A magyarok miért nem tudnak jó filmet csinálni?
Mondjuk jó akció filmet. Szinte nincsenek is ilyenek, vagy amiknek az előzeteset és néztem fájt nézni, egyáltalán semmi filmes jelleg. A színészek a rosszak? A kamera? Nem értenek az utómunkához?
Vagy esetleg a "nincs elég pénz" sablon az indok?
9-es + nagyon jó regényadaptáció készültek. Pl.:
A Pál utcai fiúk
Egri csillagok
A kőszívű ember fiai
Az aranyember
Édes Anna
Ezek még ma is megállják a helyüket, pedig nem egy nagyon-nagyon régi film. De a mai napig nézhető.
+ ne feledjük a rengeteg ifjúsági filmet, mint A varázsló, vagy a Hahó Öcsi!, amik szintén örökzöldek.
Najó igaz, a Pál utcai fiúk, Egri csillagok, A kőszívű ember fiai tényleg jó alkotások ezt meg kell hagyni.(többit nem láttam).
Viszont pl. a Pál utcai fiúk(1968) nem kizárólag magyar film volt, hanem magyar-amerikai, amerikai színészekkel. Ennyit erről.
Néhány jó nagyar film a teljesség igénye nélkül, amelyek egy része külföldön is elismert:
Szegénylegények
Csillagosok, katonák
Csend és kiáltás
Az ötödik pecsét
Körhinta
Húsz óra
Hannibál tanár úr
Feldobott kő
Örökbefogadás
Emberek a havason
A tizedes meg a többiek
Egészséges erotika
A tanú
Fehérlófia
Sátántangó
A torinói ló
Kárhozat
Werckmeister harmóniák
A légy
Kontroll
Ruben Brandt, a gyűjtő
Az én XX. századom
Simon mágus
Saul fia
Ernelláék Farkaséknál
"Mert egyszerűen nincsenek jó színészek, jó forgatókönyvírók, vagy rendezők."
Szerintem lennének, csak egyrészt nem feltétlen jutnak el ezekre az egyetemi szakokra, vagy ha igen, akkor se biztos, hogy jutnak komoly munkákhoz.
Van filmszakot végzett ismerősöm, reklámokat meg esküvői videókat csinál, mert ebből tud megélni. Az, hogy esetleg összejön neki egy mozifilm vagy sorozat, az távoli álom. Van 1-2 rendező akik a magyar szakmában helyet kapnak, bekerülni csak kihalásos alapon, protekcióval lehet.
És persze a protekció nem mindig jár tehetséggel.
Argo 1-2
Wiszkis
Liza a rókatündér
Fehér isten
Délibáb
Kontroll
Fehér tenyér
Taxidermia
Hukkle
Üvegtigris 1-2
Tiszta szívvel
Moszkvatér
Werckmeister harmóniák
Tejút
Ópium egy elmebeteg nő naplója
Tamara
Dealer
A nyomozó
Isteni műszak
Kojot
A martfűi rém
Kincsem
Drakulics elvtárs
Ezek mind nekem nagyon bejöttek, mind kellemes csalódás volt magyar filmként... próbáltam csak ezen évezredieket írni, ha már a többiek múlt évezredieket írtak főleg.
Felhő a Gangesz felett
Amerikai rapszódia
Az szomorú :(
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!