Mégis mi az a szerepjátékos blog?
Szia!
Végül is a "közös történetírás" áll a legközelebb a valósághoz. Ezeken az oldalakon minden játékos kér magának egy karaktert, megadja a nevét, meg egyéb dolgokat attól függően, hogy mit követel az oldal szerkesztője.
Ha a karakterét az admin elfogadja, akkor mehet is a játék. Tegyük fel, hogy három ember játszik, X, Y és Z, mindegyiküknek van egy-egy karaktere. Maga a játék általában úgy szokott kinézni, hogy van több helyszín (erdő, hegy, tó stb.), és ezek közül kell egyet kiválasztani, majd később lehet átvándorolni, ahogy megy előre a cselekmény. És akkor hozzászólásírással lehet előrevinni a történetet (ezeket a hozzászólásokat hívják "reag"-nak, ami a "reagálás" szóból származik). Például így:
X hozzászólása:
Sűrű, sötét felhők tarkították az éjszakai eget, amikor Karakter elhatározta, hogy elhagyja az otthonát. Jelenleg egy barlangban kuporog, megérezve a eső jellegzetes illatát. Vihar készülődik.
Y hozzászólása:
Neve Sincs épp a puskáját akasztotta a vállára, és morgolódott az időjárás miatt.
"Csudába, az orrom hegyéig se látok ebben a sötétben... A lámpám is tönkrement..."
Mintha a sors akarata lett volna, Neve Sincs abban a pillanatban megbotlott egy kőben, és elesett.
X hozzászólása:
Karakter megriadt.
"Valami van odakint!"
Óvatosan kikukucskált a barlangból. Jól látott a sötétben, ezért egyből kiszúrta az embert, aki nem messze tőle a földön hevert. Mély morgás tört fel a torkából, és lassan közeledett az idegen felé.
Z hozzászólása:
Nem Tudom Kicsoda a közeli sziklaszirt tetején üldögélt, és szórakozottan kattintgatta az elemlámpáját, amikor feltűnt neki, hogy nem messze tőle egy démon egy embert készült megtámadni. Felugrott, és ahogy csak bírták a lábai, Nem Tudom Kicsoda az idegen ember megmentésére sietett. Útközben rántotta elő a démonölő kardját, egy pillanatra sem lassítva.
//Nem Tudom Kicsoda elhagyja az XY-hegységet és a ZQW-erdőbe megy//
Oké, ez most egy rögtönzött butaság volt, de valahogy így zajlik egy szerepjáték. :) Persze minden oldalnak megvannak a maga szabályai, pl. nem mindenhol idézőjelek (") közé kell tenni, ha a karakter gondol valamit, de ezt már az adott oldal szabályai tartalmazzák.
És vannak bonyolultabb rendszerek is, pl. valahol külön vannak a játékosok és a játékmesterek, aztán ott vannak a képesség-pontrendszerek meg minden egyéb, de ez is már az adott oldaltól függ.
Mindenesetre remélem, sikerült választ kapnod a kérdésre, de ha van még valami, akkor megpróbálok segíteni.
Igazán nincs mit, üdv a szerepezők között! :)
Az igényesebb szerepeknél mindig vannak bizonyos korlátozások. Például engedély nélkül nem sebesíthetnek meg téged súlyosan és nem is ölhetnek meg. Illetve szokták korlátozni a káromkodást, és a +18-as tartalmakat is. (Nem mindenhol, mert van, ami meg pont a +18-as témákra épül.)
Egyébként normális körökben általában nem a játékosok között van a konfliktus, hanem a karakterek között. De gondolom ez egyértelmű. A karakterek attól, hogy a játékban összevesznek valamin, a hozzászólásokat író emberek még nem utálják egymást. :)
Vannak a "neveldés" szerepjátékok is, nekem ezekkel nincsenek jó tapasztalataim (inkább az anime neveldékre gondolok itt). Ezek egy részének a lényege, hogy miközben szerepezel, játékpénzt is gyűjthetsz össze, és ezt fordíthatod arra, hogy egyre erősebé váljon a karaktered (vehetsz fegyvereket, képességeket stb.). És ez az "egyre erősebbé válás" eredményezi azt, hogy a játékosok a "hatalomra" mennek, az erőfitogtatásra, és a saját karaktereiken kívül nem nagyon értékelik a többi játékost. De biztos, ez alól is vannak kivételek vagy csak én látom túl negatívan a témát.
Egyébként, ha aggódsz a játékosok viselkedése miatt vagy, hogy befogadnak-e vagy sem (velem legalábbis szokott ilyen lenni), manapság nagyon népszerűek kétszemélyes szerepjátékok is (vagy ahol 3-4 ember áll össze játszani). Ezeket általában Facebookon, Deviantarton és egyéb közösségi oldalakon szokták játszani privát üzenetben (ismerősi-, baráti körben, vagy csak az interneten egymásra találó emberkék egymással).
Ha inkább ez érdekelne, jelenleg én is partnerhiányban szenvedek, de ha van olyan ismerősöd/barátod, akit esetleg érdekelhet a téma, megpróbálhatod rávenni erre. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!