Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Miért van az, hogy néhányakat...

Miért van az, hogy néhányakat zavar, ha egy filmben nincs szerepe annak, hogy egy adott karakter fekete vagy esetleg homoszexuális?

Figyelt kérdés

És most nem azokról az esetekről beszélek, amikor valamilyen kort jelenít meg a sztori, és ott nem korhű a felvállalt másság, vagy nem hiteles, hogy van ott egy néger. És nem is azokra az esetekre gondolok, amikor logikusan fehérnek, vagy heteronak kéne lenni az egyik szereplőnek, de nem. Arra gondolok, amikor full irreleváns a karakter bőrszíne, vagy szexualitása.

Például ha sok fekete van egy filmbe egyesek mindig háborognak, hogy csak a túlzott politikai korrektség miatt van, ugyanez, ha van meleg karakter, esetleg olyan szerelmi szál a sztoriba. És akkor megy a hőbörgés, hogy egy filmet nem lehet ezek nélkül megnézni, holott semmit sem ad hozzá a sztorihoz. Nekem ezzel a kijelentéssel kapcsolatban van olyan érzésem, hogy valaki csak rasszista, vagy homofób, csak nem akarja kimondani nyíltan, mert még soha nem hallottam embert hisztizni azon, ha nincs szerepe annak, hogy a karakter fehér, vagy annak, hogy egy férfi és egy nő között szerelmi szál van a sztoriba, úgy hogy ezek szintén nem adnak hozzá a sztorihoz.

Pl ott van a Jurassic Word mind két jelenleg megjelent része. Nagyjából két-három poént ad hozzá a filmhez, hogy a vörös csaj meg az Owen nevű pali között van/volt valami, szóval egyébként a fő sztorihoz semmit nem ad hozzá, mégsincs rajta senki felháborodva. Egyébként én sem vagyok rajta kiakadva, mert nem vallom azt, hogy a film legyen annyi, hogy csak a fő történetszál, minden mást meg hagyjunk ki, mert irreleváns. Engem ez a kettős mérce dühít, amivel szerintem egyesek csak az intoleráns attitűdjüket mentegetik.

2022. máj. 24. 08:51
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
83%

Én akiket eddig ezen felháborodni hallottam, általában azért voltak kiakadva, mert konkrétan azért pakolnak bele minoritást egy filmbe, hogy ott legyenek, de valójában mindig csak beskatulyázva, sosem azért, hogy ők legyenek a főszereplők, vagy hogy hozzátegyenek bármit is a film cselekményéhez. Legyen most szó a jó tanuló lúzer ázsiai sztereotípiáról, vagy a helyes szomszéd mexikói srácról, vagy a cserfes fekete barátnőről, vagy a meleg legjobb haverról. Sokan szerintem úgy vélik, csak pc-ség miatt kapnak valamilyen szerepet, mert főszerephez viszont nehezebben jutnak fehér színészekkel szemben. Legalábbis pár éve erről szólt sok helyen a diskurzus, aztán lehet, hogy valaki azért van kiakadva ezért, mert éppen nem szimpatizál pl. a feketékkel, vagy akár mert idegesíti, hogy megint csak a pc-ség nevében manapság tényleg mindenbe belepakolnak valamilyen lmbtq+ szálat. De ha azt vesszük, hogy mennyi elnyomásban éltek, és milyen kevés jogokkal rendelkeztek, akkor az, hogy a médiában ilyen-olyan módon reprezentálva vannak, mégiscsak alap, főként a mai egyre elfogadóbb (?) világban.

Ez mondjuk csak az én meglátásom, mindenki szubjektíven tekint egy filmre, és meglehet, hogy nincs is univerzális konszenzus, x és y-t teljesen más okokból zavarja a feltett kérdésed tartalma.

2022. máj. 24. 09:18
 2/21 anonim ***** válasza:
47%
Szexualitás témakörben például ha full irreleváns lenne az adott szereplő nemi identitása, akkor ki se kéne derüljön a filmből.
2022. máj. 24. 09:33
 3/21 anonim ***** válasza:
77%
Engem csak akkor zavar kicsit, mikor érezni, hogy nem azért ő kapta meg a szerepet, mert ő volt a legalkalmasabb, hanem direkt válogattak be pár olyan színészt, aki más rasszba tartozik, hogy pc legyen a film/sorozat. Mikor a főbb szereplők között van minimum két fekete, egy ázsiai és egy meleg, pedig a történet szempontjából ez mind lényegtelen, akkor azért elég feltűnő, hogy szándékos volt. Egyre több ilyen van, már sablonosan így csinálják a filmek egy jó részét és ez a része az, ami zavaró tud lenni. Egyáltalán nem vagyok se homofób, se rasszista és nem az a bajom, hogy van ilyen szereplő egy filmben, csak ne úgy legyen beleerőszakolva, hogy ezt is kipipálhassák.
2022. máj. 24. 09:49
 4/21 A kérdező kommentje:

Én amúgy azt nem értem, hogy miből lehet érezni, hogy válogattak. Maximum nagyobb utánajárás után derül ki számomra, hogy ki volt az egyéb jelölt a szerepre, és akkor is csomószor az van, hogy az illető nem vállalta, mert éppen mást forgatott, vagy bármi egyéb okból. Az meg szerintem kicsit unfair lenne a más rasszba tartozó színészekkel szembe, hogy "figyu, tök irreleváns a karakter bőrszíne, de ne te játszd el, mert megkapjuk, hogy túl pc a film".

A szexualitás meg amúgy nehéz kérdés, hogy kiderüljön-e, ha irreleváns. Szerintem pont ugyanannyira nem baj, ha kiderül, független attól, hogy heteroszexuális vagy meleg a karakter. Két poént rá lehet építeni, szerintem nem akkora gond ez. Meg mondom, nekem azzal van a bajom, hogy kettős mérce. Ha indokolatlan a karakter mássága, az baj, minek mutogatják, fúj túl pc, de ha ugyailyen indokolatlan a karakter heteroszexualitása, akkor ok. Ezzel kapcsolatban csak olyan nézőpontokat láttam, hogy valakinek mind kettő tök oké, vagy azt, akit csak akkor zavar az indokolatlanság, ha a másságról van szó, de azt, hogy valakit mind a két esetben egyformán zavarjon, olyannal még soha, sehol nem találkoztam.

2022. máj. 24. 10:22
 5/21 anonim ***** válasza:
54%

Nem szoktam utánanézni a castingoknak, de pont ezt írtam, hogy annyira sablonosan csinálják, hogy feltűnő. Ha irreleváns a karakter bőrszíne, akkor mindenki kapjon ugyanolyan esélyt és azt válasszák, aki a legjobban megfelel. Ne az legyen, hogy mindenképp kéne két fekete meg egy ázsiai. Persze nem minden film ilyen és van ahol van eltérő rasszú szereplő és nem izzadságszagú, hanem természetesen jön és az szerintem nem zavaró másoknak se (max ha rasszista, de az más). Én most a futószalagon gyártott, sabonos filmekről beszélek, ahol nagyon egyértelmű, hogy úgy válogatják a szereplőket, hogy elég pc legyen. Szeretem amúgy a Netflixet, de ott is pl. ez nagyon jellemző egy ideje.

Ennél már csak az zavaróbb, mikor könyvadaptáció és egyértelmű leírás van a külsejéről, de a könyvben hiába van benne többször is megemlítve, hogy szőke, kék szemű és világos bőrű, akkor is fekete színész fogja játszani. Vagy ugye a Hófehérke és az Ariel remake... (Tudom, te is említetted, hogy most nem ezekről beszélünk, de muszáj volt megemlítenem, mert ez is a jelenség része. Tök jó, hogy figyelnének a reprezentativitásra, csak túltolták. Idővel remélem normalizálódik és akkor már tényleg az lesz, hogy nem veszik ezeket figyelembe és egyszerűen csak a legjobban megfelelő színész kapja a szerepet.)

2022. máj. 24. 11:15
 6/21 anonim ***** válasza:
82%
Engem az irritál, amikor fut már pár évad óta egy sorozat, és menet közben néhány női szereplőt átírnak leszbikusnak/biszexnek, pusztán azért mert menet közben ez lett az "elvárás".
2022. máj. 24. 15:01
 7/21 A kérdező kommentje:
#6 Ez teljesen érthető. A karakter random és indokolatlan átírása ténylegesen zavaró.
2022. máj. 24. 15:10
 8/21 anonim ***** válasza:
58%
őszintén szólva azt gondolom, h aki emiatt háborog, az vhol homofób, még ha tagadja is ezt. tudod ez a tipikus, "nincs bajom a melegekkel. de ne lássam őket" stb.
2022. máj. 24. 15:19
 9/21 anonim ***** válasza:
5%

Én nem vagyok rasszista és homofób, de ezek a fekete és homoszexuális emberek a tévében rasszistává és homofóbbá tesznek.

xD Én ezeket a gondolatmeneteket bírom. Nem rasszista, meg nem is homofób, csak a tévében ne legyenek benne. Ez olyan, mint amikor Betty White műsorát lelőtték, mert nem volt hajlandó visszavenni a fekete zenészek szerepeltetéséből. Ott is a rasszistákat zavarta, hogy feketék szerepelnek képernyőn és szerintem most is őket zavarja.

Szerintem alapjáraton az író/rendező dönti el, hogy milyen karakterekkel képzeli el a sztorit és ha ő azt akarja, hogy feketék legyenek vagy melegek, akkor ehhez szíve joga. Az ő munkája és nem kell megfelelnie mindenki elvárásainak, különösen nem azoknak, akiknek csak rasszista vagy homofób kritikái vannak.

2022. máj. 24. 15:52
 10/21 anonim ***** válasza:
58%
Nem értem miért írjátok ezeket, nem mindenki homofób és rasszista, akinek nem tetszik a túlzott pc-ség. Szerintem érthetően leírtam eddig is, hogy semmi problémám nincs az ilyen szereplőkkel, soha nem is volt, csak azt tartom kicsit zavarónak, mikor nagyon látványos, hogy csak úgy van beleerőltetve, hogy megfeleljenek egy bizonyos listának. Ha a szerep szempontjából ez lényeges vagy nem számítana, de ő volt a legalkalmasabb a szerepre és más rasszú, az legkevésbé sem probléma. Én is fontosnak tartom, hogy reprezentálva legyenek, márcsak az érzékenyítés miatt is, csak szerintem eléggé túl lett tolva és átestek a ló túloldalára. De ettől még nem vagyok rasszista, egyszerűen nem szeretm az erőltetett dolgokat.
2022. máj. 24. 16:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!