Milyen olcsó valuták vannak?
Hallottam a budapesti Tichi Change-ről, ahol szinte minden valuta kapható, papír és apró egyaránt. Arra gondoltam, hogy a bankjegy- és az érmegyűjteményemet majd onnan is bővítem, és ezzel kapcsolatban kérdezném azt, hogy melyek az olcsó valuták, tehát amelyeknél a legnagyobb címletű bankjegy viszonylag olcsón megkapható. Maximum 3000 forintig érdekelne. Úgy tervezem, hogy egy alkalommal, feltéve ha van nekik, egy teljes bankjegy- és érmesorozatot megveszek náluk ezekből az olcsókból.
Azt tudom, hogy a legolcsóbb az iráni riál, amiből a 100.000-es bankjegy kb. 1000 forintot ér. Ilyesmikre gondolok.
Meg ha valaki már volt náluk, elmondaná a véleményét, tapasztalatait?
Köszönöm a válaszokat előre is!
Üdv!
Én is gyűjtök régi pénzeket, a numizmatika a hobbim, régi pénzeket adok/veszek/cserélek. Jó ötlet a Tichi Change, ott tényleg be lehet szerezni a legtöbb valutát, ha van nekik. Ezen kívül ajánlom még a vaterát és a különböző numizmatikai börzéket. Az előbbin szinte bármit megkapsz, legyen az ritka, vagy kutya közönséges! Az utóbbin meg nagyra értékelik, ha fiatal érdeklődő vagy, és ha látják rajtad a lelkesedést, akkor sokat engednek az árból, vagy akár ajándékba is adnak pár érmét / papírpénzt. :) Tapasztalat. :)
Arra azonban figyelj, hogy a modern, és a régebbi, de tömegcucc papírpénzek esetén, ha megszűnik a valuta, akkor numizmatikai értéke csak a hajtatlan bankjegyeknek lesz! Arról nem is beszélve, hogy sokkal szebb egy UNC, érintetlen, bankfriss darab, mint egy használt. Ha ügyes vagy, tudsz jó áron szerezni ilyen példányokat is az általam említett helyekről, de a Tichi nem ilyen bankókat fog a kezedbe nyomni, azt garantálom.
Szóval mérlegelj. Tichi-től veszel hajtott / gyűrött, de mindenképp használt bankjegyet tulajdonképp aktuális valuta áron. Vagy pedig más úton módon maximum 15 - 20 % felárral (több felárat ne adj meg érte!) szerzel UNC-t a gyakoribb darabokból.
Amennyiben érdekelnek régi pénzérmék az 1900-as évekből, akkor találkozhatunk Budapesten. Nekem vannak eladó darabjaim, zömmel 30 - 50 Ft / db áron.
Üdv.:
polarbeer
Köszönöm a választ. Majd megnézem ezeket az oldalakat is. :) Én amúgy nem szoktam nagyon figyelni a minőségüket, de tény, hogy szebbek a jobb állapotban levők. Inkább a mennyiségre megyek. Most a legfőbb célom az euró előtt legutoljára használt bankjegyek, illetve az euróérmék gyűjtése. Nézegettem a banknote.ws oldalt, és ott nagyon megtetszett a belga frank, osztrák schilling (20-as és 50-es megvan), portugál escudo, holland gulden, finn márka, ír font, német márka (5-ös megvan). Na meg persze az olcsó valutákból a teljes sor.
A találkozó meg nem valószínű, hogy összejönne, mert győri vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!