Melyik film ez és hol jelenik meg még a zabhegyező?
Néhány napja Jhon Lenom meggyilkolasáról olvasgattam és feltűnt, hogy Lenon gyilkosa is a zabhegyezőt bálványozta, meg egyébként is mintha több filmben is felmerült volna a zabhegyező mint valami sorozatgyilkos ereklye, de egyet se tudnék megemlíteni és eszembe jutott, hogy láttam régebben egy film részletet
(innentől esetleges SPOILER)
.
.
.
.
.
amiben a csávó kényszerbeteg és paranoias volt belülről valami tűzálló anyaggal kitapétáztá a házat amit kesőbb felgyújtottak és azért nem tudták eloltani mert kemencévé változott viszont legalább a tűz nem tudott tovább terjedni és csak belülrol égett ki, de ott totálisan illetve a kényszerbetegségéből adodóan akárhány zabhegyezőt látott megvette.
.
.
.
.
.
(SPOILER VÉGE)
Elkezdett érdekelni miért van ekkora kultusza ennek a könyvnek úgyhogy hamarosan rávetem magam de addig érdekelnének iylen témájú filmek mivel azt már tudom hogy konkrét zabhegyezőt feldogozó film nincs.
Illetve még pár zabhegyezős kérdés:
2. Miért ekkora kultusz, vagy ha elolvasom rá jövők?
3. Egyes amerikai államokban miért van betiltva?
4. Melyik fordítást ajánljátok a 64 es zabhegyezőt vagy a 15ös rozsban forgót?
5. Valami amit még érdemes tudni a zabhegyezőről?
Spoiler mentesen ha szabad kérnem
A válaszokat előre is köszönöm!
F19
a film Mel Gibsontól az Összeesküvés elmélet-egyik nagy kedvencem
nekem a régi fordítás van meg,talán ez áll közelebb azon kor nyelvezetéhez amelyben játszódik. amikor kijött az új változat,kritika érte az új,mai,erőltetett nyelvezet miatt.Holden Caulfield karakterével valahol minden lázadó,meg nem értett tini azonosulni tud. azt hiszem ez volt az író egyetlen óriási durranása.különc ,rigolyás emberként ismerték
2.
A. A könyv hatalmas siker volt, a 20. század egyik legjobb alkotásának tartják egyesek.
B. David Chapmannél, John Lennon gyilkosánál találtak egy Zabhegyezőt, amibe beleírta, hogy "Ez az én kinyilatkoztatásom." és Holden nevével szignózta.
Később a bíróságon is feolvasott egy részt a könyvből. Ez indította el a Zabhegyező körüli misztériumot, mert nem igazán derült ki, hogy miért tette, amit tett, ráadásul egyszer azt is állította, hogy csak azért ölte meg a John Lennont, hogy népszerűsítse a könyvet és kérte a embereket, hogy ők is olvassák el.
Chapman esete után más gyilkosságokkal kapcsolatban is felbukkant a mű, de szerintem attól kezdve, hogy Chapman elindította a lavinát már nem lehet tudni, hogy őt másolták-e vagy egyébként is hatással volt rájuk.
Pl. a Ronald Reagan ellen merényletet elkövető fickó lakásán is találtak egyet (több más könyv között).
Ha valaki szenzációhajhász akarna lenni, elődadhatná ezt a jelenséget úgy, hogy a Zabhegyező valamilyen misztikus erővel bíró könyv, ami megőrjíti az embereket. Én is olvastam anno de nem érzek vágyat a lövlödözésre.
Tény, hogy benne van az az életérzés, amikor valaki bekerül a világba, körülnéz, és legszívesebben kikerülne belőle, amivel szerintem sok antiszociális személy azonosulni tud, de ne felejtsük el, hogy ez a könyv bestseller volt és az olvasótáborának 99.9999%-a nem ölt meg senkit.
3.
Egy érdekes példa:
A Washington állambeli issaquah-i középiskolákban 1978-ben betiltották mint kommunista propagandát.
De többnyire a trágár beszéd, szexuális utalások és istenkáromlás miatt tiltották be.
4.
Én a régit olvastam, az újat nem ismerem.
5.
Esetleg érdekelhet a párhuzam Seress Rezső "Szomorú vasárnap" (Gloomy Sunday) c. dalával, amit öngyilkosságra késztető műként tartanak számon a városi legendák.
Források:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!