A filmek/mesefilmek készítői írói a médiabirodalom alkalmazotja vagy lehet független is?
Médiabirodalom: Disney/Fox, Paramount, Universal, Sony
Ha egy magyar rendelkező vagy író akar írni egy könyvet, akkor felkeresheti őket, vagy ők kérik fel az írót?
Mi van akkor, ha ők a Micimackóhoz lenne egy új ötlet vagy bármilyen más bárki megcsinálhatja és utána szól annak akinél van a joga a márkának?
Sajnos ebben nem tudok neked hasznosat írni, de én már úúúgy örülnék ha lenne egy újabb Micimackó film vagy sorozat. De persze a régebbi szép animációval és rajzzal, nem a legújabb sorozathoz hasonló borzalommal. (a 2011-es film az még jó volt).
Talán én azzal próbálkoznék egyébként, hogy hazai filmstúdiót keresnék meg az ötletemmel. Ha meg könyvről lenne szó, akkor meg magyar kiadónál érdeklődnék a jogokról. De, akár egy jogász véleményét is ki lehetne kérni.
Szerintem két külön dologról beszélsz. Egy bejáratott névhez fentről lefelé szerveznek filmet. Vagyis magas szinten eldöntik, hogy lesz és aztán összeszednek rá embereket akik megcsinálják. Nem úgy működik a dolog, hogy betéved valaki és megcsinálják a forgatókönyvét, mert olyan jó. Az inkább filmeknél szokott előfordulni. Filmeknél vannak forgatókönyvírók akik írják azokat mint a gép és küldözgetik a stúdióknak. Ott valaki vagy felfigyel rá vagy nem. Ha felfigyelnek rá akkor átmegy egy csomó ellenőrzésen, valószínűleg át is íratják és még utána is változhat a forgatás alatt (már ha lesz belőle valami végül).
Ha egy ismert névhez megcsinálsz "valamit" akkor legtöbbször kapsz egy levelet a cég jogi osztályától (már ha elér egy bizonyos ingerküszöböt a kreálmányod), hogy ez a márka/karakter nem a tied és azonnal hagyd abba/semmisítsd meg mert leperlik a gatyádat. Amikor felmész a Youtubera és nem találod valamelyik kedvenc videódat az szinte mind ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!