Miért van az, hogy néhányakat zavar, ha egy filmben nincs szerepe annak, hogy egy adott karakter fekete vagy esetleg homoszexuális?
És most nem azokról az esetekről beszélek, amikor valamilyen kort jelenít meg a sztori, és ott nem korhű a felvállalt másság, vagy nem hiteles, hogy van ott egy néger. És nem is azokra az esetekre gondolok, amikor logikusan fehérnek, vagy heteronak kéne lenni az egyik szereplőnek, de nem. Arra gondolok, amikor full irreleváns a karakter bőrszíne, vagy szexualitása.
Például ha sok fekete van egy filmbe egyesek mindig háborognak, hogy csak a túlzott politikai korrektség miatt van, ugyanez, ha van meleg karakter, esetleg olyan szerelmi szál a sztoriba. És akkor megy a hőbörgés, hogy egy filmet nem lehet ezek nélkül megnézni, holott semmit sem ad hozzá a sztorihoz. Nekem ezzel a kijelentéssel kapcsolatban van olyan érzésem, hogy valaki csak rasszista, vagy homofób, csak nem akarja kimondani nyíltan, mert még soha nem hallottam embert hisztizni azon, ha nincs szerepe annak, hogy a karakter fehér, vagy annak, hogy egy férfi és egy nő között szerelmi szál van a sztoriba, úgy hogy ezek szintén nem adnak hozzá a sztorihoz.
Pl ott van a Jurassic Word mind két jelenleg megjelent része. Nagyjából két-három poént ad hozzá a filmhez, hogy a vörös csaj meg az Owen nevű pali között van/volt valami, szóval egyébként a fő sztorihoz semmit nem ad hozzá, mégsincs rajta senki felháborodva. Egyébként én sem vagyok rajta kiakadva, mert nem vallom azt, hogy a film legyen annyi, hogy csak a fő történetszál, minden mást meg hagyjunk ki, mert irreleváns. Engem ez a kettős mérce dühít, amivel szerintem egyesek csak az intoleráns attitűdjüket mentegetik.

Ha a karakter szexualitása ki sem derül, nincs jelentősége, hogy homo vagy hetero szereplő játsza el, még akkor sem, ha magáról a színészről ezt pontosan tudni.
Ha kiderül, mert vannak olyan jelenetek, amikből kiderülhet, akkor abban az esetben lesz ez zavaró, ha minden megnézett filmben ott vannak az LMBTQ szereplők. Mert a valóságban nincsenek ott mindenhol, az emberek többsége egyetlen egy ilyen embert sem ismer. Ezért valószínűtlen, hogy a filmbeli világokban meg ilyen sokan legyenek, és az irracionális dolgok pedig zavaróak.
A Grace klinika biszex-leszbikus párjával még nem volt semmi probléma. Szerintem senkit nem zavart, beleillettek a történetbe, senki nem gondolta, hogy ez sok. De akkor még nem is az volt, hogy ha átkapcsoltam egy másik csatornára egy másik kórházas sorozatra, ott is mindjárt szembejött egy homo szereplő!
A Sok hűhó semmiért 1990-es évekbeli filmes változatában szuper a szereplőgárda, és a Herceg egy fekete fickó, bizonyos Denzel Washington. Valószínűnek tartom (bár nem jártam utána), hogy Shakespeare nem reneszánszkori néger arisztokrata szereplővel írta meg az eredeti történetet. Mégis, zavart ez bárkit is? Egyáltalán nem, Denzel Washington egy szuper színész, ahogy az egész film is az.
Az a baj, amikor ez az egész izzadtságszagú lesz, mert politikai elvárásoknak kell megfelelni. Mint, amikor egyes helyeken és korokban bizonyos emberek fényképének fenn kellett lennie minden falon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!