Ha hobbi szinten szeretnék rövidfilmeket csinálni, akkor megéri filmmel működő kamerát beszerezni?
Mai kamerával is lehet ugyanolyan jó, ha nem jobb minőségű felvételeket készíteni azonos felbontáson, viszont az SD (480p) már régi, ehhez képest manapság egyből 2 szint ugrással az FHD (1080p) sem luxus ma már, viszont sokkal látványosabb képminőséget ad, ráadásul a filmtekercsek is egy idő után mindenképp elernyednek, használhatatlanná válnak, digitálisan viszont akár évtizedig is elállnak, ha vigyázol rájuk!
Nosztalgikus gyűjtői darabnak jók a régi kamerák, de rendszeres használathoz már abszolút nem ajánlottak!
1-es. Egy filmfelvételt a "végtelenségig" lehet nagyítani, az 1080p az 2megapixel körüli minőség! Az mi? Egy 35 mm-es filmet, megfelelően nagyítva simán akár 8K-ra is nagyíthatsz és semmi, ismétlem semmi sem éri utol az eredeti filmes látványt.
Hogy a kérdésre is válaszoljak. Nem csak a film drága, de az utómunka is. Általában ugye szkennelik, úgy digitalizálják a 8mm-es filmet, mert sajnos máshogy nem nagyon tudod manapság bemutatni, az pedig nem olcsó mulatság.
#2 Tudom, ha minden igaz, akkor egy csomag film 10-15 ezer forint körül mozog, a digitalizáció pedig szintén 10 ezer körül van csomagonként, ami 15 percre elegendő, szóval, még egy 15-30 perces film is elég költséges lenne, ha abból indulunk ki, hogy egy jelenetet többször is fel kell venni.
Azt sajnálom nem tudom, hogy létezik-e olcsóbb formátum.
Olcsóbb szerintem nincs - sajnos - én is, mint írtam, nagy híve vagyok az eredeti film használatának. Esetleg, ha VHS-re készítesz filmet, de az is nagyon limitált minőséggel rendelkezik, sőt, limitáltabbal, mint sok kezdetleges digitális technika és ugye ott is digitalizálnod kell sajnos, mert VHS-en nem tudod terjeszteni a dolgot. Volt ugye a 90-es évek végén a DVHS próbálkozás, brutálisan szép képminőséggel- a technológiához képest - de ma már az sem érhető el. https://www.youtube.com/watch?v=fT4lDU-QLUY
VAgy ez itt van ez is - itt letölthető az eredeti RAW file is... látszik rajta, hogy VHS, de ahhoz képes megdöbbentő a látvány https://www.youtube.com/watch?v=8hcklEnEN38
Dr House sorozatot egy dslr géppel fotózták végig. Ez volt az első nagy sosorzat, ahol nemet mondtak a klasszikus filmre.
Jó játék a klasszikus film, csak drága, és nehéz megosztani.
Köszönöm a válaszokat. Újra megnéztem az árakat, és rosszabb a helyzet, mint emlékszem, 15 méter film, ami a fent írt kamerához kell 8-12 ezer forint, és csak 3-4 percnyi felvétel elkészítésére alkalmas. Tehát egy 15-30 perces rövidfilm elkészítése 100+ ezer forintot vesz igénybe.
Kezdetnek lehet jobban megérné egy digitális kamera, bár még a hangrögzítést is meg kell oldani, ami szintén nem olcsó...
Mindegy, igyekszem majd jobban utánanézni.
Mondjuk arra is gondoltam, hogy veszek egy régebbi, filmmel működő fényképezőgépet, és a La Jetée nyomán próbálok összehozni valamit.
Esetleg ott a mobil is, mint lehetőség, de hosszabb távon jó lenne egy kamera.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!