Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » JK Rowlingnál miért nem...

JK Rowlingnál miért nem veszik figyelembe, hogy öreg? (transzfóbia)

Figyelt kérdés

Egy tök más világban nőtt fel gyerekként, szerintem a korához képest tökre elfogadó. A világ pedig folyamatosan változik, mindig más a norma. Nem tehet róla, hogy régen más volt a norma és ezek a dolgok rögzültek nála gyerekként. Igen, valakinek megmarad a képessége öregen is arra, hogy teljesen megváltoztassa a berögzült dolgokat, de nem mindenki képes rá.

Ha elfogadjuk, hogy valaki megváltoztathatja a nemét, akkor miért nem lehet elfogadni, hogy nem tudja megváltoztatni a gondolkodását? Mármint a gondolkodás is egy biológiai adottság, senki se tehet arról, ahogyan az agya működik. (Ezért vannak az orvosilag igazolt elmebeteg is máshogy felelősségre vonva a gyilkosságért.)

Nekem hasonló korú szüleim vannak, ráadásul itt a "Balkánon" és ők is tök máshogy nőttek fel. Nem tudom őket azért hibáztatni, ahogy a melegeket látják, mert más volt a légkör, amit magukba kellett szívniuk.

Szerintem ha már toleranciát várunk el, akkor mi is mutathatnánk azok irányába, akiknek más az agyi beállítottsága, mert ugyanúgy nem tehetnek arról, hogy miben nőttek fel.

Letarfozzák szegényt, pedig csak öreg. Ráadásul olyan dolgokért tarf, mert pl. egy erőszakoló transz nőt férfinak nevez. És komolyan azon rugóznak, hogy egy bűnöző nemi identitását máshogy értelmezi?

Ezért marad ki a Harry Potter reunionból? :(

2021. dec. 20. 21:36
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

De kérdeztem, hogy mi volt az a transzfób esszé?

Mert én találtam olyat, amiben a leszbikust védte. Meg leírja, hogy olyanok is lehetnek más neműek, akik a hormonkezelést se csinálják végig, stb. Mármint ezek olyan dolgok, amit egy politikus magától is megtudhat és nem kell hozzá esszé.

"I’ve read all the arguments about femaleness not residing in the sexed body, and the assertions that biological women don’t have common experiences, and I find them, too, deeply misogynistic and regressive."

"But, as many women have said before me, ‘woman’ is not a costume. ‘Woman’ is not an idea in a man’s head."

Mármint ez az ő véleménye? Nem írhatná ezt le? Mellesleg akkorát nem téved. Rengeteg transz nő azt tartja női szerepnek, hogy kisminkeli magát, felöltözködik k*rvásan és k*rvul. Én ezt látom a saját szememmel.

Biztos nem minden transz ilyen, mert ezt is látom, de rengetegen meg igen.

Nekem az se baj, ha valaki így szereti, de attól még igaza van, hogy egy másik emberré válni nem ennyiből áll és transznál sem átkattanás, hanem egy komplett lelki folyamat. És persze nem azt mondom, hogy át kell műteni magukat hozzá.

De ha erre az esszére gondolsz, akkor ezzel szerintem egy hétköznapi transznak nem árt. Még akkor se, ha egy politikus ezt valahogy kiforgatja.

"So I want trans women to be safe. At the same time, I do not want to make natal girls and women less safe. When you throw open the doors of bathrooms and changing rooms to any man who believes or feels he’s a woman – and, as I’ve said, gender confirmation certificates may now be granted without any need for surgery or hormones – then you open the door to any and all men who wish to come inside."

Ezzel is csak olyasmit írt le, ami megtörtént. De nem tart minden transzot kollektíven bűnösnek.

Arról nem tehet, hogy vannak rossz emberek, akik ezt kihasználják. Szerintem a transz aktivistáknek ezeket az egyéneket kéne keresni, mert ők azok, akik ténylegesen ártanak, nem pedig Rowling.

Nem tudom, lehet én is bigott vagyok. De ez csak egy feminista öregasszony aggódása a nőkért és nem egy hadjárat a transzok ellen. :(

2021. dec. 20. 22:49
 12/28 A kérdező kommentje:
*aktivistáknak
2021. dec. 20. 22:52
 13/28 anonim ***** válasza:
46%

Nem öreg.

Nincs semmiféle fóbiája.

Abszolút normálisan, a természet öröktől való és örökké megmaradó törvényei szerint gondolkodik.

Elutasítja az elmebeteg aberrációkat,

Igaza van.

Maximálisan támogatom.

2021. dec. 21. 00:06
 14/28 A kérdező kommentje:

Az emberi természet része az empátia, mások segítése is. És egyébként sok más állatnak is, ha azzal jönnél, hogy ez természetben nincs így.

Mellesleg pont az a lényeg, hogy nem utasítja el teljesen, csak szerinte ne járhasson akárki női/férfi mosdóba. Ez nem egyenlő azzal, hogy valamit aberrációnak tart. Csak nem nevezi azt nőnek, aki megerőszakol egy másik nőt a farkával. Ennyi.

2021. dec. 21. 00:12
 15/28 anonim ***** válasza:
49%

Egyrészt. Más szabályok vonatkoznak rád, ha privát emberként van véleményed valamiről, amihez lehet, hogy nem értesz, mint ha milliók példaképeként teszed ezt. Ha a nagymamámnak van hasonló véleménye, amit mondjuk egy családi ebéden fejez ki, akkor max megrántom a vállam, esetleg kedvesen elmagyarázom neki, hogy miben téved, de nem várom el tőle feltétlenül, hogy egy magánbeszélgetés előtt átnézze a felhalmozódott szakirodalmat. Ellenben ha valaki egy milliók által követett publikus platformon nyilvánul meg, attól igenis elvárom, hogy árnyalja a véleményét és nézzen utána a dolgoknak.

És ne beszéljünk róla úgy, mintha Rowling 80-90 körül járna. 56 éves, NEM öregasszony, hanem középkorú (komolyan, nem az 1500-as években élünk, ahol ennyi idősen már te voltál a falu vénje) ebben a korban még aktív dolgozó vagy, tehát elvárható, hogy folyamatosan fejlődj és lépést tarts a világ változásaival. Ráadásul művelt, nagyvárosi, progresszív nőről van szó, nem a faluvégi Józsi bácsiról, aki tulajdonképpen funkcionális analfabéta.

Sokadrészt: a férfigyűlölet sosem volt norma, márpedig a feministáknak az a túlradikalizálódott része, akiket Rowling is rendszeresen támogat, nettó férfigyűlölő. A transzokkal sem azért van bajuk, mert jaj, a biológia, hanem mert úgy gondolják, hogy mindenki, aki pénisszel született, egyetlen céllal létezik: hogy nőket erőszakoljon.

Ha elfogadjuk, hogy valaki megváltoztathatja a nemét, akkor miért nem lehet elfogadni, hogy nem tudja megváltoztatni a gondolkodását?

A gondolkodásmód nem egy születéskor adott dolog. A gondolkodásmódodért felelős vagy, és valamilyen szinten társadalmi kötelességed az, hogy folyamatosan fejleszd. Még egy 80-90 évestől is elvárható, hogy fejlessze magát. Ők persze már nem fognak gyökeresen változtatni, és lehet, hogy egy homofób 80 éves néni már nem fog eljutni addig, hogy a melegek ugyanolyan emberek, mint mi, de mondjuk már nem fogja megszakítani a kapcsolatot az unokájával, ha a saját neméhez vonzódik. Egy fiataltól ez már valamilyen szinten „kevés”, de valakitől, aki egy homofób országban, homofób családban, homofób emberek közt nőtt fel, előrelépés, és ez az, ami számíté. Rowlingon viszont a legkisebb jelét se látom, hogy akár csak finomítani is próbálna az elvein.

Szerintem ha már toleranciát várunk el, akkor mi is mutathatnánk azok irányába, akiknek más az agyi beállítottsága

Nagyon sokan rosszul értelmezik a toleranciát. Nem, soha nem jelentette azt, hogy mindenkit el kell fogadni, ez nagyon leegyszerűsített álláspont. Azokat a tulajdonságait kell valakinek elfogadnunk,

1, amin nem tud változtatni, tehát fizikailag képtelen rá, illetve

2, amikkel nem árt senkinek.

Na most, Rowling esetében egyik sem áll fenn, úgyhogy nem, nem kell elfogadni.

Ráadásul olyan dolgokért tarf, mert pl. egy erőszakoló transz nőt férfinak nevez. És komolyan azon rugóznak, hogy egy bűnöző nemi identitását máshogy értelmezi?

Nézd, ez nem úgy működik, hogy a te elfogadásod az valami különös kegy, amit a jó embereknek adsz meg, és amit bizony ki kell érdemelni. Vagy minden transz nőt elfogadsz nőként, vagy egyiket se. Ettől függetlenül meglehet a véleményed arról a transz nőről, aki megerőszakol valakit (igen, undorító ember), de ettől ő még nő marad. Sajnos a nemi erőszak nem kizárólag csak a férfiakra jellemző, nő is lehet erőszakos férfival, vagy akár nővel szemben is, és a börtönökben ez sajnos a kelleténél többször elő is fordul, megnyugtatlak, cisznemű nők esetében is. Ha őket nem tartod kevésbé nőnek attól, mert szar emberek, de a transz nőket igen, akkor az kemény transzfóbia.

Számomra egyébként az a legviccesebb („vicces”) ebben az ügyben, hogy senki nem azon akadt ki, hogy a börtönben egyáltalán megtörténhetett , hogy az egyik rab erőszakosan viselkedett a másikkal, hanem azon, hogy elkezdjük elemezgetni a nemi hovatartozásukat. A börtön itt nem abban vétett, hogy beengedett egy transz nőt a női börtönbe, hanem abban, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy előforduljon a nemi erőszak, tökmindegy, hogy ki az elkövető.

Ezek az aktivisták azt várják, hogy mindenki imádja őket, de egy nem transz emberrel se akar mindenki randizni. De ők mégse akarják elfogadni, ha valakinek nem kellenek.

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ez mind a két oldalról egy szélsőség. Igen, vannak akik szerint transzfób vagy, ha nem akarsz transzneműekkel randizni, de ugyanúgy megvan az a szélsőség is, akik szerint nem vagy igazi leszbikus, ha nőként mondjuk nem zavar, ha a párod transz nő. Mindkét gondolkodásmód helytelen szerintem, de fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy mind a kettő létezik.

De nem árt vele hétköznapi személyeknek.

De, sajnos árt. Konkrétan támogatott nyilvánosan olyan szervezeteket, amik a transz férfiakat nővéreinek nevezik. Itt már csak nem is arról van szó, hogy a bűnözőket nem tartja teljes értékű nőknek (nem mintha az nem lenne gáz), hanem arról, hogy egyetlen transz nőt sem tart igazi nőnek (és vica versa a transz férfiakkal). Azt meg remélem nem kell magyaráznom, hogy rengeteg transz fiatalban hogyan erősíti ez a diszfóriát és ehhez kapcsolódóan akár az öngyilkos gondolatokat, pláne, hogy a kedvenc írónőjükről van szó, nem egy random idegenről.

Mármint ez az ő véleménye? Nem írhatná ezt le?

Leírhatja. Számoljon a következményekkel.

Rengeteg transz nő azt tartja női szerepnek, hogy kisminkeli magát, felöltözködik k*rvásan és k*rvul.

Igen, mert ha egy transz nő olyan módon öltözködik, ami neked nem tetszik, vagy szerinted ízléstelen, hoz pár rossz döntést, esetleg szabadon megéli a szexualitását és lefekszik férfiakkal, akkor ők igazából nem is transz nők. Rosszul értelmezed az egész folyamatot. Ők nem azért fekszenek le valakivel első látásra, mert szerintük ez a női szerep csodálatos megélése. Hanem ők csak egyszerűen nők, akik amúgy úgy gondolják, hogy van helye az életükben a futó kapcsolatoknak (is). Cisznemű és transznemű férfiak és nők is. Lehet, hogy te ezzel nem értesz egyet (én sem), de ennek semmi köze a transzkérdéshez.

Arról nem tehet, hogy vannak rossz emberek, akik ezt kihasználják.

Az a baj, hogy ez az egész wc-kérdés egy rohadt nagy álprobléma. Úgy teszünk, mintha eddig is lekérték volna a személyidet a wc-ajtóban, vagy az öltözőben, és közben mellékesen csekkolták a nemi szerveidet is, hogy biztos stimmel-e. Hát nem. Amelyik férfi a női wc-ben akart erőszakolni, az eddig is megtehette, anélkül, hogy transzneműnek kellett volna vallania magát.

De ennyi erővel akkor ne legyen SEMMILYEN wc ezen a világon (csak a kényelmes otthonodban), mert mindenképpen rizikófaktor. A férfivécében a teljesen jogosan ott tartózkodó cisznemű férfi ugyanúgy megerőszakolhat egy másik férfit. Eszerint senkinek ne adjuk meg a pisilés jogát, mert visszaélhetnek vele? Vagy inkább kötelezzük az intézményeket arra, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy egyáltalán ne fordulhasson elő náluk semmiféle formája az erőszaknak?

Ahelyett, hogy elméleti síkon azon vitáznánk, hogy ki és melyik vécébe mehet (mert a gyakorlatban ugye egy nőtől se fogják megkérdezni, hogy ő mégis minek született), inkább azzal kéne foglalkozni, hogy mindenhol megteremtsük az alapvető biztonságot. Ha ez megvan, akkor jöhetnek a koedukált vécék is, tökmindegy. Ha Rowling ezért lobbizna, akkor az egész társadalom megérdemelten állna ki mellette, de ő kifejezetten az ellen kel ki, hogy a transz nők bemehessenek a női vécébe. A nőkért meg pont annyira aggódik, hogy szemrebbenés nélkül kényszerítene nőket a férfi vécébe (ami azért jóval kevésbé biztonságos hely). Hát köszi.

2021. dec. 21. 00:39
 16/28 anonim ***** válasza:
50%

Ja és még egy dolog: a cancel culture-t elítélem, és elég veszélyesnek tartom azt, amikor embereket egyetlen apró elszólásuk vagy hülyeségük alapján kezdenek el bojkottálni, vagy a patás ördögnek tartani. De Rowlingnál már nem ez a helyzet. Nem egyszer mondott hülyeséget, nem kétszer, hanem folyamatosan és tudatosan kommunikálja a csodálatosan beteg véleményét. Ne próbáljuk meg infantilizálni, mert (ellentétben az őt radikális módszerekkel támogatókkal), nem tinédzser és amúgy nem is öreg.

(Amúgy nagyon zárójelben, de mindig jót nevetek a 13-as féléken, akik szerint itt a transzneműek a szélsőségesek, de terf-feministákkal nyilván nincs semmi gond, akik szerint abban a pillanatban, hogy férfiként megláttad a napvilágot, alapból gyanús elem vagy.)

2021. dec. 21. 00:47
 17/28 anonim ***** válasza:
55%

Kérdező,

JKR normális,

te és a hozzád hasonlók pedig elmeháborodottak.

(Akinek hímvesszője van, az nem nő.)

2021. dec. 21. 10:51
 18/28 anonim ***** válasza:
81%

„(csak szerencsére valaki talált egy részletet a 4.konyvben amiben írják hogy fehér)”

Többször is leírja, hogy fehér, több könyvben.

2021. dec. 21. 10:52
 19/28 anonim ***** válasza:
95%
Amúgy szerintem iszonyú vicces, hogy Hermione fekete szerinte, és Hermione nevetség tárgya, amikor a házimanók jogaiért akar harcolni, akik rabszolgaként vannak kezelve. Kicsit sem rasszista. <3
2021. dec. 21. 11:40
 20/28 anonim ***** válasza:
40%

Kérdező, nem tudom tudsz-e angolul, de itt van egy kicsi esszé, hogy miért rossz az, amit csinál. És még mindig nem mentség az, hogy 56 éves.

[link]

Kérlek, ne mondd azt, hogy túlreagálják.

2021. dec. 22. 10:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!