Hogy kerül az Arthur király-A kard legendája című filmben a középkori Angliába ennyi ázsiai meg afrikai?
Kedves kérdező, ne haragudj, de A kard legendájának a legkisebb gondja a fekete és ázsiai karakterek. Ha szerinted a film korhű lenne nélkülük, akkor ott bajok vannak. Lehet persze azt mondani, hogy nem a rasszizmus beszél belőled, de ha tényleg a korhűség az, ami motivál, akkor esetleg felfedezhetnéd az egyéb anakronisztikus dolgokat is a filmben.
Pl. most eltekintve a jelmezektől, ruháktól, páncéloktól, fegyverektől: gondolom mindennapi látványosság volt az 5. századi brit szigeten a várakat letaroló elefánt.
"Mert az 5. századi Angliában az akkori rabszolga kereskedelemmel is nagyon kicsi eséllyel kerülhettek volna oda?"
Európában a rabszolgaság nem rassz alapú. Ha maradtak feketék, akkor az azért van, mert a Római Birodalom légiósai között szolgáltak az őseik, és a birodalom bukása után a szigeten maradtak. Hadrianus falának a védésre nem a helyieket alkalmazták, hanem a birodalom különböző részeiről toboroztak, így Afrikából is.
Ja, meg kereskedők leszármazottai is lehetnek.
Szerintem olyasmin borulsz ki, ami lényegtelen. Eleve az Arthur sztori egy legendakör. A korhűtlen ábrázolása már a középkorban is elkezdődik, amikor a középkorban írt lovagregényekben full keresztények, lovagok, ember, valamelyikben a karácsonyt ünneplik. Csak ott még jobban érződik, hogy pogány rituálékat írnak le, keresztény szemüvegen át. xD
Ebből kiindulva minden korra jellemző, hogy valamennyire torzít a sztorin, hogy belepasszoljon a saját (a mesélő) korába. Ez minden korban és minden történetnél így volt.
Oké, ne legyél rasszista, de akkor legalább nézz utána annak, hogy egy történet hogyan változik 1000 év alatt.
Nézd meg majd A zöld lovagot, szintén Arthur legenda. A mélykeresztény lovagiasság regénye, mert a 13. század körül írták, miközben tele van pogány szimbolikával és valószínűleg rituális emberáldozattal is (ami egy sokkal korábbi korra jellemző). Az írója mégis úgy variálja a történetet, hogy az akkori keresztényeknek befogadható legyen.
‘Mortal Kombat’ Star Accuses Amazon’s ‘Lord of the Rings’ of Lacking Asian Actors Ludi Lin says Amazon Studios' upcoming mega-budget fantasy series is not diverse enough.
Még jó, hogy a LOTR-trilógiát 20 éve forgatták, mert akkor még nem ekkora az elmebaj.
Netflix’s Shadow and Bone Delivers Long Overdue Asian Diversity The protagonist, Alina Starkov, would be changed from white to half-Asian.
A Netflix-nél és az Amazonnál alap, hogy a fehéreket lecserélik.
Úgy látszik, hogy csak a 900 milliós fehér népesség képes arra, hogy történeteket írjon, találjon ki, a többiek nem.
És még sorolhatnánk: a Netflix (Blackfix), Amazon, Apple, CBS, ABC stb. sorozatai szerint a gonosz fehérek már kisebbségben vannak (aki nem járt Amerikában, az tényleg azt hiheti, hogy a megértő, okos, tudós feketék alkotják a többséget), a fekete homotransznonbinarygenderfluidszexuálisokhoz képest, mindenki térdel a bűnözők előtt (érdekes módon, ha normális embert lőnek le a rendőrök, azokért nincs tüntetés) ...
Ezek a sorozatok torz képet alakítanak ki, vaqgy inkább próbálnak kialakítani, mert a nézettségük egyre jobban esik, mert már ott is kezdenek az emberek felébredni.
Between 1525 and 1866, in the entire history of the slave trade to the New World, according to the Trans-Atlantic Slave Trade Database, 12.5 million Africans were shipped to the New World. 10.7 million survived the dreaded Middle Passage, disembarking in North America, the Caribbean and South America. And how many of these 10.7 million Africans were shipped directly to North America? Only about 388,000. That's right: a tiny percentage.
Az ír rabszolgákról nem beszélnek soha, az arabokhoz szállított feketékről nem beszélnek soha, arról, hogy a törökök csak a 16. században több mint egymillió európait vittek el rabszolgának nem beszélnek soha.
Amikor ezeket írtam, még csak egy részét láttam a filmnek. Most már teljesen végig néztem, és annyira szörnyű, hogy tényleg a korhűség nélkülözése a legkisebb gond. Annyit tudnék írni róla, hogy nem férne ki. Több mint két órás volt, de nem volt benne karakter, akit meg lehetett volna kedvelni vagy gyűlölni még ennyi idő alatt sem.
Mellesleg nem rasszista vagyok, szerintem az 5. századi Angliában a vikingeknek sem volt sok keresnivalójuk. A kilencedik századig azt sem tudták, hogy van Anglia. Azért is szóltam volna, ha magyar karakterek vannak ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!