Ahogy előttem szóló írta, a dinamikatartomány. Ami nem közvetlen, hanem közvetett előnye, hogy megakadályozza a féktelen kattigtatást, emiatt jobban odafigyel(het) az aki filmre fotózik a részletekre. Persze egy bizonyos szint után ez sem előny, mert így is- úgy is figyel :-)
További közvetett előny lehet még a fekete-fehér fényképezésben, ha magad laborálsz, talán személyesebbé és közvetlenebbé teszi a képekhez fűzött viszonyt, sokkal mechanikusabb, kézzel foghatóbbak a változások, mint a mai digit utómunkákban, emiatt is szeretik sokan.
De az "előny" is olyan, hogy attól függ honnan nézzük. Mindenkinek mást jelent. Meglehetősen ismerni kell a 2 technikát, hogy eltudd dönteni, Neked mi az "előny".
Azért vannak előnyei is.
(Mellesleg például a hanglemezek hangzása szebb, mint a CD lemezeké.)
Sokak szerint az előny, hogy a mindössze 32 képkocka miatt jobban figyel az illető: mit, milyen szögből fotózzon.
Szerintem ez nem előny, hanem hátrány...
Nem tudom, mi a negatívum abban, ha valaki lő 500-at és megmarad belőle 40.
Másfelől: nem mindenkinek van akkora türelme, hogy őrülten figyel, minek éri meg benne lennie a 32 kép közül, és elhamarkodottan lő. Aztán később látja meg a jobb szöget.
Egy elrontott beállítás, és már felesleges 1/32.
lehet hogy butaság de a felbontása az elvileg jobb kell hogy legyen mint a digitálisé. jó az más kérdés hogy a szemed már nem érzékeli ezt ha jó a kijelző amin visszanézed és elég nagy a felbontás, de azért szerintem ez lehet előnye.
meg az a hipster életérzés is hozzá tartozik hogy neked tudnod kell hogy megy a film előhívás ha komolyabban csinálod, és kicsit vegyészkedsz is közben.
Megerősítem a 6.- válaszolót, főleg a nagyításnál komoly minőségi különbségek vannak, és nem a digitális javára.
Ma is megállja helyét az a cikk. A sok tíz, száz négyzetméteres óriásposzterek jó része ma is filmre készül. A film manapság már nem Leica-méretben (36*24), hanem közép-és nagyformátumban mutatja meg foga fehérjét. Persze digittel meg teleobival is meg lehet oldani a dogot (tkp. brutál felbontású panorámát készítesz), de ha egyszer van lehetőség egyetlen képpel is ugyanezt elérni...? Márpedig a KF (illetve a nagyobb filmek) erre simán képesek. Nem is beszélve a mélységélességről - egészen hihetetlen háttérelmosás érhető el velük nagylátószögben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!