9mm vagy .45 ACP?

Magyarországon önvédelmre .45 ACP.
Az üreges hegyű, azaz hollow point (JHP) lövedékek tiltottak önvédelemre. Pedig ezek az önvédelemre legalkalmasabb lövedéktípusok. Az FMJ-k, azaz teljes köpenyes lövedékek alacsony megállítóerővel rendelkeznek és csak átszaladnak az emberen 9 mm-esben és .45 ACP-ben is.
Mégis, különböző eséllyel. A .45 ACP egyszerűen nagyobb lyukat csinál a támadón és alacsonyabb az energiája, mint a 9 mm-esnek. Ezért nagyobb eséllyel marad benne még az FMJ lövedék is a támadóban és a nagyobb mérete miatt több energiát ad le az emberi testben, ezért FMJ-nél jobb a megállítóereje.
Ha Magyarországon a mostani hülye lőszertörvények mellett lehetne éles önvédelmi pisztolyom, akkor egy Glock 30S-et vennék.
Ha csak úgy általában kérdezed a világon, akkor jobb a 9 mm. Miért?
Mert kisebb méretű és több fér emiatt ugyanakkora méretű fegyverekbe a 9 mm-esből fér be több töltény. Üreges hegyű, hollow point lőszerrel használva pedig a 9 mm-esnek és a .45 ACP-nek kb. egyforma megállítóereje van.

Tudom. De az emberek ugyanakkora méret és hasonló teljesítmény mellett inkább a nagyobb tárkapacitást preferálják. Csak egy példa:
13+1-es Glock 21 .45 ACP
15+1-es Glock 22 .40 S&W
17+1-es Glock 17 9 mm
A legtöbb átlagember ezek közül a legnagyobb tárkapacitást preferálja, pedig a fenti három pisztoly kb. egyforma méretű.
A .45 ACP előnye:
-nincs
Közös tulajdonságok:
-hasonló megállítóerő
A 9 mm előnye:
-nagyobb tárkapacitás
Tehát mivel a .45 ACP-nek önmagában nincsen előnye, ezért érdemesebb a 9mm-est választani, ha valaki logikus és nem érzelmi alapon akar dönteni. Nekem is szívesen lenne 45.-ösöm. Sőt, ahogy mondtam, ha a mostani magyar viszonyok között kapnék éles önvédelmi pisztolyra engedélyt, akkor egy .45 ACP kaliberű Glock 30S-et vennék.
De az USA-ban, ahol rendelkezésre állna önvédelemre JHP, vagyis üreges hegyű töltény, ott a kettő közül a praktikusabb egyértelműen a 9 mm-es fegyver hordása a .45 ACP helyett.
Szóval nem azt mondom, hogy a .45-ös szar, csak hogy önvédelemre, ha van JHP töltény elérhető, akkor összességében praktikusabb a 9 mm-es, logikusan nézve. Nekem is lenne persze egy csomó .45 ACP fegyverem is ha lehetne, mert alapvetően szeretem a fegyvereket, csak (ebből a szempontból) sajnos Magyarországon élek.

"Ha nem érted a kérdést" - ertem a kifejezest, de te nem tettel fel kerdest, csak leirtal ket loszer meretet es egy kerdojelet.
Pl: alma vagy korte?
Megis mi a phasz a kerdes? Hogy melyiket szeretem jobban? Melyikbol lehet jobb palinkat fozni? Melyikkel lehet jobb sutit csinalni. Mibol lehet gyumolcs figurat faragni? Megis mi a kerdes? Onvedelmre, otthonvedelemre, loterre jarni bohockodni?
Ha a kerdes, hogy szemely szerint melyiket szeretem jobban, akkor 9mm, mert nekem az van otthon (kulfoldon elek) es olcsobb a 9mm mint a 45 es mivel havi 1x legalabb elmegyunk loterre, az ar itt mar befolyasolo tenyezo.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!