen, pont erre gondoltam. Ha ennek is lenne valami háttértörténete akkor nem lenne furcsa. Őszintén szólva nem tudom eldönteni, hogy akkor hűek a készítők Tolkien világához, ha csak úgy bele teszik őket ide-oda, mint most, de félnek beleírni a történetbe, mert nem akarnak "újítani" vagy ha kerítenének ennek valami fals háttértörténetet és mégis adnának valami magyarázatot rájuk. Tolkien egész életében azon dolgozott, hogy összehangolja a történeteket és a logikai bukfenceket minél jobban kiköszöbölje. Szerintem elegánsabb lenne, ha adnának valami félmondatos magyarázatott a fekete törpökre és tündékre és akkor már az egész nem lenne olyan furcsa és illeszkedne a világba, ezzel pedig Tolkien szándékát követnék, aki egy egységes világot akart alkotni. Hiszen igazából nem az a baj, hogy fekete színészek is játszanak benne, hanem hogy kicsit kilógnak a Tolkien világából és ezért tűnik úgy sokaknak, hogy rájuk erőltetik ezeket a színészeket. Tolkien-nak valószínűleg egyszerűen eszébe sem jutott ezzel foglalkozni, ezért nem tér ki ilyenekre a történet. De nem volt rasszista, hogy ezen fennakadna, a náci ideológiát is mélységesen elítélte. Viszont az ő logikáját követve valószínűleg írt volna ehhez valami hátteret, hogy legyen értelme.
Mint te is írtad, a különböző fajok és kultúrák összefogása voltaképpen az egész alapja és számomra ez egyértelműen azt a vágyat jeleníti meg, hogy a különböző népcsoportok, kultúrától, kinézettől függetlenül barátságosan kijöjjenek egymással és tiszteljék egymást. Így nem hinném, hogy ellenezné a fekete karaktereket Középföldén, ezért is van az, hogy még ha talán kissé esetlenek is a megoldások néhol, vagy furcsának tűnnek első ránézésre, voltaképpen engem annyira nem zavar. Nem hiszem, hogy az író valódi szándékát áthágják vele.
Szerintem is manipulatív húzás, ahogy már írta valaki.
Biztosan sokan élből lehúzzák, csak azt felejtik el, hogy sokan viszont ugyanígy felpontozzák és magasztalják, ami ugyanúgy fals képet fest a sorozatról.
A nagyon sok szélsőségesen negatív és pozitív vélemény átlaga kb. 5 vagy 6 pont lenne 10-ből, ami szerintem reális lenne, szvsz ez egy borzasztóan középszerűre sikeredett sorozat (a történet lassú és döcögős, a karakterek középszerűek, hiába a látvány), ami ugyanúgy nem érdemli meg a 10 pontot, mint az 1-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!