25 év alatti fiatalok! Mennyire vagytok nyitottak a "régi" filmekre?
Az is érdekel, hogy akik a 70-es évek előtti filmeket is kedvelik vagy azokat szeretik jobban, miként lettek nyitottak, milyen filmélmények terelték őket ebbe az irányba.
Illetve arra is kíváncsi lennék, hogy sokan miért zárkóznak el szinte teljesen a 2000 előtti alkotásoktól (vannak sejtéseim, de elsősorban személyes vélemények, saját álláspontok érdekelnek).
A némafilm kedvelők részéről pedig arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen élmény volt az első ilyen alkotás, mely művek a kedvencek, és a barátaid, családod mennyire nyitott ezekre.
Áprilisban lettem 25 és a kedvenc filmrendezőim közé tartozik David Lynch, Ingmar Bergman, Akira Kurosawa és Stanley Kubrick többek között, az utolsó film amit meg megnéztem az "Utazás a Holdba" volt 1902-ből, és még tetszett is, ahogy a Nosferatu, a Dr. Caligari és az Intolerance is.
Szóval, ok boomer!
Engem sose érdekelt, hogy mikori a film, ha tetszik a megvalósítása és a története. Az elmúlt pár hónapban például nagyon megszerettem a 20-as évik filmművészetét, ami a Metropolis-szal (1927) kezdődött, legutóbb pedig a The Laughing Man-t (1928) néztem meg.
Mindig is érdekelt a filmművészet, ezen az irányon tervezek továbbtanulni, így számomra alapvető volt, hogy visszamegyek a kezdetekig. Jól is tettem, mert nem bántam meg. A kedvenc korszakom a 80-as évek, a kedvenc filmjeim jelentős része ekkor készült.
A környezetem pár nagyobb klasszikust látott (Metropolis, Nosferatu), de egyébként nem vonzza őket túlzottan a korszak. Nem előítéletek miatt, hanem nekik annyira nem tetszik ez az irányzat.
Az elzárkózást két dologgal tudnám indokolni: egyrészt referenciákon kívül ezek a filmek nincsenek szem előtt, ha éppen nem számítanak klasszikusnak. Nem adják őket a TV-ben, az alkotóik gyakran már nem élnek, legfeljebb a művészmozik adják őket. Ha nem keresi az ember őket, akkor el fog tűnni a jelenlegi (igencsak bőséges) termés mellett. A másik, hogy sokaknak van egy "bevált" stílus, ami nem csak a régebbi, de sok jelenkori alkotásra is kivetnek. Például elvárják a gyorsaságot és egy lassabb hangvitelű filmet nem tudnak élvezni vagy éppen már alapnak veszik a CGI-t és speciális effekteket.
19/L
16 éves vagyok.
A kedvenc filmjeim szinte kivétel nélkül vagy a 90-es években készültek.
De szerintem nem lehet így beskatulyázni a 25 év alatti fiatalokat. Valakinek ez tetszik valakinek az. Teljesen véletlenszerű, hogy milyen 25 év alatti fiatal fog válaszolni neked, semmilyen konzekvenciát nem tudsz ebből a néhány válaszolóból levonni.
Nem vagyok egyedül ? Jó tudni hogy vagyunk egy páran , akik még tudják értékelni a régi filmeket . Én éppen most ebéd közben egy 1960-as filmet néztem . Mindig is úgy voltam vele hogy nem számit , mikor készült egy film . Ha jó a történet , akkor nagy baj már nem lehet . Engem mindig is a film története és mondanivalója érdekelt .
Persze vannak ismerőseim akik már egy 2000-es filmet se néznek meg , mert hogy az már gagyi . Pfh :D
23/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!