Az embereknek miért attól jó egy film, hogy látványos?
Van, akinek nem is kell más. Nekik nyilván jó.
Nekem mondjuk a Transformers úgy általában nagyon rossz, az első egyszerűen nem tetszett, az utolsó ("reboot") meg szerintem rossz, de kellett a jó kritika, szóval megkapta.
Egyébként is, ízlések és pofonok.
Amúgy nem kell mindig mély mondanivaló egy filmbe, egyszer-egyszer jó megnézni egy-egy olyan filmet is, amin nem kell gondolkodni (mondjuk én olyankor inkább valami akciófilmet nézek, vagy valami olyat, amit már sokszor láttam, esetleg a várólistáról valamit, ami érdekel, de nem kapott túl jó kritikát, tehát "annyira nem számít").
Mondjuk az sem mindegy, hogy ki mit ért látványos alatt, én a jó vizuális dizájnt is ide veszem, így azt tudom mondani, hogy számomra igen is fontos a látvány, de közel sem mindegy, ugyanakkor a jellegzetes képi világa nélkül, biztosan nem lenne annyira feledhetetlen élmény a Blade Runner vagy a Mad Max.
Mondjuk, amikor látvány alatt kizárólag a robbanásokra és megsemmisülő épületekre, járművekre gondolunk az kevésbé fog meg, mint ahogy a túlhasznált CGI is taszít.
Ugyanakkor el kell fogadni, hogy mindig is lesz egy réteg, akiknek egy film élmény egyet jelent a pörgős és látványos akcióval, illetve a folyamatosan röpködő poénokkal, és ha látott x mennyiségű robbanást és tudott nevetni, akkor már elégedetten jön ki a vetítésről.
Amennyiben téged ez nem elégít ki, azzal nincs gond, csak szimplán ignoráld a hasonló filmeket, minden évben jön néhány olyan alkotás, a független és művészfilmeken felül is, amit élvezhetnek azok is, akiket hidegen, hagy az újabb szuperhősös maszlag.
Ez szerintem ízlések és pofonok kérdése. Néha nekem is elég egy agyatlan CGI orgia (Bár ez az új Godzilla film még nálam is betette a kaput), amikor pl fáradt vagyok és a na során már ki lett radírozva az agyam. :). De van amikor igénylem a szofisztikáltabb filmeket. Szerintem maga a jó közönségfilm (ami még a Transformersen szocializálódottaknak is eladható) nem párosítható feltétlenül a látványhoz. Például ott van a nagyon jó példa a Fülke c. film. Az egy telefonfülkében játszódik és kb slussz-passz. De van 3-4 jó színész aki elviszi a filmet egy jól megírt történet alapján. És volt kritikai és anyagi sikere is.
Persze ahogy a világ változik úgy változik ez is. Ma már inkább az egész filmipar eltolódott a sok robbanás meg egyéb látványeffekt irányába kompenzálandó a gyenge színészi teljesítményeket meg történetet. Persze nem azt mondom, hogy nincs olyan hogy jó játék+jó sztori+jó CGI. De valljuk be ez a ritkább manapság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!