Milyen pipát ajánlotok egy kezdőnek?
Mindenképpen legyen hajlított a szára az elsőnek. Ne legyen se túl rövid, se túl hosszú (a rövidből forró füst jön, a hosszút nehezebb szívni). A füstből lejön egy csomó trutyi a hajlított száron, jobban lehűl, jobban fogod érezni az aromáját.
Kazánnak szerintem közepes méretűt vegyél, a nagyot eleinte nem fogod végig bírni, a kicsi baromi könnyen "megfullad", nehezebb rendesen begyújtani, a tüzet fenntartani benne (ha lehet) még nehezebb.
Dohányból ne vegyél olcsót! Inkább pipázz kevesebbet, de vegyél drágábbat, ezt tapasztalatból mondom. A legjobb márka szerintem a Borkum Riff, de mindenesetre az alsó húsz százalékot árban kerüld (a Tilbury-től óva intelek!).
Ízre nekem egyértelműen a vaníliás a kedvencem, a cherry-s sem rossz, de a natúr dohányok közt is van finom.
Viszont! Egyfajta pipából csak egyfajta ízesítést szívunk (a dohány aromája összeérik az évek alatt a fával, ha másmilyet tömsz bele, az nagyon rossz lesz!).
Vegyél hozzá mindenképp cicafarkat (pipaszár-tisztítót), minden trafikban kapni. Sokáig szerencsétlenkedtem zsebkendővel, fültisztíóval és egyebekkel, amíg végre sikerült normálisan kipucolnom, ne ezen spórolj (amúgyis, száz darab párszáz forint).
Én adok a megjelenésre, én vettem hozzá pipaszár-polírozót, pipafej-polírozót, ez több ezer forint, de ezek nélkül is lehet jókat pipázni.
Tömködőm, pipaszúrkálóm és egyéb kacatjaim nincsenek, de páran esküsznek rá.
Meggyújtani gyufával jobb szerintem, öngyújtóval nehézkes, kivéve a kifejezetten pipás öngyújtókat, de azok drágák.
2-3 ezer forint fölött rossz pipát nem hiszem, hogy kapsz (márkától függetlenül). Ha mégis márkát akarsz, a Szabó-pipákban nem csalódtam és emberi árban vannak.
Pipát érdemes minőségi kis trafikban venni, ahol az eladó szakértő, a nagy áruházakban (Tesco) a vevőszolgálaton néha árulnak pipát, kellékeket, dohányt, szivart (szivarozni is szoktam), de ott hülyék dolgoznak, alapvető kérdésekre nem tudtak válaszolni nekem. Egy jó trafikos sokat tud segíteni, kérdezz bátran, "valld be" hogy kezdő vagy!
Egyébként sokat fogsz szerencsétlenkedni eleinte a pipával, sokaknak el is megy a kedve tőle. (Akinek nincs hozzá türelme, az cigizzen csak!) Elsőre nincs ember a földön, akinek meggyulladna rendesen, csak a meggyújtást két-három alkalom (úgy-ahogy) megtanulni.
A szívás helyes ütemére (ne forrósodjon át a pipafej, ne legyen keserű a füst, ne aludjon ki sokszor a dohány) ráéerzni legalább tíz-húsz alkalom.
Helyes tömést (ne égjen le öt perc alatt, ne is fulladj bele, ha szívod) tömni szintén 5-10 alkalom.
De ha ezt játéknak fogod fel, hogy szép lassan felfedezed a pipázás szépségeit, az eleje is jó lehet.
Utána pedig, egy vörös naplementét nézni a Duna/Tisza/Balaton/akármi parton, egy pipával a kezedben felbecsülhetetlen szórakozás.
:-)
Szívesen. :-)
Kérdezz ezután is bármit!
Jó érzés látni, hogy még van ember, aki kulturális tevékenységként tekint a dohányzásra.
A többség vagy a szörnyű ördögöt látja benne, ami halálos és nyolcvankétféle betegséget okoz és soha, vagy a cigiből áll az élete, egyiket amásik után gyújtja, amiben a drogozáson túl nem látok nagy élvezetet.
Pedig a masszív alkoholizmus és a tiszta vízen élés között is van, nem is kevés dolog :-)
Amúgy ismerek embert, aki a cigiről állt át a pipára és hogy őt idézzem "minőségi váltás volt."
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!