Ki a kedvenc filmrendezőtök?
Nekem 3 kedvencem van (bár ennél sokkal többet kedvelek úgy igazán) Tarantino, Nolan és Spielberg.
Nem tartom őket a legjobbnak, szerintem ilyen nincs, pusztán számomra kedvencek.
Kedvenc filmek sincsenek tőlük, Nolantől és Tarantinotól kb minden tetszik. Spielberg már jócskán több filmet rendezett, így aztán ott több gyengébb is van, de óriási klasszikusok és kedvencek is:
Jurassic Park
Kapj el, ha tudsz
Ryan közlegény megmentése
stb... :)
Tarantino stílusa nálam best!
Nolannak a látásmódja, szerintem igenis újító, egyedi filmjei vannak.
Spielberg meg csak Spielberg. :D
Ne kérj ilyet, ez lehetetlen feladat... Csak olyan rendezőt fogok idevenni, akinek több 21. századi filmjét láttam, különben végeláthatatlan lenne a lista :)
Az újabbak közül főleg a latinokat szeretem:
Lisandro Alonso
Mariano Llinas
Lucrecia Martel
Carlos Reygadas
Régi öreg, de még aktív:
David Lynch
----------
2010 utáni top 10 filmélményem eddig:
Az élet fája (2011)
Harry Potter I - VIII (2011)
Melankólia (2011)
Final Cut (2012)
Transformers: A kihalás kora (2014)
Whiplash (2014)
A kígyó ölelése (2015)
Deadpool (2016)
Zama (2017)
La flor (2018)
Legnagyobb kedvencemnek talán Lynch-et mondanám. Nem ő volt az első kedvenc rendezőm cinephile pályafutásom során (az Nolan és Tarantino), és eredetileg egy picit féltem is tőle, mivel mire eljutottam odáig, hogy megnézzem az első filmemet tőle, addigra már elég sokat olvastam róla, hogy mennyire fura és érthetetlen filmeket csinál, így első választásként az egyik visszafogottabbnak, kommerszebbnek tartott filmjét, Az elefántembert néztem meg, ami nagyon tetszett, azután az összes játékfilmjét és a Twin Peakset is bepótoltam. Nem Lynch az első rendező, aki szürrealista, álomszerű filmekben utazik, viszont szerintem nála jobban senki sem tudja jobban lefordítani az álmokat a film, mint vizuális elbeszélő médium nyelvére. Technikailag, filmnyelvileg egyértelműen lenyűgöző a munkássága, legyen szó a fenyegető, nyomasztó érzést keltő, kavargó kameramozgásról, az extrém zoomolásokról, a felvételek sebességének manipulációjáról, a képek egymásra vetítéséről, a kontrasztos megvilágításokról vagy az indusztriális zúgás és éteri ambient zene használatáról, mind tökéletesen kiegészítik egymást, hogy egy tényleg nyugtalanító atmoszférát alkossanak, amit kizárólag rémálmokhoz lehet hasonlítani. Megkockáztatom, hogy Lynch minden más rendezőnél jobban érti a filmet, mint médiumot, annak ellenére, hogy eredetileg festőnek készült és nem is tartja magát nagy filmrajongónak, ellentétben olyan kollégáival, mint Tarantino vagy Scorsese. Persze ez csak üres technikai bla-bla lenne, ha nem egészítené ki a cselekmény kellően a formanyelvet, de hála az égnek Lynch ebben is erős, még ha racionális értelme nincs is feltétlenül sok filmjének. Persze nem mindenkinek jön be, hogy a történetei igen lazán kezelik a hagyományos értelemben vett logikát, hogy tele vannak teljesen véletlenszerűnek tűnő szálakkal, amiket gyakran le sem zár normálisan, vagy hogy a szimbólumrendszere is sok esetben annyira eltorzított, hogy képtelenség még csak megközelíteni is a jelentését, viszont ez is csak hozzátesz a filmjei álomszerűségéhez.
A legjobbjainak az alábbi alkotásokat mondanám:
Twin Peaks: The Return (2017)
Mulholland Drive (2001)
Kék bársony (1986)
Radírfej (1977)
Inland Empire (2006)
Igen, talán kisebbségben vagyok (tapasztalataim szerint a Gyakorin mindenképp), de a fő művének a 2017-es harmadik Twin Peaks évadot tartom, amire nem is sorozatként, inkább egy 18 órás, felszabdalt filmként tekintek.
Akik még közel állnak hozzám, a teljesség igénye nélkül:
Quentin Tarantino
Ingmar Bergman
Andrej Tarkovszkij
Stanley Kubrick
Tarr Béla
Satoshi Kon
Wong Kar-wai
Sion Sono
Paul Thomas Anderson
Martin Scorsese
Kenji Mizoguchi
Hayao Miyazaki
Martin Scorsese
Hogy miért?
Rohadt jó gengszter filmeket csinál.
Pl. Nagymenők, Az Ír, stb.
Alfred Hichcook
A hátsó ablak
Fogjunk tolvajt
Forgószél
A manderley ház asszonya
A londoni randevú
Gyilkosság telefonhívásra
Mike Newell
Fedőneve Bonnie Brasco
Harry Potter és a tűz serlege
Négy esküvő egy temetés
Krumplihéjpite Irodalmi társaság
Chris Columbus
Harry Potter és a bölcsek köve
Mrs, Doubtfire - Apa csak egy van
Reszkessetek betörők
Édesek és mostohák
Éjszaka a múzeumban
Woody Allen
Annie Hall
Manhattam
Éjfélkor Párizsban
Match Point
Vicky Christina Barcelona
Blue Jasmine
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!