Legálisan mozifilmeket online csak a YouTube-on lehet venni, vagy vannak más lehetőségek is?
Azért ilyen drágák a youtubeon a filmek (gondolom), mert ott egyszer kell megvenni és onnantól bármikor bármennyiszer megnézheted fizetés nélkül.
Anno amikor kölcsönöztük a filmeket egy hétre az sem volt olcsó ahhoz képest, hogy egy hétig volt csak nálad. Plusz itt még tárolnod sem kell sehol, sem fizikailag, sem gépen. Szerintem ez az oka.
Az, hogy ez megéri-e, az más kérdés. Inkább akkor éri meg az efféle vásárlás, ha valaki a kedvenc filmjeit veszi csak meg és onnantól kezdve bármikor megnézheti.
De pl ott a mozi, tudom az is teljesen más. Más az élmény. De az is közel 2000 ft és csak egyszer látod. Ha veszel is mellé valamit már 3000+
Mondjuk igen, van előnye is, hogy nem kell sehol tárolnom a filmet, hanem bármikor online hozzáférhetek és annyiszor nézem meg, ahányszor akarom.
Torrentezni már régóta nem torrentezek, HBO-ra fizetek elő, csak már van olyan kedvenc filmem, amit régen láttam és jó lenne megnézni, de nem látom, hogy a közeljövőben lenne HBO-n.
Akciózni nem szokták a filmeket?
5# Ez NAGYON IGAZ! Abszolút a lehető legkényelmesebb, hogy egy klikk és az ember nézi azt, amit akar, vagy ugyanattól a perctől, amit esetleg 3 éve abbahagyott. Nincs vesződés gépbekapcsolással, letöltéssel, keresgéléssel, stb. És persze bárhol lehet bármit nézni. Ha egyszer az ember belekóstol (nem csak a Netflixbe, hanem a többibe is), akkor már nagyon gáz visszamenni a macerás letöltögetéshez. Ezt abból tudom, hogy van jó pár sorozat, amit már rég végignéztem volna vagy elkezdtem volna, ha lenne Netflixen vagy Amazonon, de így még mindig várnak a gépemen. És például a Breaking Bad-et ki tudja, mikor kezdtem volna el, ha nincs a Netflixen és nem tudom bárhol nézni.
Ez tipikusan az a dolog, amikor az ember fizet a kényelemért, és ez van, akinek megér pár ezer forintot, másnak pedig nem. (Mint ahogy az ebédrendelés, az is megszünteti számomra a szöszölést a kajákkal, ha másokkal csináltatom:)
Saját használatra legális a letöltés - viszont torrentnél vissza is kell osztanod és az már illegális.
Lehet, hogy nem minden film esetében, de a YouTube-on is van kölcsönzési és vásárlási lehetőség is. Kölcsönzésnél alacsonyabb díjért, csak adott időn belül nézheted meg a filmet, talán még az is limitálva van, hogy csak egyszer nézheted végig, többször nem. Ha megvásárolod, akkor többet fizetsz érte, viszont bármikor bármennyiszer megnézheted.
YouTube-on kívül egy csomó más hasonló szolgáltatás létezik, többek közt pl. Apple iTunes, Amazon, stb. Egyre gyakoribb, hogy a film vásárlás/kölcsönzés keveredik a streaming szolgáltatással, pl. előfizetéssel korlátlanul nézhetsz bizonyos dolgokat, de másokat külön meg kell vásárolnod, stb.
A filmek elérhetőségét sok esetben az is befolyásolja, hogy másoknak milyen sugárzási/értékesítési joguk, illetve kizárólagos lehetőségük van. Frissebb filmeknél jellemzőbb, hogy a mozi sugárzás után még kizárólagosan adják el a DVD értékesítési és vagy tévé sugárzási jogokat. Amíg a vevő kizárólagossága él, addig másnak nincs joga sugározni, vagy értékesíteni. Ezeket a jogokat általában országonként külön-külön kezelik, így hiába érhető el egy film a világon mindenhol pl. Netflixen, attól még Magyarországon lehet, hogy nem lesz elérhető Netflixen, mert Magyarországra pl. az RTL Klub vásárolta meg a sugárzási jogokat. Vagy pl. ha valamelyik cég kizárólagos DVD forgalmazási jogot kapott Magyarországra, akkor amiatt se tévé, se a Netflix nem teheti elérhetővé Magyarországon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!