Milyen baromság az hogy bevezetnek iskolákba kötelezően filmet amit meg kell nézzenek? Kitérdekel hogy a tanár szerint mi a jó film?
Harry Potter, mint olvasmány, az zseniális! Sok ismerősömmel együtt én is úgy voltam vele, hogy ilyen könyvek miatt szerettünk meg olvasni és a Kőszívű, meg a Hú és a Koppányi Aga miatt utáltuk meg az olvasást. Szerencsére nem ebben a sorrendben.
Filmben a Potter annyira alacsony színvonalú lett, mint a könyvhöz képest egy bulvár cikk, amit helyesírási hibákkal online jelenítettek meg. Ha filmet szeretnék mutatni a diákoknak, hogy tanuljanak belőle és modern filmet kéne keresni, előbb nyúlnék az Egy nap-hoz, mint a SW, vagy Marvel, HP, LOTR, vagy hasonló filmekhez, amiket amúgy is megnéz, mert a haverjai rábeszélik. De ha látvány filmmel akarom kiszúrni a szemüket, akkor meg inkább a The Martian. De nem hinném, hogy a látványfilm az alapműveltség része. HP az alapműveltségként elfogadom, meg a LOTR-t is, de nem filmben. SW az már inkább. Marvel-t meg kizárt: az erkölcstelen, öncélú rombolást isteníti. Akkor inkább nézetném meg velük a Team Amerikát. Annak legalább van mondanivalója, ami valóban érték. (még ha végtelenségig cinikusan is adja elő)
Miért mutatnák egyáltalán filmet gyerekeknek? Az erkölcsi mondanivaló miatt (Agymanók), vagy a filmesztétikai összetettség miatt (amire példát találni 2010 után nehéz), esetleg az információ közlés miatt (More Than Honey).
Most akkor kötelezően előírják melyik filmet kell megnézni vagy a tanár dönti el melyiket. Nem értem a kérdést.
Szerintem is baromság amúgy. Persze csak akkor, ha e gyerekek nem akarják megnézni, szabadidejükben kell vagy kikérdezik és dolgozatot írnak belőle. A filmek szórakoztatás céljából készültek és, hogy az emberek ÉLVEZETÜKET leljék bennük. Meg persze néha mondanivalója is van, de azt is akkor nézi meg az ember, ha tanulni akar. Ha kötelezően ráerőltetünk valakire egy ilyet, akkor semmi haszna nem lesz. A helyes megoldás szerintem az lenne, hogy beszélnek a diákoknak e filmek létezéséről és majd ő eldönti, hogy meg akarja-e nézni vagy sem. Ha valaki szabadon nézi meg sokkal könnyebben formál véleményt és átjön a mondanivaló. Aki nyitott az ilyen dolgokra, az megnézi, aki nem, azt úgy sem lehet megváltoztatni. Persze ha a diákok akarják nézni, akkor lehet a teremben is, semmi akadálya.
Csak úgy elolvasni egy könyvet vagy megnézni egy filmet valóban nincs sok értelme. Akkor van neki, ha megbeszélitek, elemzitek, hogy milyen gondolatot közvetít és hogyan fejezi azt ki irodalmi/filmnyelvi eszközökkel.
A kérdezőnél nyilván nem volt ilyen, hiszen látszik a válaszain, hogy csak aszerint tudja megítélni a filmet, hogy szórakoztató vagy sem, az esztétikai vonal kimaradt.
"sznób" :)
Ez azért sok mindent elárul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!