Hogyan vágjak bele a régi pénzek gyüjtésébe (többi lent)?
Na szóval ugy 1-2 hónapja elkezdett érdekelni a téma és nagyon rákattantam a dologra. És beleszertnék énis vágni. Ukrajnában élek de ugyanugy találni itt is magyar illetve akármilyen pénzeket(Hirdetés oldalakon már keresegéltem), de ha ugyvan azis megoldható hogy szüleimmel átmegyünk Magyarországra. Első kiszemeltem egy 1898-as 1 kopek-es 2.Nikoláj(Bocsi ha rosszul irtam) idejéből. Lehet hogy semmit sem ér vagy egyáltalán nem ritka de nekem megtetszett(itt egy kép: [link] )
Nemtudom befolyásol e valamit a kor ebben de 13 éves vagyok. A pénzel nem nagyon van gond mármint a kissebb összegekkel mert azt házimunkával, kutyasétáltatással meg ilyenekkel összeszdem. Esetleg ha valaki gondolja le is irhatja hogy ő hogyan kezdte.
Válaszodat előre is köszönöm!
Szia!
Nekem hobbim a numizmatika, régi pénzeket adok-veszek-cserélek.
Én is kb. 12-13 évesen vágtam bele, és a gyűjtőszenvedély már több, mint 10 éve tart. :) A régi dolgok mindig is lekötöttek, szeretem a történelmet, és jó dolog gyűjteni valamit.
Először is arra vigyázz, hogy kis pénzekkel (max. 200 - 300 Ft / érme ill. papírpénz) kezdj, nem gond, ha gyengébb állapotúak. Első körben legyen minél több, ismerd meg a pénzeket, és később, ha már sokféle pénz volt a kezedben, elkezdhetsz külön tematika szerint gyűjteni.
Azt ajánlom, mielőtt elkezdenél vadul vásárolgatni "a pénzel nem nagyon van gond" alapon, javaslom, hogy első darabjaidat rokonoktól / ismerőseidtől szerezd be. Pl. nem készpénzt kérsz a szomszédtól, amikor elviszed a kutyát sétáltatni, hanem megkéred, hogy nézzen körül ill. te hadd nézzél szét a pincében / padláson / fiók mélyén. A legelső gyűjteményi daraboknak (legyenek akármilyen gyakori darabok) mindig van plusz eszmei értéke is, hiszen ezek a pénzek vezetnek be téged a gyűjtésbe.
Most már online a legkönnyebb hozzájutni a pénzekhez.
Továbbá lomis piacokra, régiségvásárokra is érdemes elnézni, olcsón lehet vásárolni aprópénzeket.
A közepes ill. nagyobb városokban évente 1-2 alkalommal vannak érembörzék, ahol a 10-20 forintos apróságoktól a többszázezres ezüst és arany ritkaságokig mindent megtalálsz. Az ilyen börzékre érdemes elmenni, mert le fog nyűgözni az ottani kínálat, ezt garantálom! :)
Az érméd, amit nagyon szeretnél megszerezni, kb. 200 - 300 Ft-os tétel, és Ukrajnában az ehhez hasonló régi orosz pénzekhez könnyebben, olcsóbban hozzá tudsz jutni, mint Magyarországon.
Ha van kérdésed, privátban nagyon szívesen válaszolok bármire. :)
Üdv.:
polarbeer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!