A mozifilmek, sorozatok miért vannak 23,976 fps-ben 24 helyett?
Figyelt kérdés
Honnan ered ez a tört szám?2022. júl. 11. 19:15
1/3 anonim válasza:
Párszor már utánaolvastam, de nekem se sikerült soha felfogni. A régi videószabványokhoz van valami köze. Persze az nekem se fér a fejembe, hogy a számítógépnek miért nem probléma jól lejátszani bármilyen fps-ű filmet, míg a tévének igen. De aggódni nem érdemes miatta, ugyanis olyan minimális az eltérés a két sebesség (23,976 és 24 fps) között, hogy azt nem lehet észrevenni.
2/3 anonim válasza:
A magyarázat valóban komplex technikai dolog, és nem 2 mondat.
Az NTSC szabványhoz van köze, ami az 50-es években kialakított standard volt. Rengeteg leírás van róla a neten, ma már nincs technikai jelentősége az egésznek, csak a szabvány miatt fennmaradt a használata.
Ez a videó elmagyarázza a jelenséget és bemutatja vizuálisan is, így talán könnyebb értelmezni:
https://www.youtube.com/watch?v=DyqjTZHRdRs
A nagyon rövid magyarázat az, hogy az analóg rendszerekben interferenciát okozott a színinformáció és hangsáv 24 FPS-sel való lejátszása, ezért 0.1%-kal lelassították a videósáv sebességét, ez okozza a törtszámot.
A többi száraz magyarázat:
3/3 anonim válasza:
#2: Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a digitális tévé, az LCD-k és a bluray megjelenésével miért nem ejtették, és tértek át a 24 fps-re? Erről is olvastam már, és valaki azt magyarázta, hogy ez óriási hiba lenne, ha a filmeket blurayen pl. 24 fps-sel adnák ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!