Kezdőoldal » Szórakozás » Egyéb kérdések » Ha nincs pénzem és fotózni...

Ha nincs pénzem és fotózni szeretnék mit tegyek? Hogy gyűjthetek rá? Fotózásból tényleg annyira nehéz pénzt csinálni?

Figyelt kérdés
Egyébként lehet egy diáknak valahogy pénzt csinálnia és segítenie magán van a kisvárosonkénti 36 munkahely lekésése után ha nem vagyok szakmunkás ne is legyen zsebpénzen?
2014. júl. 24. 21:26
 1/5 anonim ***** válasza:

Nehéz ügy. Fotózásból legálisan nemigazán tudsz pénzt teremteni (mivel számlaképesség kell hozzá), esetleg ha bulifotózol, de az meg filléreket fizet.

Én kb. öt év alatt gyűjtöttem össze a felszerelésem árát, kisebb részben fotózásból (akkor már számlaképes voltam) nagyobb részben más munkából (valami munka mindig van, dolgoztam műszaki áruházban eladóként, hipermarketben pénzügyi tanácsadóként és végeztem nehéz fizikai munkát is - meglepő módon a legutóbbi fizetett a legjobban). Még ezek után is a szüleim pénzén tudtam csak megvenni az első FullFrame dSLR-emet. Nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat és rengeteg lemondással jár. Amikor anno én elkezdtem a fotós sulit, mindenki fújt rám mert már volt egy munkára korlátozottan alkalmas felszerelésem (1-2 objektív, egy váz, egy vaku stb...) és nem értették miből, miközben Ők heti 20-30ezer forintokat buliztak és cigiztek el. Amikor erre rávilágítottam én voltam a rossz. Ez egy olyan út, ami nagyon sok lemondással jár, mind időben, mind pénzben, de megéri.

Ami a megélhetést illeti, esküvőfotósként dolgozom, ez a főállásom, nincs mellette más. Nagyságrendileg 1-1,5M Ft költséged van egy évben, ehhez pedig kb. a dupláját kell kitermelned, ha nem akarsz éhen halni, ami nagy feladat, de nem lehetetlen. A kezdeti költségek, kb. három-négymilliót tesznek ki (felszerelés megvásárlása, autóvásárlás stb...). Ha ezek megvannak és már megvan a fenti felszerelést használni képes szakmai tudásod, akkor érdemes vállalkoznod. Nem árt figyelni, hogy mivel tudod felhívni magadra a figyelmet. Általánosságban elmondható, hogy 3-5 éven belül egészen biztosan nem lesz olyan szinten a felszerelésed és a tudásod, amiért nyugodt lelkiismerettel pénzt kérhetsz.

Az a probléma, hogy nem elég fotósnak lenni, ahhoz, hogy profi fotós legyél. Nem elég ha van látásmódod és megvannak a fototechnikai ismereteid, ismered a fényképezőgépek és főleg a sajátjaid működését és tudod, hogy mi az amivel el tudod érni, hogy olyan képet készítsen ami a fejedben van. Nem elég, hogy megvan benned az empátia és jól bánsz az emberekkel. Nem elég, hogy jó felszerelésed van. Nem elég, hogy jó üzletember vagy és tudsz marketinget/brandet építeni. Nem elég, hogy kitartó vagy. Ezek EGYÜTT kellenek. Nagyon sok jó fotós van a környezetemben, aki amióta végeztünk az iskolával, nem csinál semmit. Nem hozott létre egy Facebook oldalt, vagy egy normális weboldalt, hogy a képeit népszerűsítse. Nem publikál sehol. Elvan, néha fotózgat ismerősöknek és nem érti, hogy miért nincs több megbízása. Egy kicsit bizony exhibicionistának kell lenni és az ismerőseid (meg mindenki más) arcába kell tolni, hogy "IGEN ÉN FOTÓZOM!" és ez az amitől majd amikor fotósra lesz szükségük téged fognak megkeresni. De ez sem megy akkor ha amúgy meg nem vagy jó. Ahhoz, hogy ebből itthon megélj (pont azért mert mindenki fotósnak gondolja magát) nagyon kiemelkedőnek kell lenni és tudni kell időről időre, folyamatosan megújulni és statikusan minőséget alkotni, vagy ami még jobb fejlődni és ez nehéz, de ha ezek megvannak benned megéri mert azt csinálhatod amit szeretsz. Nem fogod hülyére keresni magad belőle. Én sem keresek "hű de sokat", de azt csinálom amit szeretek és az emberek is szeretik amit csinálok mert tele vagyok munkával és ezért megéri felkelni és menni előre mert piszokjóérzés. :)

Hajrá!

2014. júl. 25. 09:50
 2/5 A kérdező kommentje:
Nagyon jó volt olvasni amit írtál :) de ez sajna nem válasz a kérdésemre :c kb semmi pénzt nem kapok szval ha örökre 16 lennék és nem költenék akkor kb 20 év alatt vehetnék egy gépet ^^ diákmunkám nincs mert hát minek lenne is... ,de úgy érzem tehetséges vagyok, van szépérzékem, és vonz a fotózás. Ha van itt egy közepes gép ami nem tükörreflexes azzal is tudok mit csinálni míg lesz munkám, hogy vegyek magamnak egy tükörreflexeset?
2014. júl. 26. 10:13
 3/5 anonim ***** válasza:

Na most ugye ahhoz hogy pénzt kereshess vele számlaképesnek kell lenned amihez kell a fotós szakma ugye, és az sem 2 forint.

Na most ugye ha egy cég alkalmaz téged feketén fotósnak akkor talán kereshetsz vele, de azzal bajba kerülhetsz mert nem tudsz adózni utána és az már illegális komoly bírság is lehet a vége. Persze ahogyan az első hozzászóló írta buli fotósnak elmehetsz egy szórakozóhelyre is akár, én is csináltam ilyet rendes elég jó géppel amit ők adtak, de alkalmazva csak beugrósként voltam, kisegítőként hogy pontos legyek ami elég keveset fizetett és abba ugye elég sok munkakör benne volt. A fotózás az csak amolyan üres óráim kitöltésére szolgáltak.

Na most ugye én is mennék fotózni, bár én inkább hobbiból csinálom, egy kezdő gépem van egyszerű compact semmi extra, leginkább gyakorlás céljával vettem anno, meg ha esetleg az élet úgy hozza hogy bekerüljek egy tanfolyamra akkor ugye kellhet hozzá egy gép is nyilván.

Én hobbiból csinálom, pénzt nem kérek érte, persze járok el időnként ha ismerősöm ismerősei hívnak pl esküvőre, keresztelőre, egyéb családi eseményekre, de sokszor megyek csak úgy magánembereket fotózni, persze pénzem nincs belőle, mert olyan jó nem vagyok és nincs pofám se pénzt elkérni ezért, meg én tényleg csak szórakozásból csinálom, meg az utómunkákat is gyakorolgatom vele ahogyan időm engedi. Bár eddig nem voltak elégedetlenek. Volt egy nagyon kedves szerelmespár akik egyszer a mezőn szólítottak le amikor épp tájképek fotózásával voltam elfoglalva hogy lőjek róluk meg a srác barátnőjéről képeket, portfólió gyanánt. Én ugye erre igent mondtam, kerestünk egy jó helyszínt jó háttérnek és lőttem jó néhány sorozatot, bár retusálást meg ilyeneket nem kértek, de én egy párat azért picit megbabráltam utólag amit külön küldtem el nekik emailben és olyan szinten tetszett nekik hogy még hívtak el amikor a barátaikkal voltak vagy hasonlók. Jól össze is barátkoztam velük, meg a társaságukba volt szintén egy fotós aki igaz jobb nálam, nem csak felszerelésben és ő is megjegyezte hogy tehetséges vagyok. Persze ő adott tájékoztatást ezekbe hogy ha dolgozni akarok számlaképesnek kell lennem, iskolák kellenek, akkor egy olcsóbb fajta dslr gépet mindenképp be kell szereznem ami 100 ezer forint felett kezdődik, és azok sem épp a legjobbak. Persze egyenlőre ezt nem tehetem meg mert oké hogy dolgozok főállásban egy vegyi üzembe, meg szerencsére tudok is félretenni mert még szüleimmel élek sajnos, de a pénz mindig elmegy mert azért így is kell fizetnem bizonyos dolgokat meg hát én leginkább a fuvarozás területén dolgoznék és további vezetői engedélyek megszerzésén vagyok éppen ami szintén drága, de most az az első sajnos. Tehát én sem tudok több infót adni mert nekem a fotózás csak hobbi egyenlőre, és komoly jövőm még nincs vele.

Persze hívnak időnként party fotózásra még, arra alkalmira bejelentenek de nem fizetnek sokat, mivel csak kisegítő vagyok ott, így az a pénz amolyan zsebpénz. de annyit nem tesz ki hogy egy jó gépet vegyek belőle, még ha 2 év alatt minden pénteken meg szombaton beugrok ott ugye ami nem csak fotózást jelent még akkor sem lesz meg az ára egy viszonylag jó gépnek. És nem megyek minden hétvégén amúgy sem mert én is szórakozni járok el időnként meg a jelenlegi fertőző betegségem végett egy ideig nem is mehetek nagyon emberek közé. A munkahelyemre is csak azért mehetek be mert nem vagyok összezsúfolva senkivel.

2014. júl. 26. 23:35
 4/5 A kérdező kommentje:
Örülök nektek, h még fizettek is érte anynira jó ez a szakma, de akkor diákként nem lehet pénzem rá sehogy? Senki sem volt még úgy, hogy 16 évesen amgának kellett megkeresnie a rá való pénzt mikor nincs diákmunka lehetősége?
2014. júl. 27. 22:50
 5/5 anonim ***** válasza:
Sokan vannak így de erre nincs megoldás. Annyi pénzt, amennyi ehhez kell nem tudsz legálisan diákként összeszedni.
2014. júl. 27. 23:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!