JK Rowlingnál miért nem veszik figyelembe, hogy öreg? (transzfóbia)
Egy tök más világban nőtt fel gyerekként, szerintem a korához képest tökre elfogadó. A világ pedig folyamatosan változik, mindig más a norma. Nem tehet róla, hogy régen más volt a norma és ezek a dolgok rögzültek nála gyerekként. Igen, valakinek megmarad a képessége öregen is arra, hogy teljesen megváltoztassa a berögzült dolgokat, de nem mindenki képes rá.
Ha elfogadjuk, hogy valaki megváltoztathatja a nemét, akkor miért nem lehet elfogadni, hogy nem tudja megváltoztatni a gondolkodását? Mármint a gondolkodás is egy biológiai adottság, senki se tehet arról, ahogyan az agya működik. (Ezért vannak az orvosilag igazolt elmebeteg is máshogy felelősségre vonva a gyilkosságért.)
Nekem hasonló korú szüleim vannak, ráadásul itt a "Balkánon" és ők is tök máshogy nőttek fel. Nem tudom őket azért hibáztatni, ahogy a melegeket látják, mert más volt a légkör, amit magukba kellett szívniuk.
Szerintem ha már toleranciát várunk el, akkor mi is mutathatnánk azok irányába, akiknek más az agyi beállítottsága, mert ugyanúgy nem tehetnek arról, hogy miben nőttek fel.
Letarfozzák szegényt, pedig csak öreg. Ráadásul olyan dolgokért tarf, mert pl. egy erőszakoló transz nőt férfinak nevez. És komolyan azon rugóznak, hogy egy bűnöző nemi identitását máshogy értelmezi?
Ezért marad ki a Harry Potter reunionból? :(
Rowling sosem mondta, hogy Hermione színesbőrű, csak mikor kérdezték, h mit szól, ha színesbőrű színész játsszaná a színdarabban, akkor mondta, h miért ne? Elvégre sehol nem részletezi a bőrszínét. Aztán később persze felhívták rá a figyelmét, hogy de, voltak részek, de igazából van jelentősége? Nincs.
Én már a 7. könyvet olvasva és azt éreztem, hogy Dumbledore és Grindelwald között több volt, mint barátság, örültem, mikor megerősítést nyert. A könyveken változtat valamit, hogy utólag azt nyilatkozta, Dumb meleg volt? Ártott/Javított bármit a sztorin? Nem.
Az utolsó pedig az, hogy Rowling NEM TRANSZFÓB! Uram isten, aki ezt mondja, még soha egyetlen véleményét sem olvasta végig, legfeljebb csak azokat a szövegkörnyezetből kiragadott részeket, amikkel támadják, ráadásul alaptalanul. Egyik sarkalatos példa, mikor azon akadt ki, hogy a nőket nem nőknek hívják, hanem "menstruáló egyéneknek". Már ne haragudjon meg senki, de én nőként nem bánnám, ha nőnek hívnának, nem pedig "menstruáló egyén"-nek. Ne legyünk már ennyire PC-k, hogy ne lehessen egy nőre azt mondani, hogy nő, csak mert ez rosszul esik a transzoknak. Ahogy Ricky Gervais mondaná: attól, hogy valami rosszl esik, még nem lesz igazad.
#21: Köszönöm szépen. Én végigolvastam nem egy hányingert keltő nyilatkozatát.
De igen, transzfób. Transzfób nyilatkozatokat tesz, transzfób szervezeteket támogat. Az Egyesült Királyságban egyre nehezebb transzneműnek lenni, az ő közben járásának köszönhetően.
"Egyik sarkalatos példa, mikor azon akadt ki, hogy a nőket nem nőknek hívják, hanem "menstruáló egyéneknek"."
Nem azon akadt ki, hogy a nőket hívják menstruáló személyeknek, hanem azon, hogy a menstruáló embereket hívják menstruáló személyeknek. A két fogalom nem igazán szinonima.
Senki nem mondta, hogy a nőket nem lehet nőnek hívni. Igen, te nő vagy MEG mellette pék vagy matektanár MEG mellette irodalomkedvelő MEG mellette Klárika vagy Béla MEG mellette éppen álmos... És igen, mellette esetedben menstruáló személy is vagy. Ez a személyiséged két teljesen külön aspektusa. Nem azért vagy nő, mert menstruálsz (hiszen rengeteg nő van, aki nem menstruál), és nem attól, hogy menstruálsz még nem leszel nő, hiszen vannak egy csomóan, akik nem nők, és menstruálnak. Mondjuk transz férfiak. Természetesen erre mondhatod azt, hogy ők nem is igazi férfiak, hanem igazából nők, de akkor meg legyél szíves elfogadni, hogy ez egy transzfób kijelentés, amihez minden jogod megvan (a társadalomnak meg joga van máshogy gondolni, és elítélő véleményt alkotni rólad a felelősséggel felvállalt véleményed miatt).
Nyilván lehet használni a "nők" kifejezést az élet számos területén. De amikor menstruációval kapcsolatos kérdésekről beszélünk, akkor tisztában vagyunk vele, hogy ez nem csak nőket érint, tehát ha csak "női bajokról", "női nehézségekről" beszélünk, akkor az nyelvileg sem helyes, hiszen ezekkel a problémákkal küzdenek férfiak is (bár kisebb számban). Magánbeszélgetésben nyilván általánosíthatunk a pillanat hevében (persze csak ha nincs ott senki, akinek ez gondot okozna), de az orvostudományban ennél azért szakszerűbb nyelvezetet követelnek meg (ahogy a nyilvános beszédekben is).
Lehet azt mondani, hogy aki menstruál az nő, csak akkor ne próbáljon az ember azzal házalni, hogy ő mekkora feminista meg elfogadó meg hogy egyáltalán nem transzfób. A "jobboldal" legalább felvállalja a véleményét, ezt tudom becsülni bennük.
De tessék, itt egy cikk arról, hogy Rowling milyen webshopot támogatott: [link]
Megintcsak. Mondd azt, hogy szerinted a transz férfiak igazából nők, hogy a nemátalakító műtét bármilyen szinten is hasonlít a conversation therapy-hoz, mondd, hogy nem vagy hajlandó azon a névvelés személyes névmással hivatkozni valakire, amit ő szeretne. Nem mondom, hogy ezzel nincs baj, vagy nekem nincs bajom, de mégse tör rám annyira a hányinger, mint amikor az ezeket reklámozó sztár írónő leírja, hogy "amúgy semmi bajom a transzokkal", "amúgy támogatok minden transzot".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!