Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Hogyan készül egy DVD film?

Hogyan készül egy DVD film?

Figyelt kérdés
úgy értem,mi kell hozzá milyen kellékek? stúdióban szokták csinálni vagy otthon is lehet különböző gépekkel? csak azért kérdezem mert van egy film amiből nem készült DVD csak tvrip felvétel van meg a gépemen nagyon gagyi a minősége,és bármit megadnék azért,hogy csúcs minőségű DVD legyen.
2010. aug. 22. 13:02
1 2
 1/12 anonim válasza:
hát abból nem lesz csúcs.. egyébként egy kis adalék: a gyári dvd-ket "nyomtatják" nem lézerrel égetik..
2010. aug. 22. 13:15
 2/12 anonim ***** válasza:

Bocsáss meg, ha kissé vulgáris leszek, de sz@rból nem lehet várat építeni. Tehát, ha van egy gyengécske felvételed, abból ugyan lehet DVD formátumot csinálni menüvel-dallal-tánccal, de a látott kép minősége ugyanolyan vacak lesz, tehát a konverziótól nem válik csúcs minőségűvé.

Esetleg írd meg, milyen filmről lenne szó, hátha megvan nekem (valakinek) jobb minőségben.:)

2010. aug. 22. 13:18
 3/12 A kérdező kommentje:
nem hinném hogy megvan neked,ritka film,amilyenek általában a hálózat csatornán mennek,letöltöttem már olyan minőségben is ami VHS hang,és francia DVD a kép,de még rosszabb mint a tvrip felvétel,sajnos. nem nagy gond csak jobb lett volna szebb minőségben:(
2010. aug. 22. 14:17
 4/12 anonim ***** válasza:

8 hónapig DVD-menüket terveztem, így van némi betekintésem a DVD-gyártásba.

Nos, egy rendes DVD úgy készül, hogy először is van maga a film. Ez többnyire valamilyen jó minőségű digitális formátum, amit át kell konvertálni DVD-formátumra, mpeg2-re. A hangsávokat is át kell alakítani, igény szerint pl. ac3-ra, dts-re, pcm-re, stb. Ha feliratok is vannak, azokat is DVD-kompatibilissé kell tenni. Kell készíteni valamilyen menüt, amivel lehet kapcsolgatni a DVD funkcióit, végül az egészet egy authoring programban össze kell állítani, és leszámoltatni DVD-vé, végül kiírni egy lemezre. Dióhéjban így történik a DVD-készítés. A menük lehetnek nagyon pöpec animációk is, meg lehet rengeteg extra, de azok csak ugyanúgy médiafile-ok, amiket el lehet indítani, le lehet állítani, stb. Minden csak programozás kérdése.

És igen, mindezt egy otthoni PC-vel is meg lehet csinálni, persze nem árt, ha okos a konfiguráció, sok memóriával, erős procival, stb.

A DVD-formátum nem feltétlenül egyenlő a jó minőséggel. Telefonnal felvett 320x240-es videót is át lehet alakítani DVD-formátumra, de attól még ugyanolyan gyenge marad a minősége a forrásvideónak. Amit egyszer gyenge minőségben vettek fel, azt nem lehet utólag feljavítani.

A DVD nem "csúcsminőség". A felbontása max. 720x576, aminél a BluRay helyből 5x jobb felbontású (1920x1080), de ez sem garancia a jó minőségre, hiszen a már említett mobilos videót is fel lehet húzni HD-minőségűre, de attól még sz@r marad...

A TV-felvételed legjobb esetben is csak analóg adásminőségű, ami alapból egy butított gagyi valami, de ha pl. UPC Digital a jelforrás, akkor lehet szép a másolat minősége, mert ott közel DVD-minőségű az adás.

Vagyis ha neked tehát megvan ez a TV-felvételed, akkor valamilyen DVD-authoring programban tudsz belőle DVD-t készíteni, és így a minősége ugyanolyan lesz, mint amilyen most.

2010. aug. 22. 21:12
 5/12 A kérdező kommentje:
Úgy érted,ha van UPC én nekem? mert onnan vette fel nekem az illető a filmet,nem én vettem fel hanem megkértem valakit,és kiírtam egy üres DVD lemezre,de nem lett jobb,gépen mondjuk rosszabb,de tv-n meg homályos a kép elmosódnak az arcok,mindegy azért köszönöm amiket írtál:)ja még annyi,hogy én nem akarok sem több funkciót sem csillogó villogó menüt,én annak is örültem volna,ha nézhető a minősége,mintha mondjuk TV adást néznék,de akkor ezek szerint nem lehet megcsinálni:(
2010. aug. 23. 09:22
 6/12 anonim ***** válasza:

Ismétlem: a DVD-minőség nem lesz feltétlenül jobb a forrásnál, csak azért, mert DVD-n van az anyag. A DVD egy mádiaformátum, egy hordozó. Gondolj bele: ha valami sz@rul lett felvéve-rögzítve, ahhoz utólag nem lehet hozzátenni azokat a tulajdonságokat, amik eredetileg sem voltak meg. Ha egy videót - tegyük fel - 10 adattal rögzítesz, ehhez nem fogsz tudni utólag "hozzáadni" még 10 adatot, ha eredetileg csak 10 adat volt benne.

A UPC egy kábeltévé-szolgáltató, aminek van ANALÓG és DIGITÁLIS adása is. A digitális a jobb minőségű, de sok múlik azon is, milyen tévén nézed vissza a felvételt. Egy sima analóg adásminőség pl. HD-tévén kifejezetten gyengébb minőségű, hiszen hiába látod nagyfelbontásban a képet, ha egyszer maga a kép nem nagyfelbontású.

Nagyon sokat számít, hogyan történik a videó rögzítése. TV-tunerkártyás rögzítés esetén lehet játszani a felbontással, bitrátával, stb, ami szintén nagyban befolyásolja a felvétel minőségét. Ha biztosra akarsz menni, akkor digitális forrásból vegyél fel anyagot, lehetőleg min. 720x576-os felbontás mellett, mpeg esetében legalább 4-5 Mbps bitrátával.

2010. aug. 23. 23:19
 7/12 anonim ***** válasza:
Én egy WinFast 2000 Expert kártyával veszek fel IPTV-ről laza Picvideo tömörítéssel, a végtermék egy kifogástalan divx, bazi plazma tévén is jól nézhető.
2010. aug. 24. 08:27
 8/12 anonim ***** válasza:
Ilyen tvtunerkártyám nekem is van. Én általában DV AVI-ban, esetleg 4-6 Mbps-os mpeg2-ben rögzítek, aztán azt konvertálom le, amire kell.
2010. aug. 24. 22:35
 9/12 anonim ***** válasza:
Nekem nem nagyon jó az mpeg2, nehezebben kezelhető. Amit MJPEG-ben felveszek, az majdnem tömörítetlen, PCM hanggal, tehát jó minőségű marad. Ebből V. Dubbal kivágom a reklámokat és utána tömörítem a hangot MP3-ba, a képet divx-be.
2010. aug. 25. 09:03
 10/12 anonim ***** válasza:
Nekem ebből a szempontból a DV AVI a legjobb, mert az van a legkevésbé tömörítve, és egyszerű vele dolgozni a videószerkesztőben is.
2010. aug. 25. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!